Blog

Šta treba da zna svaki kupac nekretnina?

Jedan od najznačajnijih, ali i najstresnijih događaja u životu jeste kupovina kuće ili stana, ali i selidba. Ako želite brzo i lako da kupite neku nekretninu u ovu avanturu se ne upuštajte bez dve ključne osobe.

Na svojoj strani trebalo bi obavezno da imate advokata koji će proveriti svu neophodnu dokumentaciju i arhitektu odnosno građevinskog inženjera.

Situacija na tržištu neretnina već duži niz godina nije bila dobro zakonski uređena, pa se na našim prostorima dešavalo da umesto kuće ili stana koji je pošteno plaćen, kupac ne dobije ništa. I ko je kriv za to? Često su kupci ostajali kratkih rukava, ali danas je ova oblast nešto bolje uređena.

U svakom slučaju, budite obazrivi prilikom kupovine. Najpre detaljno istražite tržište, proverite šta se nudi u datom momentu, a zatim napravite listu potreba koje vaša buduća nekretnina treba da ispuni.

Koliki god da je budžet kojim raspolažete, treba napomenuti da ne treba uzaludno da trošite vreme na razgledanje brojnih stanova. Lista zahteva i potreba će vam umnogome pomoći da dođete do željene nekretnine.

Kupovina stana brzo i lako preko agencije za nekretnine

Svoje zahteve možete predočiti agencijama koji se bave prodajom nekretnina. Najjednostavniji način za kupovinu kuće i stana jeste upravo preko agencija za nekretnine. Beograd je postao izuzetno zanimljivo mesto za kupovinu stana kako domaćim, tako i stranim državljanima, pa je tražnja za nekretninama u poslednje vreme porasla.

Svaki agent za nekretnine pobrinuće se da vam da neophodne smernice i savete koji će da budu u vezi sa vašim željama.

Takođe, preko agencije možete da angažujete i advokata koji će vam pomoći prilikom sklapanja kupoprodajnih ugovora, a i koji može da reši sve nedoumice u vezi sa pravno-imovinskim pitanjima.

Kupovina preko investitora ili od prethodnog vlasnika

Pojedini kupci se ipak odlučuju da direktno kupe nekretninu od investitora i koji sam objekat gradi ili bira da kupi kuću ili stan od prethodnog vlasnika.

U takvim slučajevima obavezno treba imati dva ključna saradnika ukoliko želite da posao protekne kako treba.

Advokat treba da proveri svu neohodnu dokumentaciju koja je u vezi sa parcelom i nekretninom koja se na njoj nalazi, zatim proverava vlasnički list, da li je nekretnina u vlasništvu jedne ili više osoba, je li ona uknjižena i da li postoje neki tereti nad lokacijom.

Zatim treba unajmiti arhitektu ili građevinskog inženjera koji će proveriti svu ostalu tehničku dokumentaciju kao što su upotrebna dozvola za objekat, građevinska dozvola, ali takođe arhitekta mora da proveri i stanje kuće ili stana i da uoči moguće defekte.

Posebno treba obratiti pažnju na objekte koji su tek u izgradnji, jerk od njih eventualni defekti su teže vidljivi.

Ukoliko kupujete kuću ili stan od prethodnog vlasnika, potrebno je da proverite da li su sva prethodna dugovanja izmirena.

Takođe, treba detaljno proveriti stanje samog objekta i prepustit stručnom licu da proceni stanje stvari.

Podela nekretnina

Nekretnine se mogu podelite u dve velike grupe. Reč je o završenim i nezavršenim nekretninama. Upotrebna dozvola za objekat i dokaz da je nekretnina uknjižena dokumenti su koje treba da proverite ukoliko birate završenu nekretninu.

Iako su često nekretnine u izgradnji posebno zanimljive kupcima zbog finansija, jer na kraju mogu manje da koštaju, trebalo bi imati na umu koje sve rizike ovakvi stanovi i kuće sa sobom nose. Imajte na umu da neke nekretnine nemaju adekvatnu dokumentaciju za izgradnju, a neke nikada i ne budu završene.

Pažljivo birajte, jer smo sigurni da ne želite da dovedete ni sebe ni porodicu u probleme.