Evropa

Sunčev Breg Bugarska – iskustva, utisci, plaže, slike, cene

Odmarališta na bugarskoj morskoj obali nude hotele velike vrednosti, super zabavni noćni život, kilometre peščanih plaža i bezbroj porodičnih aktivnosti.

U zapadnoevropskim časopisima i na turističkim vebsajtovima, Bugarska letovališta se reklamiraju kao najjeftinija destinacija u Evropi, a posebno se ističe Sunčev Breg ili Sunny Beach.

Istočnoevropsko odmaralište na Crnom moru je više puta prikazivano kao najjeftinija destinacija za Britance u jednom popularnom časopisu u kojem su uporedili troškove za 19 evropskih letovališta. U članku je prikazana studija koja je istražila ukupne troškove za 10 uobičajenih turističkih potreba, kao što su ručak, večera, pića, kreme za sunčanje, itd., i došlo se do toga da su ti troškovi 10 posto niži na Sunčevom Bregu u odnosu na sve druge destinacije.

Šta je to tako sjajno u vezi sa Sunčevim Bregom? Pa, iako je nesumnjivo Bugarska pomalo neuređena u ostalim delovima zemlje u poređenju sa drugim evropskim letovalištima, ona može da ponudi mnogo toga kada su u pitanju smeštajni kapaciteti i atrakcije koje se mogu videti i iskusiti.

Odmarališta ne samo da nude dobre hotele sa nižim cenama nego u drugim mestima, već i sjajan noćni život, predivne pejzaže i ukusnu domaću hranu i vina.

Smeštaj u Sunčevom Bregu je zaista jeftin, sa sobama od, recimo, 27 evra za noć u hotelu u avgustu. Naravno, tu su i neke veoma skupe smeštajne jedinice, kao hotel sa pet zvezdica Galeon Residence & Spa, koji košta oko 70 evra za dvokrevetnu sobu. Za one koji traže i kvalitet i dobru cenu, Premier Fort Beach Hotel je ocenjen kao peti po redu od 221 hotela u Sunčevom Bregu, a košta oko 60 evra za noć.

Glavna plaža Sunčev Breg je duga nekoliko kilometara i vrlo je popularna tokom letnjih meseci. Postoji mnogo atrakcija za decu duž promenade, kao i dosta ponuda za sportove na vodi za one malo starije. Tipično, iznajmljivanje suncobrana i ležaljke koštaće vas oko 8 evra na dan u sezoni.

Ako želite malo mira i tišine, produžite nekoliko kilometara dalje od Irakli plaže i naići ćete na peščanu plažu koja je zaštićena od bilo kakve buke, pa ćete imati osećaj da ste zaista na nekom udaljenom mestu.

Sveti Vlas na severu je negde između ove dve plaže – staromodnija od Sunčevog Brega, ali sa malo više pogodnosti od robusnog Iraklija.

Noćni život na bugarskoj obali cveta u poslednjih nekoliko godina. Kao i po nekoliko muzičkih festivala, Sunčev Breg je poznat po dugačkim šankovima u barovima, pena-žurkama i dnevnim žurkama.

Menadžeri klubova nastoje da dovedu poznate svetske DJ-eve tokom letnjih meseci, tako da dobar provod ne izostaje. Pića su neverovatno jeftina za evropske standarde – neki barovi prodaju koktele za svega evro ili dva.

Bugarska obala je zaista živopisna i lepa, i treba da odete samo nekoliko kilometara ka kopnu da biste našli zadivljujuće pejzaže. Na jugu je drevni grad Nesebar, poznat kao biser Crnog mora, koji se nalazi na listi svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Isto tako, možete uplatiti dnevno krstarenje na luksuznom katamaranu, koji će vas odvesti na ekskurziju duž obale i omogućiti vam gnjurenje. Alternativno, možete uplatiti krstarenje prelepom rekom Ropotamo koja će vam prikazati bogat živi svet u svojoj okolini.

Bugarska hrana je ukrštaj između istočnoevropske i mediteranske kuhinje, sa dosta grilovanog mesa, salate i sosova na bazi jogurta. Takođe je poznata po punjenom pecivu, sarmicama u vinovoj lozi i grilovanom ili punjenom povrću.

Restorani u Sunčevom Bregu su poređani na mestima odakle se pruža prelep panoramski pogled na more, a uz to nude i živ zabavni program i muziku zajedno sa hranom. U proseku, večera za dvoje sa vinom koštaće manje od 20 evra, dok se ručak može pronaći i za 5-6 evra.

Bugarsko vino se pravi hiljadama godina, a 80-ih godina, Bugarska je bila drugi najveći proizvođač vina na svetu. Boca vina se može kupiti za 5 evra u restoranu, ali ćete na mnogim mestima moći da konzumirate vino u čaši koje je mnogo jeftinije. Nemojte propustiti ni bugarsku rakiju.

Pored uzbudljivog noćnog života, treba napomenuti da čitava obala ima i veliku ponudu zabave i aktivnosti za porodice sa decom, kao što su mini-golf, karting i zabavni parkovi. Sunčev Breg ima svoj zabavni park, odnosno, Luna park, sa rolerkosterima i ostalim spravama za zabavu. Akva parkovi su besplatni za decu nižu od 90 cm, dok će gost koji ima visinu od 90-130 cm platiti 8 evra, a oni iznad 130 cm 17 evra.

