Srbija

Rtanj planina – zanimljivosti, legende, smeštaj i info

Gde se nalazi planina Rtanj?

Nadomak naselja Boljevac u jugoistočnoj Srbiji, na oko 200km od Beograda, izdiže se prelepa i misteriozna planina Rtanj. Pripada karpatsko-balkanskom planinskom masivu. Najviši vrh ove planine, sa nadmorskom visinom od 1565m, nalazi se na istočnim obroncima Rtnja, predstavlja prirodni kraški fenomen i naziva se Šiljak.

Kako se planina izdiže iz ravnice i vrh joj je oblika skoro pa pravilne kupe, mnogi su u uverenju da je ova planinska lepotica veoma slična piramidama koje se nalaze u Bosni i Hercegovini. Gornji, odnosno viši delovi ove planine sačinjeni su uglavnom od krečnjaka, dok se u donjem delu mahom nalaze peščare i stene.

Sa severne strane Rtanj je poprilično strm i isečen, na na vrhu ove strane planine nalazi se veoma oštar greben, dok se sa njene južne strane nalazi visoravan koja se nastavlja do Soko Banje, pa je samim tim ova strana dosta blaža. Šume i pašnjaci prekrivaju severne obronke planine, a takođe se na ovom delu mogu naći brojne autohtone biljne vrste kao i obilje izvora pitke vode.

Takođe se u ovom delu nalazi i lovište, površine od 6368ha i lovci ovde najčešće love divlje svinje i srne. Voda na ovoj planini otiče kroz krečnjak i ponirući se spušta u niže delove gde u obliku jakih vrela izbija po ivicama planine. Rtanj se vidi iz različitih delova Srbije, a sa njegovog najvišeg vrha pruža se pogled sve do Save i Dunava na severu, na istoku do Stare planine, jugozapadno do Kopaonika, a južno sve do Suve planine.

Pored najvišeg vrha, Šiljka, na ovoj planini se ističu još dva značajna vrha, a to su Kusak i Baba. Vrlo je zanimljivo da ova tri vrha, ukoliko se povežu imaginarnom linijom, iz ptičijie perspektive obrazuju savršen trougao čije su dimenzije krakova 5 i 6km. Brojni istraživači, kojima je Rtanj više nego zanimljiv, ustanovili su da ovde postoji neprekidna promena energetskih polja.

Naime, mesto u dnu planine, nazvano Svetilište, konstantno emituje energiju, dok istu, najviši planinski vrh Šiljak, neprekidno upija. Ya svaki deo planine Rtanj vezuje se neka neobična priča. Pored toga što crpi energiju, ukoliko se popnete do samog vrha Šiljka, veruje se da će vam sam uspon, kao i sam vrh, omogućiti potpuno i garantovano izlečenje od raznih vrsta anomalija i bolesti.

Pored ovoga, geografske karakteristike Šiljka, kao i sam njegov položaj, zadaju muke mnogim stručnjacima jer naizged deluje kao da je pravljen rukom. Od ovog vrha se odvajaju tri kraka koji se prostiru u različitim pravcima, a takođe su i različite dužine. Ovi kraci formiraju dva ugla i to jedan od 150 stepeni, a drugi 105 stepeni. Pravci u kojima se pružaju su različitih dužina, tako da najveći krak ima dužinu od 3km, a dva manja se odvajaju na razdaljinu od 1,5km, odnosno 750m.

Mitovi i legende

Mnoštvo legendi i mitova vezani su za ovu mističnu planinu. Zbog ovakve reputacije i vrlo zanimljivih priča koje kruže o ovoj planini, ona predstavlja glavnu temu za istraživanje, kako domaćih, tako i stranih istraživača. Mnogi mediji se utrkuju kako bi dobili ekskluzivne priče o Rtnju i svoj njegovoj tajanstvenosti. Jedna od takvih priča jeste ona koja se vezuje za smak sveta koji je navodno trebao da se desi 21. decembra 2012. godine. Prema proročanstvu drevnog naroda Maja, ova planina je, navodno, trebala da pruži utočiste i spas onima koji se na njoj nađu. Na ovu legendu se nadovezuje i priča o vanzemaljcima, koja kaže da su upravo oni napravili zaštitno polje oko Rtnja i da će svi oni koji se nađu u tom polju, preživeti ovaj smak sveta.

Veruje se da je sama piramida, koja predstavlja oblik ove planine, vanzemaljskog porekla. Brojne priče o letelicama koje nadleću planinu, svetlima koja se pojavljuju, užarenim loptama, kao i čudnim glasovima na nekom nepoznatom jeziku, takođe se pripisuju prisustvu vanzemaljaca.

Druga vrlo interesantna priča jeste ona o vremenskoj kapsuli i zvezdanoj kapiji. Ako je verovati pričama, postoji deo na ovoj planini, koji još nije pronađen, iako već godinama traje potraga za istim, kroz koji ako prođete, možete putovati kroz vreme. Smatra se da se prolaskom kroz ovaj deo planine možete vratiti u doba dinosaurusa, npr ili pak otputovati u budućnost i ustanoviti šta je ono što nas čeka u narednim godinama.

