Blog

Reka na l – zanimljiva geografija

Poznate reke na slovo “L” su: Lim, Lena, Lepenica, Laba, Lonja, Lika, Loara, Lot, Le.

Navešćemo nekoliko zanimljivih podataka o nekima od njih.

Pročitajte i naučite nešto što niste znali, pa ćete tako lakše zapamtiti imena ovih reka i ubuduće pobeđivati dok igrate vašu omiljenu igru Zanimljiva geografija.

U ovom tekstu ćete saznati koje su to reke na slovo L koje možete koristiti u zanimljivoj geografiji.

Loara (La Loire) je duga 1013 km i smatra se najdužom rekom u Francuskoj. Njen sliv zahvata površinu od 117.000 km2. Ova reka izvire u jednom delu Centralnog masiva na jugu Francuske, u oblasti pod imenom Seven. Nadmorska visina na kojoj izvire Loara iznosi 1408 m.

Odatle se reka pruža na sever nekih 1000 km i stiže do Orleana, a zatim prolazi kroz Nant i Tur na zapadu, kako bi stigla do svog ušća u Biskajskom zalivu blizu Sen Nazera. Najveće pritoke Loare su Erdr i Men, Vijen, Šer, Sevr i Alije.

Ova reka je povezana raznim kanalima sa ostalim vodotocima u Francuskoj i nema prirodnih prepreka koje bi sprečavale plovidbu. Između Šalona i Silija, u centralnom vodotoku Loare nalazi se deo doline ove reke koji je nazvan svetskom baštinom i zaštićen je od strane UNESCO-a. Tu se nalaze prelepi vinogradi i karakteristični dvorci Loare, omiljena turistička destinacija.

U pomenutom centralnom delu toka Loare nalaze se divne “Orleanske šume”. Ove šume zauzimaju površinu od 38.234 ha. Najpoznatije vrste drveća koje ovde rastu su borovi, bukve i hrastovi, dok se u močvarnim delovima nalaze vrbe, jove i jasenovi.

Smatra se da su još Stari Grci doneli vinovu lozu u doline Loare, dok su Rimljani napunili ovu oblast trešnjama, dinjama, jabukama, kruškama i dunjama.

U Loari žive mnogi planktoni i preko 100 vrsta algi, a sve vrste slatkovodnih riba ispunjavaju vode ove reke. Mnoge od njih se sele radi mrešćenja, pa dolaze u reku uzvodno.

Poznate i česte vrste su potočna pastrmka, atlantski losos, vijun, zrakoperka, morska zmijuljica i alosa.

Lot je takođe francuska reka. Ona se nalazi u jugozapadnom delu Francuske, a izvorište joj je kao i Loari u predelima Centralnog masiva. Izvire na visini od 1272 m u mestu Mon Lozer.

Dužina rečnog toka Lota iznosi 485 km, a površina rečnog sliva 11.400 km2. Reka Lot se pridružuje reci Garona, nedaleko od Atlantika. Dva francuska departmana Lot i Garona i Lot nose ime upravo po ovoj reci.

Lonja je pritoka reke Save koja se nalazi u Hrvatskoj. Njeno izvorište se nalazi negde između planine Kalnik i planine Ivanščice. Dužina ove reke iznosi 132.5 km, a ukupna površina rečnog basena 5944 km2.

Većim delom svoga toka reka Lonja teče kroz Lonjsko polje. Na tom mestu je njen tok paralelan sa Savom. Tek u donjem delu svoga toka, reka se račva na dva dela, na Staru Lonju koja ulazi u Savu i Trebež.

Reka Lonja pripada Crnomorskom slivu.

Lena je velika reka koja se nalazi u Rusiji. Ona se smatra desetom rekom na svetu po svojoj dužini jer teče na razdaljini od 4472 km.

Takođe, ova reka je na devetom mestu na svetu po volumenu vode.

Obale reke Lene zahvataju veliki deo istočnog Sibira. Izvorište reke se nalazi nešto južnije od Srednjosibirske visoravni i to na visini od 1640 m. Njeno pravo izvorište su, zapravo, Bajkalske planine, nedaleko od Bajkalskog jezera.

Kada dođe do svog ušća, ona pravi ogromnu deltu koja ima površinu od 30.000 km2. Posle toga se uliva u Laptevsko more, u Severnom ledenom okeanu. Ova delta se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda.

Jedno od najlepših mesta na ovoj reci jesu Stubovi Lene. Ovi stubovi su nastali prirodnim putem i predstavljaju neobične formacije od stena u obliku ogromnih stubova koji imaju visinu između 150 i 300 m.

Ako se krene od Jakutska, za manje od jednog dana plovidbe se stigne do ovog mesta koje je proglašeno svetskom baštinom.

Lim je reka koja dolazi sa nadmorske visine od 999 m. Ova reka otiče iz Plavskog jezera u Crnoj Gori i vrlo je živopisna. Prolazi podno Prokletija, a dotiče teritorije Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Crne Gore.

Mnogi važni gradovi se nalaze na obalama ove reke. To su Rudo, Andrijevica, Bijelo Polje, Berane, Priboj i Prijepolje.

Negde između Goražda i Višegrada, Lim se uliva u Drinu.

Boja Lima je zelenkasta, a vode su pune ribe. Reku Lim krasi poznato akumulaciono veštačko jezero – Potpeć, kao i hidroelektrana.