Blog

Šta poneti na more + spisak za more

Odlazak na more je ono što raduje svakoga, ali ono što prvenstveno morate uraditi jeste da izaberete destinaciju gde ćete da letujete. Kada ste odlučili gde ćete letovati, svakako je važno da ugovorite smeštaj i da odlučite kako ćete ići do tamo, odnosno da li ćete možda vi da vozite, da li ćete ići autobusom ili možda radije avionom. Sve su ovo detalji oko kojih se morate pobrinuti ukoliko idete na letovanje.

Međutim, jedna vrlo važna stavka pri planiranju letovanja je i šta ćete uopšte poneti na letovanje. Svakome od nas se bar nekada desilo da zaboravi nešto što mu kasnije u toku letovanja zafali. Zato je uvek najbolje da napišete na papir sve što treba da ponesete, počev od dokumentacije koja je neophodna pa do delova garderobe i šminke. Ukoliko sve imate detaljno na papiru napisano, onda ćete moći da zaokružujete jedno po jedno i da budete sigurni da ste sve poneli.

Mnogi od nas uvek kažu da neće da nose mnogo stvari, ali obično dođe do toga da u vaš kofer ne može sve da stane i da ste opet pretrpani. Da biste izbegli ovu vrstu problema pred sam odlazak na more, savetujemo opet da se držite spiska i da na njemu tačno navedete šta je ono što će vam biti potrebno. Mnogo puta ste sigurno poneli neke stvari koje nijednom niste iskoristili niti obukli. Zato je najbolje nositi samo ono što znate sigurno da ćete koristiti i da će vam biti potrebno.

Ukoliko ste prilično neorganizovani i treba vam pomoć pri pripremama za more, onda savetujemo da pročitate ovaj tekst. Mi ćemo vam reći šta je to što treba da ponesete na more, odnosno kako možete napraviti spisak koji će vam sigurno biti od koristi. Nadamo se da će vam se ovaj tekst dopasti i da će vam pomoći da se brže i lakše spremite za letovanje.

Predstavićemo vam čitav spisak onoga što će vam sigurno biti potrebno na letovanju, tako da bi bilo korisno da poslušate naše savete. Pa da vidimo sada šta je to što nikako ne smete zaboraviti da ponesete na letovanje.

Šta poneti na more?

Dokumentacija. Prvo i osnovno što morate spakovati pre odlaska na put jeste dokumentacija koja je neophodna bilo gde da idete. To podrazumeva pre svega ličnu kartu ili pasoš, a najbolje bi bilo da ponesete i jedno i drugo kako biste bili sigurni.

Takođe, važno je da proverite da li su vam lična dokumenta važeća, jer u suprotnom bi moglo doći do problema na granici ili kasnije tokom puta. Dakle, kada ste pripremili pasoš i ličnu kartu, spremite svakako i putnu kartu ukoliko ste je već ranije kupili, odnosno kartu za autobus, voz ili avion. Preporučujemo da ponesete i zdravstvenu knjižicu jer se nikada ne zna šta može da vas zadesi na letovanju. U mnogim izletištima vladaju infekcije i virusi, a moguće je i da ćete se jednostavno prehladiti, pa ćete morati da idete kod lekara.

Sledeće što od dokumentacije treba da ponesete je putno osiguranje. Ukoliko idete preko agencije na letovanje, agencija će se pobrinuti da vam to sve završi, a ukoliko sami organizujete svoje letovanje, svakako se raspitajte gde možete nabaviti putno osiguranje. Ako na more ide osoba koja još nije punoletna, važno je da ponese saglasnost roditelja, odnosno staratelja.

Dalje, ukoliko ste vozač i ukoliko biste možda iznajmili rent-a-car kako biste obišli sva okolna mesta na moru, onda svakako treba da ponesete vozačku dozvolu. Međutim, ako idete svojim sopstvenim autom, onda se pobrinite da imate zelenu kartu. Ako putujete autom koji nije vaš, odnosno ako ste od nekoga posudili auto kako biste išli na letovanje, važno je da imate ovlašćenje koje kaže da možete da upravljate tim vozilom.

Sitnice. Sitnice su ono što nam svakako treba na letovanju, a često se dešava da neke od njih u žurbi zaboravimo da spakujemo. Prvo i osnovno, pored mobilnog telefona nemojte zaboraviti da spakujete punjač. Ukoliko zaboravite punjač, bićete sigurno jako nervozni kada vam se mobilni telefon ugasi, a pitanje je da li ćete u mestu gde letujete odmah naći radnju mobilnih telefona i uopšte pronaći odgovarajući punjač. Uostalom, moraćete bespotrebno da trošite novac za nešto što već imate kod kuće. Iz tog razloga savetujemo vam da stavite punjač u sam vrh vaše liste stvari za more.

