Evropa

Reka Tisa – informacije i zanimljivosti

Tisa je jedna od najvećih reka u našoj zemlji ali ona ne prolazi samo kroz Srbiju. Naime, ova reka je poznata u istoriji negde od srednjeg veka. U to doba bilo je poznato Mađarsko carstvo, pa je Tisa proticala kroz sve države u kojima su Mađari bili na vlasti.

Upravo zato se ova reka oduvek smatrala mađarskom rekom. Ipak, danas Tisa protiče kroz više različitih država, a u ovom tekstu imaćete priliku da otkrijete o kojim se državama radi.

Ukoliko ste ikada bili na obali Tise, onda ste sigurno zapazili divnu prirodu koja okružuje ovu reku. Nema sumnje da je turizam na ovoj reci veoma razvijen, a ona svakako poseduje velika prirodna blaga.

U nastavku ovog teksta saznaćete nešto više o reci Tisi, o njenim osobinama, o tome gde izvire, kuda protiče, kao i mnoge druge informacije.

Informacije o reci Tisi

Prvo i osnovno što treba da znate o reci Tisi jeste to da ona izvire u Ukrajini, tačnije u pojasu istočnih Karpata, negde na visini od oko 2000 m. Ova reka nastaje spajanjem dve manje rečice, a to su Crna Tisa i Bela Tisa. Odatle Tisa prolazi kroz nekoliko država, pa se na kraju u Srbiji uliva u Dunav. Dakle, to je tok ove reke i on je dugačak negde oko 977 kilometara.

Spomenuli smo da ova reka protiče kroz više različitih država u Evropi, a to su Ukrajina, Slovačka, Rumunija, Mađarska i Srbija. Gradovi u našoj zemlji kroz koje protiče ova reka su po redu Segedin, Kanjiža, Senta, Bečej, ali i Novi Bečej. Kroz našu zemlju Tisa protiče dužinom od oko 164 kilometra. U našim krajevima Tisa se smatra vojvođanskom rekom i upravo ona predstavlja tačnu granicu između Bačke i Banata.

Važna činjenica jeste da se reka Tisa smatra najvećom pritokom Dunava. U pitanju je plovna reka, ali ipak plovidbe nisu moguće ukoliko su vremenski uslovi veoma loši. Tisa je plovna na oko 690 kilometara svoga toka. Tisa je reka koja ima velike razlike u nivou vode, te zato često stvara poplave, koje nekada umeju da budu i katastrofalne. To se naročito dešava u planinskim krajevima kroz koje ova reka protiče. U Mađarskoj je formirano veštačko jezero koje se takođe naziva Tisa i koje ima ulogu da spreči poplave izazvane ovom rekom.

Nema sumnje da je Tisa danas privlačna za mnoge turiste. Već smo spomenuli da je priroda koja se nalazi oko ove reke izuzetno lepa. Osim toga, postoje i lepo uređene plaže na obalama ove reke, a svakako i ukusna ponuda kada je u pitanju hrana. Mnogi turisti iz naše zemlje, ali i iz drugih krajeva Evrope, se često odlučuju za Tisu kao svoju turističku destinaciju. Sada kada ste videli osnovne informacije o ovoj reci, reći ćemo vam i par zanimljivih činjenica o njoj.

Zanimljivosti o reci Tisi

Postoji mnogo zanimljivih činjenica kada je reč o Tisi. Pre svega, počećemo od samog naziva Tisa. Interesantno je znati da je ova reka u antičkom dobu nazivana Tisia, a njen latinski naziv je bio Tissus. Ime ove reke u staroj Grčkoj je glasilo Patisus, dok se na engleskom jeziku ona spominje kao Theiss. Na francuskom je Tisa u istoriji bila poznata kao Tibisque. Kao što možete da vidite, Tisa je kroz istoriju nosila različita imena među različitim narodima. Postoje razni izvori koji svedoče o imenima koja je Tisa imala u dalekoj prošlosti.

