Blog

Sve što treba da znate kada kupujete stan

Kupovina nekretnine jedna je od najvećih, al ii najisplativijih investicija. Kada se odlučite za kupovinu stana ili kuće trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko stvari kada krenete da razgledate stanove.

Važno je da se dobro informišete i pripremite.

Papirologija, legalizacija, komšiluk, mrežna povezanost, izolacija, instalacija, ali i pozicioniranost stana samo neka od pitanja o kojima morate da brinete pre nego što se odlučite koji ćete stan kupiti.

Evo nekoliko važnih pitanja koje svi treba da znaju kada kreću u kupovinu nekretnine na Novom Beogradu ili u bilo kojem drguom delu grada.

# 1 Da li ste pripremili dovoljnu količinu novca?

Kada se kreće u kupovinu, novac ne bi trebalo da se dovodi u pitanje, jer se on podrazumeva.

Znači, ako ste se odlučili da investirate u nekretninu, onda se ne dovodi u pitanje da ste obezbedili finansije za to.

Međutim, kupovina nekretnine nije sve.

A gde je uređivanje enterijera i ubacivanje nameštaja? Za mnoge je stan samo jedna “rupa koja nema dno”, jer uvek nešto treba da se dokupi, trebalo bi i da se okreči, ubaci nameštaj i bela tehnika i još što šta…

Spisak može da bude podugačak, jer uvek nešto  novo može da se dokupi.

# 2 Prioriteti  i potrebe

Jednostavan stan ili nekonvencionalna arhitekura? Kupca uvek pre privuče nesvakidašnji dizajn i raspored prostorija u stanu nego standardna arhitektura, ali zapamtite.

Birajte prostor u skladu sa svojim životnim navikama, jer ćete dobar deo svog života provesti u tom stanu.

Skladne dimenzije prostorija, jednostavan prostor koji odgovara vašem načinu života trebalo bi da vam budu na prvom mestu.

Neka vaši priroriteti budu na prvom mestu. Ako se nekada ne mogu uklopiti sve želje sa finansijskim mogućnostima, onda morate žrtvovati mesto za parking zarad dobre lokacije ili prostraniji prostor zarad dobrog komšiluka.

Danas je ponuda stambenih objekata sve veća, a građevinske firme teže da budućim vlasnicima stanova omoguće sve na jednom mestu.

# 3 Gde se stan nalazi?

Pozicija stana veoma je važna kako za vas, tako i za vaše dete. Ukoliko je dobra lokacija, onda ne mari što se stan nalazi na pola sata vožnje od centra grada i što niste u krugu “dvojke”.

Najvažnije vam je da su u blizini stana:

  • Vrtić i osnovna škola;

  • Dom zdravlja i apoteka;

  • Market i prodavnice;

  • Autobuske stanice ka različitim krajevima grada.

Sve drugo je manje važno, ako u neposrednoj blizini imate sve što vam je potrebno. Neće vam teško pasti da malo prošetate da biste stigli do banke ili do butika.

Još ako vam je posao blizu, onda smo sigurni da vam neće smetati što morate da se provozate do tržnog centra, jer ipak ne idete svakoga dana u kupovinu u trži centar.

Naravno, ukoliko postoji još nešto što bi trebalo da bude prioritetno mesto u blizinu vaše zgrade, uvrstite to na spisak.

Danas je prodaja stanova u Beogradu sve popularnija, a čini se da zgrade niču kao iz vode. Većina stanova u izgradnji mahom je rasprodata, pa ako želite se se skućite, požurite, vreme je da izaberete pravo mesto za život.