Blog

Reka na o – zanimljiva geografija

U ovom tekstu ćete saznati koje su to reke na slovo O koje možete koristiti u zanimljivoj geografiji.

Najpoznatije reke na slovo “O” su: Orinoko, Ob, Odra, Ohajo, Olenjok, Oranje, itd. Predstavićemo vam neke od ovih reka i izneti zanimljivosti u vezi sa njima.

Oranje (Orange river) reka se nalazi na samom jugu Afrike i smatra se najdužom rekom Južnoafričke Republike.

Pored toga, ova reka prolazi i kroz Namibiju i državu Lesoto.

Reka Oranje je duga 2200 km, a njen izvor se nalazi na nadmorskoj visini od 3350 m. Ukupna površina rečnog sliva iznosi 973.000 km2.

Oranje se uliva u Atlantski okean.

Jedan deo toka reke Oranje čini međudržavnu granicu između Namibije i Južnoafričke Republike i Lesota i Južnoafričke Republike.

Ova reka ima vrlo veliki značaj za južnoafričku privredu i poljoprivredu, zbog toga što se uz pomoć nje vrši navodnjavanje i pokreću hidroelektrane.

Reci je ime nadenuo holandski naučnik i istraživač Robert Jakob.

Najraniji prekolonijalni stanovnici ovih predela nazivali su reku Gariep. Ranije holandsko ime za reku Oranje je bilo Groote reka ili Velika reka.

Ime “Narandžasta reka” je dobila od strane pukovnika Roberta Gordona, komandanta holandske Istočno-indijske kompanije u Kejptaunu, koji je bio na svom pohodu ka unutrašnjosti 1770. godine. Gordon je reku ovako nazvao u čast Viljema V od Narandže (William V of Orange).

Popularno, ali netačno uverenje jeste da je reka dobila ime zbog narandžaste boje njene vode. Nakon aparthejda, ime Gariep se više upotrebljava u zvaničnoj korespondenciji u Južnoj Africi, iako je ime Oranje međunarodno priznato. U Lesotu, gde reka izvire, poznata je pod imenom Senku.

Orinoko je jedna od najdužih reka u Južnoj Americi sa svojih 2410 km i jedan od najvećih rečnih sistema na svetu.

Njen rečni basen koji se ponekad naziva Orinoquia (naročito u Kolumbiji) obuhvata površinu od 880.000 km2.

76.3 % rečnog toka se nalazi u Venecueli, a ostatak u Kolumbiji i Brazilu. Ime orinoco znači “mesto za veslanje” na jeziku Warao, jeziku autohtonog stanovništva koje živi u istočnoj Venecueli i zapadnoj Gvajani. Termin Warao se prevodi kao ljudi iz čamca (čamac-ljudi), što potiče od njihovog celoživotnog i intimnog povezivanja sa vodom.

Ovu reku je 1498. godine ostatku sveta otkrio Kristifor Kolumbo.

Regija reke Orinoko je dom za više od 1000 vrsta ptica, uključujući prelepog skarletnog ibisa, zvončić, ambrela pticu, flamingose i šarene papagaje.

Veliki izbor ribe uključuje električne jegulje, somove koji teže često preko 90 kg i mesoždere pirane. Kajmani su takođe stanovnici Orinoko reke. Krokodil iz reke Orinoko dostiže dužinu od preko 6 metara i jedan je od ređih reptila na svetu.

Odra je reka koja izvire u Češkoj, odnosno u Moravskoj i njena dužina iznosi 854 km. Ukupna površina basena obuhvata 118.861 km2, a protiče i kroz zapadni deo Poljske. Odra čini i deo granice između Nemačke i Poljske i to dužinom od 187 km.

Ova reka zapravo teče većom dužinom kroz Poljsku (742 km) i samo 112 km kroz Češku. Uliva se u Baltičko more, ali pre toga ulazi u Ščećinsku lagunu gde se račva na tri rukavca. Povezana je mnogim kanalima sa raznim rekama u Poljskoj. Jedan od najlepših gradova na reci Odri je grad Vroclav.

Ova reka je u rimsko doba nosila ime Viadrus. Predanja kažu da se njome prevozio ćilibar iz Baltika u Rim. Tek u srednjem veku, reka je dobila naziv sličan današnjem – Odera.

Ob leži u ravnicama, tundrama, tajgama i snežnim planinama Sibira. Izvor ove reke se nalazi u šumama planine Altaj, a odatle teče čitavih 3650 km da bi se na kraju ulila u Opski zaliv. Ogroman je basen ove reke – čak 2.972.497 km2.

Gornji tok reke, do ušća reke Tom ide kroz visoravni. Srednji tok reke se računa do ušća Irtiša, a donji tok do njenog ulaska u Opski zaliv vrlo je spor i pravi mnogo močvara.

Reka Ob je kod Novosibirska, pa nadalje, prava ravničarska reka.

Kaže se da je ogromna reka Ob svoje ime dobila baš zbog svoje veličine jer je narodi iz Sibira na svojim lokalnim jezicima nazivaju “Velika reka”.

Ob je otkriven tokom prelaska ruskih lovaca i trgovaca preko Urala kada su ih u pohod vodili Komi, neobičan narod sa ovog područja.

Negde sredinom 20. veka, blizu Novosibirska, na ovoj reci je napravljena velika brana. Jezero koje je tom prilikom nastalo, moralo je da potopi mnogo sela, pa i deo jednog grada.

Ovo jezero stanovnici nazivaju Opskim morem i ono im služi za razne sportove na vodi, za relaksaciju, ali i za lečenje.