Već smo rekli da se oko reke Tise nalazi bogata priroda, ali svakako treba spomenuti da ima dosta šuma i krajeva u kojima je popularan lov. Životinje koje se ovde mogu loviti su fazani, divlje svinje, jarebice, zečevi, jazavci, srndaći itd. U Tisi postoje i razne vrste riba, a najpoznatije su svakako šaran, babuška, smuđ, štuka itd. Na obalama reke Tise postoje brojni restorani u kojima možete naći bogatu ponudu ribljih, ali i svih drugih specijaliteta.

Jedna od zanimljivih činjenica je i ta da Tisa ima periode kada cveta. Možda vam to zvuči neverovatno, ali zaista se tako čini. Naime, reč je o insektima koji žive na ovoj reci i koji se nazivaju vodeni cvetovi. Ovi insekti se razvijaju iz larvi na površini reke i onda izvode svoj ples iznad reke, što zaista predivno izgleda i čini se da ova reka u tom periodu zaista cveta. Ovaj period traje negde oko dve nedelje. Turisti su veoma zainteresovani za ovu neobičnu pojavu koja se može videti na reci Tisi. Ples ovih insekata ne može nikoga da ostavi ravnodušnim, tako da veliki broj turista uživa u ovom prizoru.

Postoji još jedna zanimljivost vezana za reku Tisu, a koja se tiče istorije. Naime, rekli smo da se Tisa uliva u Dunav, a veruje se da je upravo na tom mestu sahranjen Atila, bič Božji, koji je bio poznati vojskovođa Huna. To mesto gde se Tisa uliva u Dunav naziva se Stari Slankamen, u blizini kojeg se nalazi i poznata banja.

Verovatno ste čuli i za kanal Dunav-Tisa-Dunav, koji ima funkciju da drži pod kontrolom tokove reka Tisa i Dunav. U pitanju je hidrosistem koji kontroliše vodostaje ovih reka i sprečava eventualne poplave. Ovaj hidrosistem se nalazi na teritoriji Vojvodine, a u njegov sastav ulaze i mali kanali na teritoriji Banata i Bačke. Smatra se da je sistem kanala Dunav-Tisa-Dunav izgradio vladar Habzburškog carstva Franc II još u dalekoj prošlosti.

Zanimljiva činjenica je da Tisa spada u grupu najsporijih reka u celom svetu. Naime, u toku ove reke postoje velike krivine i velika variranja u nivou vode, zavisno od vremenskih uslova, o čemu smo već govorili.

Iako je Tisa jedna od najlepših reka u Evropi, njoj ipak prete određene opasnosti. Naime, u poslednjim decenijama u ovu reku se ispušta dosta otpadnih materija koje dolaze uglavnom iz Rumunije. Upravo iz tog razloga mnoge ribe u ovoj reci su uginule, a izazvani su i brojni drugi problemi.

U ovom tekstu ste mogli da vidite da je Tisa ne samo veoma lepa srpska reka, nego i međunarodna reka koja protiče kroz čak pet zemalja. U pitanju je reka kojoj su se ljudi oduvek divili, ali i imali strah od nje, možda zbog njenih brzaka ili opasnosti od poplava.

Sve u svemu, Tisa ima mnogo toga da ponudi za uživanje. Okružena je prelepom prirodom, a prizori koje nam ona nudi su zaista nezaboravni. U novije vreme Tisa postaje sve popularnija turistička destinacija, kako u našoj zemlji tako i u drugim zemljama kroz koje prolazi.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da ste se bolje upoznali sa ovom srednjoevropskom rekom koja je često menjala imena tokom istorije. Ova reka je imala poseban značaj još od davne prošlosti pa do danas.

Ukoliko još niste imali priliku da posetite Tisu i da vidite sva prirodna bogatstva koja se u njoj kriju, savetujemo vam da razmislite o tome da vaš sledeći odmor bude upravo na obalama ove reke.