Vezano za to, postoji priča iz doba Drugog svetskog rata. Navodno su Nemci posle okupiranja planine Rtanj, ovde pronašli grčkog pastira koji je tvrdio da potiče iz početka XIX veka i da je krenuvši po svoje ovce, misteriozno i neobjašnjivo, završio na ovoj planini, stotinak godina kasnije. Tvrdi se da postoji čak i zapisnik sa saslušanja ovog Grka, al će oni sa realističnijim shvatanjima ipak reći da je na ovaj način, pastir pokušavao da se oslobodi od Nemaca.

Legenda o zvezdanoj kapiji je isto jedna od zanimljivijih legendi vezanih za ovo mesto. Kako kaže legenda, negde na Rtnju se nalazi i takozvana Zlatna kapija, koja je samo jedna od 6 koje postoje na Zemlji. Naime, kako predanje kaže, kapija predstavlja prolaz do zvezde Sirijus, odakle poreklo vode pojedini predstavnici ljudske rase. Teoretičari zavere smatraju da je upravo ova kapija predstavljala razlog zbog kogu su se, na ovim prostorima, vodili brojni ratovi.

Piramidalni oblik ove planine privlači mnoge domaće i svetske arheologe koji smatraju da je ova prirodna lepota u stvari prastara piramida, još uvek nedovoljno istražena i proučena. Pored karakterističnog oblika, jedna od karakteristika koja krasi ovu piramidu je da se u samoj unutrašnjosti nalazi mnoštvo tunela i pećina. Kada su speleolozi uspeli da uđu u unutašnjost piramide, ustanovili su da se tamo nalazi više od 17 značajnih tajnih odaja i pećina, a šupljina, romboidne osnove, čije su dimenzije 450m u visinu i stranica 250 i 500m, nalazi se ispod samog vrha Šiljak. Postoji vertikalni tunel, dugačak 450m, koji su stručnjaci nazvali Dimnjak. Ovaj tunel vodi u samo središte planine u kome se nalazi velika količina orgonske energije koja se odavde emituje ka površini. Ovakva energija postoji još i u egipatskim piramidama i poznata je po tome što blagotvorno i isceliteljski deluje na ljude i čitav živi svet. Naučnim istraživanjima došlo se do zaključka da ova planina ima nagib strana koji je identičan sa onim na piramidi koja se nalazi u Meksiku i koja je posvećena mesecu.

Takođe, uglovi ove piramide su istovetni onima na Keopsovoj piramidi. Ovim pećinama i tunelima, kao i brojnim jamama, jezercima, vodopadima i rečicama, mogu vas provesti stručni vodiči, a takođe veliki broj onih pećina koje se nalaze u utrobi planine, ostaju za sada misterija.

Istorijat Rtnja

Istorija planine Rtanj vezuje se za jevrejsku porodicu Minh, čiji su članovi obitavali na ovim prostorima. Krajem XIX i početkom XX veka, Julius Minh otvara fabriku štofa u Paraćinu kao i rudnik kamenog uglja na ovoj planini. Ubrzo potom, pod nerazjašnjenim okolnostima, Julius izvršava samoubistvo, a upravljanje nad ovim rudnikom i fabkom dolazi u ruke njegove braće i žene Grete. Ona je sagradila crkvu – kapelu, koja je posvećena Svetom Georgiju, povodom sećanja na svog muža i to na samom vrhu planine. Kako je poreklom bila Jevrejka, Greta je izgradnjom ove crkve imala za nameru da približi jevrejski i srpski narod i njihove tradicije. U prilog ovoj činjenici ide to da je napravljena u stilu jevrejske sinagoge.

Postoji zanimljiv podatak koji kaže da je u izgradnji crkve veliki udeo imala i Socijaldemokratska partija Nemačke, te je i sam Hitler posetio ovaj kraj i nadgledao radove 1934. godine. Završena je 1936. godine, ali ova crkva danas ne postoji na ovom mestu.

Naime, za ovo je vezana priča o čarobnjaku koji je ziveo na planini Rtanj. Posedovao je dvorac u kome su se nalazile velike količine dragulja i zlata, pa je upravo zbog traganja za tim blagom i ova crkvica porušena dinamitom, zbog čega se ovde sada nalaze samo ruševine.

Ovaj kulturni spomenik je srušen i kako nije pronađeno ništa od materijalne vrednosti, ovaj mit o čarobnjaku i njegovom blagu je razbijen. Zanimljivo je da je sa crkve, pre nego što je porušena, skinut krst i ova relikvija se čuva, kao eksponat, u Londonu. Za obnovu ove crkve je skoro pokrenuta inicijativa.

Turistička ponuda

Jedna od glavnih atrakcija na Rtnju je alpinizam. Ova vrsta rekreacije, na ovu planinu privlači kako profesionalne alpiniste, tako i turiste šetače koji vole da u mirnijem putovanju uživaju u lepotama Rtnja. Zbog toga se laici opredeljuju za južnu i istočnu stranu, kojima do vrha mogu stići laganom šetnjom, a profesionalci koji uživaju u osvajanju nepristupačnih vrhova, više odgovara severna, strmija strana planine. Najaktivniji i najpopularniji period za alpinizam je između aprila i oktobra. Tada ova planina privlači i profesionalce, a i obične posetioce i ture se organizuju lokalno, a postoje i u ponudi mnogih turističkih agencija iz cele Srbije. Oni koji se profesionalno bave alpinizmom, takođe posećuju Rtanj i tokom zimskih meseci, jer je uspon ka vrhu tada prilično otežan.

