Evropa

Stavros Grčka – iskustva, utisci, plaže, slike, cene

Grčka je zaista specifičan predstavnik kontrasta u svakom smislu: u klimi, geologiji, sociološkim i kulturološkim manifestacijama, geografskim odlikama i burnoj istoriji. Ona je, na neki način, jedan pravi mali paradoks Mediterana.

Kontrasti između jalove i plodne zemlje, sela i grada, dominacije prirode nad čovekom i čoveka nad prirodom, u ovoj balkanskoj zemlji su izraženije više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Geološki, Grčka predstavlja produžetak Balkanskog poluostrva, ali je suštinski jedan svet za sebe, koji obogaćuje dušu svakog stanovnika, ali i posetioca, nezaboravnim utiscima i uspomenama koje se nose zauvek. Skoro neprirodno blještava sunčeva svetlost koja se preliva preko planina i obasjava površinu mora, kako na obali, tako i na ostrvima, osvetljava uvek prisutan fluid istorije, koji se nenametljivo obmotava oko vas. Ostaci kamenih zidina, drevne ruševine, vulkani iz doba bronze, klasična Atina, praistorijska Mikena, srednjovekovni Rodos ili Meteori i još mnogo toga pozantog i manje poznatog, razlozi su zašto Grčka mora da bude stalna tačka u svetu putovanja kojoj ćete se uvek vraćati.

Kažu da Grčka može da pruži više od onoga što se od nje očekuje. Ovo je rečeno sa dobrim razlogom. Svakome ko je makar jednom posetio ovu zemlju, čini se da ga iza svakog ugla vreba skriveno blago: slavna prošlost najranije ljudske civilizacije, male radnje ispunjene zanatskim rukotvorinama, naselja smeštena na samoj obali mora, taverne sa mirisom dobrog vina i posebnih začina.

Na svakom koraku ćete naići na preplitanje modernog i antičkog i imaćete osećaj kao da lebdite između mašte i stvarnosti.

U geografskom smislu, Grčka je sastavljena iz nekoliko različitih regiona. Stamene i gorostasne planine su međusobno odvojene dubokim dolinama, mora imaju bezbroj zaliva, laguna i poluostrava, jezera iznenađuju svojom bistrinom. Grčka ostrva su poseban dragulj ove zemlje.

Mora koja okružuju Grčku (Egejsko, Jonsko i Mediteransko) zauzimaju površinu od 81.000 kvadratnih kilometara. Tokom svih godišnjih doba, temperatura mora je umerena, a stalna sunčeva svetlost daje mu dijamantski odsjaj.

U Grčkoj živi oko 10 miliona ljudi – nepredvidljivih, veselih, gostoljubivih, ispunjenih neobičnim entuzijazmom. Teško da ćete naići na namrgođenog Grka, bez obzira na sve probleme koji su ih zadesili u prethodnih nekoliko godina.

Kako u ovakvoj raznolikosti, pronaći pravo mesto koje će ispuniti vaše želje i potrebe? Naš predlog je da krenete redom i da svaki put kada rešite da ova zemlja bude destinacija na kojoj ćete provesti svoj godišnji odmor, izaberete neko drugo letovalište. Poenta je da se ni u jednom nećete loše provesti i da ćete u svakom pronaći nešto što će vas ispuniti.

Stavros – lokacija, geografske karakteristike

Mesto o kome ćemo u ovom članku govoriti je jedno divno selce na obali Egejskog mora, kome ćete se uvek rado vraćati. U bukvalnom prevodu sa grčkog jezika ime mesta znači “krst” (Σταυρός) ili “raspeće”. Sve će vam biti jasno ako se popnete na najviše uzvišenje iznad mesta. Tamo ćete ugledati drveni veliki krst, koji je lepo osvetljen u večernjim i noćnim satima i koji se može videti tokom noći iz samog mesta.