Zatim, ukoliko koristite tablet ili laptop i ako su vam neophodni na letovanji, stavite i njih na spisak. Pretpostavljamo da i vi u toku puta volite da slušate muziku, naročito ako idete autobusom i ako je u pitanju dugačak put, tako da vam savetujemo da ponesete slušalice i naravno mp3. Ukoliko muziku slušate na telefonu, on će se vrlo brzo isprazniti, pa u tom slučaju obezbedite sebi prenosivi punjač i ponesite ga sa sobom.

Osim ovih uređaja koje smo spomenuli, u sitnice spada svakako i novac. To je ono što nikako ne smete da zaboravite jer kada shvatite da ga nemate kod sebe, a pritom nemate ni bankovnu karticu sa koje biste mogli da podignete novac, najverovatnije ćete morati da se vratite kući. Novac treba par dana ranije da pripremite i da ga među prvim stvarima spakujete, i to u torbicu koju ćete uvek imati kod sebe.

Dalje dolazimo do naočara za sunce bez kojih sigurno ni vi ne možete da zamislite letovanje. Naravno, njih ćete moći da kupite gde god da odete na more, ali verovatno će vam biti neophodne i u putu, ali i što biste trošili novac na to, kada već imate naočare.

Kada idete na more, nemojte nikako da zaboravite ni električni uređaj koji će vam pomoći da se odbranite od komaraca. U većini primorskih mesta, ima mnogo komaraca, pa ako ne želite da budete izujedani, savetujemo vam da svakako ponesete ovaj mali aparat koji ćete samo staviti u utičnicu kada uđete u svoj apartman. Naravno, najbolje je pre toga da se raspitate da li u mestu u koje idete ima dosta komaraca i da li u smeštaju postoji kakva zaštita od njih.

Ako pušite, onda nemojte zaboravite da ponesete cigarete, koje umeju biti dosta skuplje u turističkim mestima, tako da je najbolje da ponesete količinu koja će vam biti dovoljna za celo letovanje. Pored cigareta, nemojte zaboraviti ni upaljač, jer ćete sigurno i tokom puta, uglavnom na pauzama, poželeti da ,,zapalite“.

Sitnice koje takođe ne smete zaboraviti su i makazice, igla i konac, jer to uvek nekako zatreba na letovanju. Nemojte zaboraviti ni nakit, a ako ste planirali da perete peškire i veš na moru, kesica praška svakako neće biti na odmet.

Oprema za plažu. Svakako važna stavka jeste to šta će vam biti potrebno za plažu. Pre svega, to je peškir ili asura na koje ćete leći, ukoliko niste planirali da iznajmljujete ležaljke. U svakom slučaju, peškir će vam biti potreban da ga stavite na samu ležaljku, radi udobnosti, ali i radi lične higijene. Preporučuje se da najmanje dva peškira ponesete u te svrhe, pa ih možete naizmenično prati. Od peska i vlage će se peškir na plaži sigurno jako uprljati, tako da ga je potrebno menjati. Ponesite i dodatni peškir kojim ćete moći da se posušite i ogrnete kada izađete iz vode.

Za plažu je svakako neophodna i krema za sunčanje, naročito ako imate osetljiv ten. Gledajte da pripremite neku kvalitetnu kremu ili ulje, koje vam neće dodatno iritirati kožu i koje će vas zaštititi od sunca. Naravno, nemojte zaboraviti ni kupaći kostim, a svakako je najbolje da imate bar dva, kako biste mogli da ih menjate. Zatim, torba za plažu je ono bez čega nećete moći ići na plažu, jer jako je nezgodno nositi stvari u kesi, naročito ako nosite i sendviče ili nešto za popiti.

Ukoliko želite da se zaštitite od sunca, a pritom da uštedite novac i da ne uzimate suncobran na plaži, onda savetujemo da ponesete svoj sopstveni suncobran. Ipak, suncobrani obično nisu skupi ukoliko ih kupite direktno na moru. Naočare za sunce smo već spomenuli, a nemojte zaboraviti ni kačket ili šešir. Sledeće što svakako treba da ponesete su papuče za plažu, marama za plažu, ali i lopta ili dušek na naduvavanje.