Sunčev Breg za srpske turiste

Od svih bugarskih letovališta, Sunčev Breg je najveći i najpopularniji, pa ga verovatno zato i zovu prestonicom letnjeg turizma u Bugarskoj. Svakako ovo mesto je najživlje od svih drugih gradova na obali.

Sunčev Breg je smešten na jugoistoku susedne Bugarske i nalazi se u zalivu između Svetog Vlasa i Nesebara, a na 30 km od Burgasa. Tokom leta, Sunčev Breg je zaista posebno mesto jer je odgovarajuće za sve uzraste, ima više stotina hotela, mesta za zabavu i opuštanje, restorane, barove, sportske terene, a sve to je podržano uređenom infrastrukturom.

Iz Srbije do Sunčevog Brega

Kada su u pitanju srpski turisti i odlazak u Bugarsku na letovanje, onda je stvar vrlo prosta. Za nas je to destinacija koja se nalazi relativno blizu, naročito za one stanovnike Srbije koji žive u istočnom i jugoistočnom delu zemlje. Od granice sa Bugarskom na Kalotini, odnosno Gradini, pa sve do Sunčevog Brega, treba vam nekih šest sati vožnje. U jeku sezone, na granici se čeka u proseku od pola sata do sat i po.

Saobraćajna pravila

Kada vozite kroz Bugarsku, znajte da je dozvoljena brzina na auto-putu od 130 do 140 km/h, na regionalnim putevima je 90 km/h, a u naseljima 50 km/h. Morate imati protivpožarni aparat u autu, dok vam Zeleni karton nije neophodan, već samo vozačka dozvola naše zemlje. Ako vas uhvate u sledećim nedozvoljenim radnjama u saobraćaju, platićete kaznu, i to: za prekoračenu brzinu od 10 do 125 evra, za nevezivanje pojasa 25 evra, za prolazak kroz crveno 25 evra, za vožnju u alkoholisanom stanju od 100 do 500 evra.

Valuta i kurs

U Bugarskoj je još uvek zvanična valuta bugarski lev, a trenutni odnos između dinara i leva je 10 leva = 603.25 dinara.

Plaža

Sunčev Breg je letovalište koje ima plažu dugu desetak kilometara, a na nekim tačkama plaža je široka i do 100 m. Pesak je fin, sitan, zlatnožute boje, a dno mora je takođe mekano i prilaz dubinama je postepen. Plaža ima polumesečast oblik i gleda ka istočnoj strani. Od 2011. godine ovenčana je “Plavom zastavom”, dakle čista je, bezbedna i visokog eko-kvaliteta.

Na nekim delovima plaže možete videti i prirodne peščane dine.

Klima

Severni deo Sunčevog Brega je na padinama obronaka Stare planine, te je klima zahvaljujući uticaju zaleđa vrlo prijatna. Na tom mestu se kombinuju planinski i morski vazduh, pa svi oni koji imaju probleme sa disajnim sistemom mogu da dožive preporod.

Smeštaj

Smeštajni kapacitet u Sunčevom Bregu je ogroman i iznosi oko 350.000 ležajeva. Možete birati između all-inclusive hotela sa 5 zvezdica, manjih luksuznih hotela, privatnih apartmana, vila i običnih soba.

Luksuzni hoteli sa 5 zvezdica su smešteni duž obale i to su: Royal Palace Helena Park hotel, Victoria Palace, Barcelo Royal Beach hotel, itd. od hotela sa 4 zvezdice, preporučujemo Chaika Beach hotel, Diamond hotel, Iberostar Sunny Beach hotel, Fenix, itd.

Zabava

Posle zalaska sunca, nastupa celonoćna zabava. Već smo rekli da je u Sunčevom Bregu provod zagarantovan. Sadržaj je toliko raznovrstan da će se u njemu pronaći pripadnici svih generacija. Popularni klubovi su Multiplace, Caligula, Cacao, Orange, Dance Club Mania, itd. Postoje i restorani sa živom muzikom, zatim mesta gde možete učestvovati u karaokama, kao i mesta sa tihom i prijatnom muzikom.

Hrana

Za ljubitelje dobrog zalogaja, Sunčev Breg je čarobno mesto jer ima preko 150 restorana. U njima možete probati tradicionalnu hranu, morske plodove, ali i specijalitete internacionalne kuhinje. U restoranu “Bačva” se služi bugarska domaća hrana. Tu su još i restorani Bombay grill, Fat Cat, Vetrenjača, itd. Deca najviše vole Dino bar jer u njemu uživaju u posmatranju raznih aplikacija sa dinosaurusima.

Akva-parkovi

U Sunčevom Bregu postoje tri akva parka koja nude uživanje i zabavu, kako za decu, tako i za odrasle. Preporučujemo Action Aqua Park i Sea Garden, koji se nalaze na nekoliko kilometara od centra.

U Action Aqua Parku ćete moći da uživate na površini od 24. 000 m2, na 13 bazena sa dodacima za vodenu zabavu!

Porodice sa decom uopšte ne treba da razmišljaju kada dolaze u Sunčev Breg jer je skoro sve podređeno dečijoj bezbednosti i animaciji. Ima mnogo igraonica, zabavnih parkova, animatora koji sa decom organizuju takmičenja, itd.