Postoji i teorija o tome da je svoje ime Stavros dobio po obližnjoj Stagiri, koja je istorijski bila značajnija (izvođenjem od stagiros, skraćeno stagros, te na kraju stavros). Neki kažu, da je ime “krst” ili “raskršće”, mesto dobilo po tome što se nalazi na nekada vrlo važnom raskršću između puta za Svetu Goru, odnosno Atosa i rimske Via Egnatia.

Mesto je, u zvaničnim dokumentima, poznato i kao Kato Stavros, a poštanski broj mesta je 57014. Nalazi se na zapadnoj obali Strymonikos zaliva (Strumički zaliv) u centralnoj ili središnjoj Makedoniji. Locirano je na 9 km istočno od jezera Volvi u solunskoj regiji.

Ako posmatramo udaljenost mesta od velikih gradova, onda ćete se najlakše snaći ovako: 590 km južnije je glavni grad Atina, 79.2 km zapadno je glavni grad prefekture (okruga) Solun, a 20 km jugoistočno je luka Olympiada na Halkidikiju.

Stavros je smešten na svega 10 m nadmorske visine, a koordinate su mu 40º39’54’ severne geografske širine i 23º41’48’ istočne geografske dužine.

Prema poslednjem popisu koji je izvršen pre sedam godina, u mestu živi 3672 stanovnika.

Najbliža poznata letovališta nedaleko od Stavrosa su Asprovalta, sa kojom je Stavros skoro potpuno spojen i Nea Vrasna.

Geografske granice Stavrosa izgledaju ovako: mesto pripada gradskoj opštini Rentina koja pripada provinciji Lagadas. Provincija Lagadas je deo okruga Solun (Thessaloniki) koji se nalazi u regiji Centralne Makedonije.

“Plava zastava” – priznanje za čistu obalu i plaže Stavrosa

Možda se najvažnija informacija tiče činjenice da obala Stavrosa već više od 15 godina zaredom dobija priznanje “plava zastavica” (Blue flag) za izuzetan kvalitet turističkih usluga.

Prepoznatljivo priznanje “Blue flag” je jedna od najpoznatijih eko-oznaka na svetu koja se dodeljuje plažama, marinama i održivim turističkim operaterima. Kako bi se kvalifikovali za plavu zastavu, moraju se zadovoljiti i održavati raznorazni strogi ekološki, obrazovni, sigurnosni i kriterijumi pristupačnosti. Njihov moto je: čista voda, čista obala, bezbednost i pristupačnost za sve.

“Blue flag” program funkcioniše pod nadzorom Fondacije za edukaciju o ekologiji, čije se sedište nalazi u Kopenhagenu, u Danskoj. Da biste se kvalifikovali za ovo prestižno priznanje, morate zadovoljiti i održati niz kriterijuma.

More Stavrosa je kristalno čisto, plaže su bez otpada i zagađivača i na njima možete uživati u omiljenim letnjim sportovima i aktivnostima.

“Plava zastava” je međunarodni znak kvaliteta, možda najpoznatiji znak za zaštitu životne sredine na svetu i dodeljuje se onim plažama i marinama koje ispunjavaju svih 33 kriterijuma, koji se ne odnose samo na željeni kvalitet vode za kupanje, već i na čistoću, organizaciju, informisanje i sigurnost plivača; zaštitu životne sredine, plaža i obalnog područja.

Stavros – vazdušna banja, a ne samo more

Stavros leži u podnožju planine Holomontas. Upravo je ovakav položaj doprineo da se u susretu morskog i planinskog vazduha dešavaju prijatna strujanja i ruže vetrova koja vrlo povoljno utiču na sve one ljude koji pate od astme ili bilo kojih drugih tegoba vezanih za respiratorni sistem.