Lekovi. Na svoj spisak stvari za more svakako stavite i lekove, jer nikada se ne zna kada će vam zatrebati i da li će u tom momentu apoteke u mestu gde idete biti otvorene. Pre svega, ponesite neke lekove protiv prehlade i temperature, ali i toplomer. Hanzaplasti takođe mogu da vam budu veoma korisni na letovanju, ali i probiotik, jer mnogi turisti imaju stomačne tegobe. Ukoliko vam je muka u putu, onda nemojte zaboraviti ni tablete protiv mučnine. Kao što smo već rekli, u primorskim krajevima ima dosta insekata, pa je dobro da ponesete fiziološki rastvor. Ukoliko ste na nekoj terapiji i već uzimate lekove, onda svakako nemojte zaboraviti da ih ponesete.

Odeća. Od odeće prvo i osnovno što treba da ponesete, jeste dovoljno donjeg veša, kako biste održavali higijenu. Zatim, može se desiti da nekada uveče bude prohladno, tako da se savetuje da ponesete i koje čarape. Za more je od garderobe najbolje da nosite šorceve, majice i lagane haljinice, ali svakako ponesite i neke duže pantalone i duks, u slučaju da zahladni. Nemojte zaboraviti ni pidžamu, odnosno spavaćicu.

Obuća. Već smo rekli da ne zaboravite papuče za plažu, ali potrebno je poneti i obuću koju ćete nositi uveče u šetnjama i izlascima. Savetujemo da ponesete i jedne patike, ako bude hladnije, a najbolje je i najudobnije da u njima putujete. Nije na odmet ni da ponesete papuče u kojima ćete biti u smeštaju.

Kozmetika. Prvo i osnovno što od kozmetike treba poneti jesu četkica za zube i pasta, ali i vlažne maramice, koje će vam dobro doći. Ponesite još i kremu za lice koju koristite i mleko za telo, jer će vam nakon celodnevnog sunčanja koža sigurno biti vruća i crvena, pa će vam trebati sredstvo da je umirite. Parfem i dezodorans se podrazumevaju, kao i šampon i kupka, ali nemojte zaboraviti ni štapiće za uši.

Muškarci svakako treba da ponesu i brijač, kao i sredstvo za brijanje i posle brijanja, a žene ne treba da zaborave šminku, lakove za nokte, aceton, pincetu i ogledalce, kao i uloške. Svakako nemojte zaboraviti ni četku za kosu.

Hrana. Što se hrane tiče, najbolje je da ponesete par supa u kesici, koju ćete moći da skuvate u apartmanu. Takođe, razna gotova jela, suhomesnati proizvodi i minut pire mogu da vam zamene skupi ručak u restoranu. Preporučuje se da ponesete i nekoliko kesica kafe tri u jedan, plazmu, teglicu sa džemom, ali i neke od osnovnih začina. Svakako nemojte zaboraviti ni par flašica vode za put. Sve ostalo možete kupiti u mestu gde idete, a nemojte propustiti ni da odete u neki od restorana gde ćete sigurno imati priliku da probate razne egzotične specijalitete.

Za bebu. Ukoliko imate bebu, onda svakako nemojte zaboraviti da ponesete dovoljno pampers pelena, pelena za kupanje, odgovarajučih pudera i krema, portikle, flašicu za mleko ali i posebnu kremu za sunčanje koja ima veoma visok zaštitni faktor. Savetuje se da ponesete i nekoliko kašica za bebu, mada ćete ih naći i u svakoj prodavnici bilo gde da odete. Naravno, ponesite odgovarajuću odeću za bebu, kozmetiku, igračke itd.

Dakle, ovo su neke od osnovnih stvari koje morate poneti na letovanje. Ima još dosta toga što mnogi od nas nose, ali mi smo vam napravili kratak pregled onoga što će vam sigurno zatrebati na moru. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete i sami napraviti spisak stvari koje su vam neophodne. Uvek je najbolje unapred sve isplanirati kako se kasnije ne bi desilo da nešto zaboravite.

Svakako ćemo vam još jednom ukratko spomenuti šta prvo da spakujete u ranac odnosno u torbicu pre nego što krenete na more. Dakle, prvo i osnovno jeste da spakujete novac, jer bez njega ne možete nigde stići. Preporučuje se da ponesete i određenu sumu dinara.

Naravno, ponesite pasoš i svu potrebnu dokumentaciju, kao i kartu za putovanje ukoliko ne idete autom. Ne zaboravite ni mobilni telefon, vlažne maramice, cigarete ukoliko ste pušač, kao i flašicu vode. To je ono što treba uvek da držite uz sebe. Nadamo se da ćete poslušati naše savete i da nećete zaboraviti ništa što vam je potrebno za jedno lepo i opuštajuće letovanje.