Evropa

Sivota Grčka – iskustva, utisci, plaže, slike, cene

Na obali Jonskog mora, posred interesantnog arhipelaga koga odlikuju najdivnije plaže, more boje tirkiza i bujna vegetacija, leži gradić Sivota.

Ovo malo mesto se nalazi na oko 27 km južno od granice između Albanije i Grčke. Pripada administrativnoj regiji Epir, opštini Igumenica. Prema poslednjim popisnim podacima, broj meštana iznosi oko 3000.

Pre Drugog svetskog rata, ovo mesto je imalo drugačije ime – Murtos.

Najstariji istorijski sačuvani podaci govore da su prvi naseljenici u ovom kraju bili Tesproti, staro grčko pleme koje je imalo i svoju kraljevinu Tesprotis u Epiru. U antičko vreme, ovo mesto se zvalo Sibota i poznato je po tome što se tu odigrala važna “Bitka kod Sibote”. Bitka se odigrala 433. godine pre nove ere između Korkire (današnjeg Krfa) i Korinta i prema Tukididovim rečima, bila je jedna od najvećih pomorskih bitaka između grčkih gradova-država tog vremena. Ova bitka se takođe smatra jednim od neposrednih katalizatora Peloponeskog rata.

U srednjovekovnim vremenima, Sivota je, kao i ostatak Epira, bila deo Vizantijskog carstva i Epirske despotovine.

U vreme turske vladavine, mesto je nosilo ime Murtos. Pod otomanskom vladavinom, Sivota (Murtos) je bila skoro pet vekova, a 1913. godine, nakon Balkanskih ratova, pripala je Grčkoj.

U današnje, moderno vreme, Sivota je lepo razvijeno odmaralište. Ono nudi veliki broj čistih plaža sa kristalno čistom vodom i nekoliko ostrvaca odmah pored samog mesta.

Kako doći do Sivote?

Do Sivote možete doći avionom jer se na svega sat i po od mesta nalazi aerodrom u Prevezi. Letovi su obično dostupni nedeljom, jer je ostalim danima aerodrom zapravo baza grčkog vazduhoplovstva i NATO-a.

Ako u Sivotu odlučite da idete autom onda bi trebalo da ispratite sledeće instrukcije. Ukoliko krećete iz Srbije, treba znati da je Sivota udaljena od Beograda nekih 950 km. Obavezno nosite sa sobom vaše međunarodno zdravstveno osiguranje, zeleni karton, saobraćajnu dozvolu ili ovlašćenje ukoliko niste vlasnik auta koji vozite. U Makedoniju se obično ulazi preko graničnog prelaza Preševo, a iz Makedonije u Grčku, preko graničnog prelaza Bogorodica.

U Grčku ulazite na graničnom prelazu Evzoni i potom pratite saobraćajne putokaze za Atinu, i nekih 61 km od graničnog prelaza skrećete desno za Katerini (i za Atinu). Na tom mestu je uključenje na auto-put. Posle 9.5 km, videćete oznaku za skretanje za Veriju i Kozani, pa se na tom mestu uključujete na drugi auto-put koji vodi ka Igumenici.

Kada već stignete do Igumenice, nemojte skrenuti na prvom isključenju koje dovodi do centra grada, već treba da skrenete desno na sledećem isključenju, ispred samog ulaza u luku Igumenica. Tu ćete ispratiti pokazatelje pravca za Prevezu, a zatim skrenuti desno kod semafora. Na jedanaestom kilometru, dolazite do mesta Plataria, a zatim sledite putokaze za vašu odrednicu Sivotu. Na raskrsnici skrećete desno i posle 10 km stižete na kružni tok, odnosno do centra Sivote.

Prvi utisak o mestu Sivota

Sivota je idilično i veoma mirno mesto koje se nalazi na obali Jonskog mora, koje mnogi smatraju lepšim od Egejskog. Naime, sva mesta, sva ostrva u ovom moru su pravi izbor i gotovo da ne možete da pogrešite, barem kada je u pitanju kupanje i uživanje u čarima nestvarno plavih nijansi ovog mora.

Sivota i nije bila tako popularna do pre nekoliko godina, ali je u poslednjih nekoliko godina počela da se razvija i da bude meta raznih turista, kako srpskih, tako i stranih.

Svako ko se odluči da letuje u ovom mestu, sigurno neće pogrešiti i vratiće se prepun utisaka.

Prvo što će vas oduševiti jeste da se nadomak Sivote nalaze Parga i Igumenica. Ova dva mesta bi trebalo da obiđete ako ste već tu. Takođe, tačno preko puta Sivote je ostrvo Krf, o kome bi trebalo pričati naširoko, te nemojte propustiti da izdvojite makar jedan dan za ovaj dragulj u Jonskom moru.

Sama Sivota je vrlo živopisna jer je njena priroda izuzetna, a kontrast zelenila i plavog mora doprinosi ovoj posebnosti. Na jednoj strani Sivote se nalaze zelena brdašca i brda, a na drugoj strani je luka.

Ako dolazite u Sivotu sa porodicom i želite miran i tih odmor, to ćete sigurno pronaći. Takođe, ako želite romantično letovanje, sigurno se nećete razočarati jer Sivota može da ponudi skrivene kutke, uvale i maslinjake.

Ako želite da upotpunite svoje letovanje avanturističkim i kulturnim sadržajima, onda takođe nećete pogrešiti ako odete u Sivotu, jer ćete odatle za kratko vreme moći da stignete do teatra Dodoni, reke Aheron, divne tvrđave u Pargi, itd.