U centralnom i severnom delu Halkidikija dominira planinski venac Holomontas, područje neverovatne lepote sa prekrasnim pogledom u svim pravcima. U drevnim vremenim Holomontas je bio poznat po kvalitetnoj drvnoj građi koju su posebno cenili u brodogradnji. Impozantno drveće raste visoko na kosinama, sa hrastovima u donjim delovima i kestenovima, borovima, jelama i bukvama na gornjim padinama. Ovde se nalaze pečurke koje rastu uz divlje lekovito bilje, planinski čaj i origano. Postoji i dosta vrsta divljih životinja i ptica. Najviši vrh planine Holomontas visok je 1165 m.

Letovati u Stavrosu znači uživati u svakom trenutku

Kada ležite na plažama Stavrosa, pogled će vam skoro uvek zapinjati za planinu pod imenom Paggaio koja se nalazi blizu mesta Kavala. Neki ljubitelji ovog letovališta kažu da im je prvi utisak vezan za čudan osećaj kada je u pitanju sunce. Gde god da se namestite, ono se nekako nalazi iza vas, izlazi sa desne, a zalazi sa leve strane.

Ako želite da uživate u malim i jednostavnim zadovoljstvima kao što su bezbedno plivanje u plitkom moru sa svojom decom i porodicom i da uveče posmatrate lepe letnje pejzaže poput tradicionalnih malih ribarskih čamaca u luci, onda je Stavros prava letnja destinacija za vas.

Organizovana plaža. U Stavrosu možete uživati u plivanju duž 7 km dobro organizovane plaže sa suncobranima, ležaljkama, javnim tuševima i kabinama za presvlačenje, u kristalno čistom moru koje je godinama nagrađivano “Plavom zastavom” EU.

Plivanje u bezbednim uslovima – odlično za decu. Izuzetno ravno more i stalno prisustvo spasilaca tokom leta čini plaže Stavrosa zaista bezbednim za porodice sa decom.

Večernja dešavanja. Budite spremni i na to da ćete u Stavrosu uživati u bogatom javnom kulturno-umetničkom programu. Razne predstave i koncerti se odigravaju u centru mesta, na otvorenoj sceni (malom amfitetaru). Uživajte u grčkom i balkanskom folkloru, zabavite se i naučite nešto novo.

Svake godine, od 24. do 26. jula održava se vašar posvećen Svetoj Paraskevi (Agia Paraskevi) gde možete, ukoliko se tada zadesite u Stavrosu, da uživate u nacionalnoj kuhinji, pesmi i igri.

Sveža riba i kratka pića. Okusite svežu ribu u ribljim restoranima i tavernama i obavezno naručite uzo ili cipuro kojima ćete presecati pivo ili vino. Obavezno probajte cipuro. Cipuro je pored uza (ouzo), nacionalno piće, zaštićenog porekla. Pravi se od grožđa i vrlo je sličan našoj lozovači. Nekada su ovo piće proizvodili monasi sa Atosa, a danas ga ima i u domaćoj i u industrijskoj porizvodnji. Najbolje je da se raspitate kod domaćina gde ga nabavlja, pa da i vi kupite na istom mestu. Dobro ga ohladite i pijuckajte uz masline, ovčiji sir i paradajz.

Svakog četvrtka, u Stavrosu imate otvorenu bogatu pijacu gde možete kupiti svežu ribu, morske plodove, hobotnice, školjke, masline, itd. Iskoristite ovu ponudu, jer je na moru šteta jesti bilo šta drugo.

Plaže u Stavrosu

Čitava ova oblast koja podrazumeva Stavros, Nea Vrasnu i Asprovaltu, može se pohvaliti velikim, prostranim, peskovitim plažama, gde i najprobirljiviji mogu pronaći svoje mesto.

U samom centru mesta Stavros se nalazi velika centralna (gradska) plaža koju malo pristanište deli na levi i desni deo. Na desnom delu plaže ima manje zelenila, ali je ona potpuno otvorena za one ljude koji ne žele da iznajmljuju suncobrane i ležaljke. Pesak je mekan, zlatne boje.