Nedostatak vode koju upije krečnjak, i zbog čega se stvaraju i ledenice, pored strmih vrhova predstavlja još jedan od razloga koji otežava put ka vrhu. U pohod na vrh Rtnja kreće se u 5h ujutru i to uz obavezno prisustvo iskusnog vodiča. Iako je uspon prilično naporan, veliki broj vidikovaca, kao i lepote netaknute prirode, učiniće ovaj pohod nesvakidašnjim iskustvom.

Vrh Šiljak, na svojoj jugoistočnoj strani, poseduje jednu takođe značajnu turističku atrakciju, jamu ledenicu. Dužina ove ogromne jame iznosi čak 50m, a na samom ulazu se nalaze dve plitke vrtače. Ove dve formacije čine spuštanje u jamu prilično bezbednim i lakim, a zatim se prolaz sužava i nastavlja u veliku podzemnu dvoranu koja je visoka oko 10m. Dvorana je cele godine okovana ledom, zato što temperatura u njoj ne prelazi -2°C koje god da je doba godine. Dno dvorane je od krečnjačkih blokova i gline, te je glatko i ravno pa je njen obilazak prilično bezbedan i razgledanje je moguće.

U toku zimskih meseci se organizuje uspon na Rtanj, za vreme Božića, i ovajdogađaj okuplja svake godine sve više posetilaca. Leti postoji pandan ovom zimskom događaju, a to je Vidovdanski uspon i kao jedini noćni planinski uspon omogućava posmatranje predivnog noćnog neba. Za obe ove manifestacije polazna tačka je obližnje naselje Boljevac. Na Rtnju ne postoje pravi putevi, ali postoji dosta staza i bogaza, sto je čini pravim planinarskim rajem. Za ovakvu vrstu pohoda, svakako vam je pored dobre volje, potrebna i odgovarajuća oprema.

Retki vrste endemskih biljaka na ovoj planini su zaštićene zakonom. Jedna od najpoznatijih i svakako najčuvenijih među ovim vrstama je rtanjski čaj. Čuvena po svom lekovitom svojstvu, ova biljka ima i afrodizijačku moć. Postoji i tradicionalna manifestacija koja se vezuje za ovaj čaj, a to je da se svakog 7. jula, za praznik Svetog Jovana „Biljobera“, organizuju ture gde se posetioci penju uz Rtanj i uz pomoć stručnih vodiča beru ovu biljku, kao i drugo lekovito bilje. Međutim, kako je ova vrsta veoma proređena, od skora postoji zabrana branja.

Između planina Rtanj i Ozren smeštena je Sokobanja. Ovo banjsko lečilište privlači rekreativce i turiste. Nedaleko od banje se nalazi vodopad Ripaljka, visok oko 20m. U blizini se nalazi izletište Lepterija i Sokograd koji predstavlja srednjevekovnu tvrđavu. Termalni izvori ove banje su među najradioaktivnijim kod nas. Temperatura ove vode se kreće između 28 i 45°C,  a zanimljivo je da se radioaktivni gasovi osećaju na čitavom području banje. Sokobanja je pogodna za lečenje bronhijalne astme, psihoneuroze, hroničnog reumatizma, išijasa, stanja posle povreda, malokrvnosti i mnogih drugih oboljenja.

Smeštaj

Za ljubitelje netaknute prirode i mistike koje pruža planina Rtanj, na raspolaganju je etno centar Balašević. Nalazi se kraj puta Paraćin – Zaječar, na udaljenosti od oko 7km od same planine.

Ovaj lepo uređeni kompleks, kategorisan sa 3 zvezdice, sadrži prostrani parking, restoran, bazen, bungalove, kafe i kamene terase na kojima gosti mogu da uživaju u suncu. Bungalovi, kojih ima 10, kao i ceo kompleks, su građeni od kamena i drveta, što odgovara lokalnoj arhitekturi.

Svaki apartman sadrži zasebno kupatilo, TV i telefon, a iz komfornih soba se izlazi na prostrane terase koje gledaju na prelepo dvorište, iz koga se mogu posmatrati piramide planine. Bazen je zatvorenog tipa, ali postoje pokretni krovovi koji se lako otvaraju, te ovaj bazen može biti i otvoren, a opremljen je specijalnim hidromasažnim efektima. Gostima su na raspolaganju i slana soba, tereni na otvorenom (odbojka, košarka, tenis, mali fudbal), mini SPA centar (đakuzi, sauna, parno kupatilo), teretana, bilijar sala i sala za stoni tenis.

Cena ovog smeštaja kreće se od 3400 – 9500 dinara u zavisnosti od tipa sobe, a postoji mogućnost jednodnevnog odmora čija je cena 1320 dinara.