Pored uređenog šetališta, lepe marine za još lepše jahtice, u Sivoti se nalaze i brojne prodavnice, kafići, taverne i suvenirnice.

Centralna plaža Sivote će vam se učiniti malom, i to i jeste tako, ali nemojte da vas brine ovaj podatak. Oko Sivote ćete moći da pronađete bezbroj predivnih mesta za kupanje koje zadovoljavaju bukvalno svačiji ukus. Ono što je najvažnije, to je da se do ovih plaža uglavnom može stići pešice.

U samom gradiću, imate nekoliko ulica u kojima se nalaze vile, hoteli i apartmani i još toliko uličica uz samo more koje ćete iskoristiti za šetnju. U centru Sivote je veliki park u kome ćete se vi i vaša dečica osećati bezbedno.

Pored marine se nalazi šetalište na kome su poređani kafići i restorani sa prostranim baštama. Tu možete popiti piće, kafu ili pojesti neki specijalitet sa pogledom na more.

Iako je Sivota malo mesto, u njemu ćete naći sve što vam je potrebno: tri supermarketa, pekare, prodavnice povrća i voća, apoteke, ambulantu, itd.

Kako sve možete uživati u Sivoti?

Da biste doživeli Sivotu i okolinu u potpunosti, predlažemo vam da obavezno iskoristite mogućnost pravljenja izleta lokalnim brodićima.

Postoji više vrsta brodića i više vrsta usluga u zavisnosti od destinacije do koje brodići voze. Na primer postoji tzv. brodić taksi koji vas vozi na dogovorenu destinaciju (neku plažu koju vi želite) i koji dolazi na dogovorenu lokaciju onda kada vi to želite, po dogovoru. Cena ovakvog brodića taksija ne bi trebalo da prelazi 10 evra. Naravno, ukoliko je plaža na koju želite da odete udaljenija, cena može biti veća.

Po istoj ceni od 10 evra, možete se provozati u krug oko svih ostrvaca Sivote i uz to posetiti pećinu, plažu Diapori i Plavu lagunu. Kapetan dozvoljava da siđete sa brodića gde god vi želite, pa će vas pokupiti u toku dana i vratiti vas na polaznu tačku.

Lep detalj je i vozić koji saobraća od Sivote do plaže Sveta Paraskeva, koja je najdalja plaža. Naravno, vozić se zaustavlja na svakoj plaži usput, pa to možete iskoristiti kako biste isprobali sve plaže. Cena karte po osobi i u jednom pravcu je 4 evra do najdalje plaže, a 2.5 evra do bližih plaža kao što su Mikri Amos, Mega Amos, Zavia, itd.

Rajske plaže Sivote

Sve plaže u okolini Sivote su zaista rajske plaže. Jonsko more uokviruju maslinjaci i borovi, a u daljini se vide planine.

Čitavu ovu regiju karakterišu skoro savršeni klimatski uslovi, četinari koji se nalaze na ivicama planina, mediteransko rastinje, vinogradi i maslinjaci i naravno, nestvarne boje Jonskog mora.

Plaža Zavia. Ova plaža je peščana i nalazi se u uvalici kada se krene ka mestu Perdika, a prepoznaćete je po skoro kristalno čistoj vodi i ambijentu koji je kao sa razglednice. Na plaži se nalaze izvori vode za piće, što je vrlo retka pojava, pa je ova plaža po tome poznata. Možda je to i razlog zašto je morska voda u ovom delu malu hladnija. Na plaži postoji bar, suncobrani i ležaljke, kao i prirodna hladovina. Posebno je dobra stvar što do same plaže možete da dođete autom.

Plaža Pisina. Do ove plaže morate doći čamcem jer se nalazi na malom ostrvu koje se zove Sveti Nikola. Ako se prevede sa grčkog, reč “pisina” znači bazen. Ova plaža je tako nazvana zato što je voda poput vode u najboljem bazenu, čista i svetlo plava.

Plaža Bella Vraka. I do ove plaže se dolazi brodićem, mada neki dolaze i pešaka tako što malo zagaze u plićak. Ostrvo na kome se plaža nalazi se zove Murtemeno. Ova plaža nije urbanizovana, odnosno nema kafiće i taverne, tako da je idealna za piknik, jer možete poneti sa sobom sendviče ili svoju hranu i ostati celi dan. Voda je zeleno-smaragdna i uglavnom topla.

Plaže Mega Amos i Mikri Amos. Velika Amos plaža se nalazi van same Sivote kada se krene ka Perdici. Ova plaža je najveća plaža u toj regiji i nosi oznaku “Plava zastava” zbog izuzetno čiste vode. Na njoj ćete pronaći ležaljke, suncobrane, kabine, tuševe, kao i kafiće, taverne i prodavnice. Do plaže možete doći autom, a ako nastavite malo dalje, naići ćete na plažu Mikro Amos.

Plaža Galikos. Ova plaža je najbolja sa decu jer je more zaista toplo, a pesak je mekan i proteže se celom dužinom. U samoj vodi se vide kamenčići. Plaža se nalazi izvan Sivote, kada se krene za Igumenicu. Na plaži možete popiti kafu i utoliti glad jer postoji mali bar koji nudi utočište kupačima.

U Sivoti možete zaista uživati i možete se lepo odmoriti. U njoj nema noćnog provoda i diskoteka, ali svakako možete upotpuniti svoj odmor obilascima koje ćete isplanirati kada vidite šta se sve nudi. Topla preporuka je izlet do Paksosa i Antipaksosa koji košta oko 25 evra. Ova dva ostrva nikog ne ostavljaju ravnodušnim.