Milies plaža je na samom kraju Stavrosa, odnosno na izlasku iz Stavrosa ka Uranopolisu i Olimpijadi. Od centra mesta preći ćete 1 km da biste došli do ove prelepe plaže. Dužina plaže je nekih 2 km. Plaža je peskovita i većim delom prilično široka i prostrana, sa pojedinim užim delovima. Na određenim tačkama naići ćete i na stene i veliko kamenje. More je gotovo na svim delovima plitko, pa je odlična za malu decu.

Na plaži postoje delovi za slobodnu organizaciju, za one ljude koji vole da budu ispod svog suncobrana i na svojim prostirkama i ležaljkama, ali i organizovani delovi sa barovima i ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje. Na plaži Milies možete igrati odbojku na pesku jer postoji teren. U zaleđu postoji prirodan hlad, pa se možete povući i rashladiti.

Najlepša plaža – plaža Platani. Nije tako česta pojava da platani rastu blizu same vode, odnosno mora. Zbog toga je ovo mesto – mesto na kome se nalazi plaža Platani, izuzetno i jedinstveno. Plaža Platani je plaža koja se nalazi desno (gledano ka moru) od centra. Celom dužinom ove plaže se nalazi šuma platana, pa uopšte ne morate da nosite suncobran, već ćete svakako naći mesto za sebe u prirodnom hladu.

Okolo se nalaze uređeni tereni za sport, rekreaciju i zabavu, a na samoj plaži imate nekoliko barova koji nude vrlo prijatne kutke sa ležaljkama i suncobranima. Ako naručite piće, kafu, onda ne morate da plaćate suncobran i ležaljku.

Zašto je Stavros odlična destinacija?

Kao što smo već pomenuli, Stavros je mesto koje ima izuzetno kvalitetan vazduh, zbog toga što se zahvaljujući “ruži vetrova” ovde prepliću struje koje dolaze sa planine, mora, reke i jezera.

U Stavrosu ćete moći da pijete izvorsku vodu, što je veoma retko za primorska mesta.

Ako dolazite u Stavros sopstvenim prevozom, onda je to srećna okolnost, zbog toga što ćete moći da vidite okolinu i uživate na mnogim plažama koje se nalaze malo dalje od samog mesta gde letujete. Pored toga, za sve one ljude koji su željni pravih turističkih i avanturističkih sadržaja, okolina Stavrosa nudi mnogo toga. Na svega pola sata od ovog mesta je grad Solun u kome možete obići značajne kulturno-istorijske spomenike; potom blizu je i Stagira, u kojoj je rođen Aristotel, kao i pećina Alistratis.

Snabdevanje i kupovina u samom Stavrosu je isto kao i u drugim sličnim mestima. Cene su pristojne i svako može pronaći ono što mu je potrebno. Najpristojniji po ceni su marketi “Zoe” i “Dia”.

Kada je u pitanju noćni život i zabava, onda treba napomenuti da ovo mesto možda i nije najsrećnije rešenje ukoliko ste u potrazi za ludim provodom. Ipak, u lokalnoj diskoteci Cross, možete doživeti i to.

Smeštajni kapacitet Stavrosa

U Stavrosu postoji najšarolikija ponuda kada je smeštaj u pitanju. Možete se zaputiti u ovo mesto bez jasne ideje o tome gde ćete noćiti i sigurno ćete naći sobu sa kupatilom ili apartman kod domaćih vlasnika. Lokalni vlasnici apartmana su predusretljivi i pomoći će vam da se snađete i da pronađete ono što vam odgovara. Mnogi od njih znaju srpski jezik, pa ćete uspeti da se sporazumete.

Ako već niste krenuli u ovo mesto, organizovano, preko agencije, onda je najbolje da pogledate ponudu smeštaja na poznatim web pretraživačima. Cene su raznovrsne, a smeštajni objekti se kreću od luksuznih hotela, do pristojnih apartmana i soba.