Evropa

Trnovačko jezero – info i zanimljivosti

Gde se nalazi?

Trnovačko jezero je smešteno na severozapadu Crne Gore, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom. Nalazi se u podnožju nekoliko planina, koje pripadaju Dinarskom planinskom masivu, što predstavlja retkost i čini ovo jezero posebnim.

Okruženo je planinama Volujak, Maglić, Vlasulja, Bioč i Trnovački Durmitor. Nalazi se na 1517 metara nadmorske visine, a pripada grupi gorskih jezera.

Turistima je privlačno zbog nestvarnih i bajkovitih pejzaža i predela koji svakoga ostavljaju bez daha.

U vreme zimskih meseci jezero je najčešće zaleđeno, a interesantno je to da ostaje zaleđeno i do nekoliko meseci, dok na okolnim planinama, sneg takođe dosta dugo zadržava.

Informacije o Trnovačkom jezeru

Zbog toga što se nalazi skoro na samoj granici između dve države, Trnovačko jezero često posećuju turisti iz obe ove zemlje. Međutim, do jezera je teže doći iz Crne Gore, te se planinari češće odlučuju da priđu jezeru sa prostora Bosne i Hercegovine.

Neki od planinskih vrhova koji okružuju jezero su Trzivka, Kom, Zgura, Grdelj, a ovi vrhovi štite jezero sa zapada, istoka i juga. Širina jezera iznosi oko 700 metara, dok je njegova dužina nešto više od 800 metara.

Poznato je da u Crnoj Gori ima veliki broj prelepih jezera, čija lepota nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Trnovačko jezero je jedno od ovakvih jezera, i obavezno ga treba posetiti ukoliko vas put navede u ovaj kraj.

Pešačenjem do jezera se možete upoznati sa nesvakidašnjim prirodnim lepotama ovog dela Crne Gore, kao i same okoline Trnovačkog jezera.

Nije tačno poznato kako je jezero nastalo, ali generalno se smatra da je Trnovačko jezero ledničkog porekla. Kao što je rečeno, glavna karakteristika ovog jezera je to da ga okružuju planine, ali te planine nisu niske, već njihovi vrhovi prelaze čak i 2000 metara.

Iz tog razloga planinari koji krenu u pohod na ove vrhove, često prave pauzu upravo kod Trnovačkog jezera kako bi se odmorili i spremili za nastavak svog puta.

Karakteristike Trnovačkog jezera

S obzirom na to da je istorija ovog jezera veoma dugačka, ljudi koji nastanjuju ove krajeve o Trnovačkom jezeru pričaju sa izvesnom dozom strahopoštovanja i za njih je ono omiljena tema za razgovor.

Ovo jezero predstavlja simbol iskonske prirode, prirode koja je ostala nenarušena od strane ljudskog faktora, sa svim svojim prirodnim lepotama i prelepim prizorima koji se nadovezuju jedan za drugim.

Zanimljivo je da je Trnovačko jezero u obliku srca, pa predstavlja idealno mesto za romantične parove koji su zaljubljenici u dobar provod i avanturu. Pripada Nacionalnom parku Durmitor i nalazi se na teritoriji opštine Plužine. Staze kojima možete doći do jezera su prilično zahtevne, ali na njima nema opasnih deonica.

Trnovačko jezero pripada slatkovodnoj grupi jezera, a njegova dubina iznosi oko 9 metara. Karakteristika jezera je da, zbog svetlosi koja se prelama u njegovim vodama, ono menja boju.

Ako posetite jezero u zimskom ili ranim periodima proleća, jezero je tada zamrznuto i tom prilikom možete čak i da se ogledate u njemu.

U delovima jezera koji su plići, voda je skoro bezbojna, a idući sve dublje, boja jezera postaje sve zelenija. Zbog same okoline jezera, najdominantnija boja u ovim predelima je modrozelena, pa je iz tog razloga i Trnovačko jezero najčešće modrozelene, a nekada i tirkizne boje. Jezero se snabdeva vodom atmosferskim putem i preko manjih izvora.

Brojni turisti, a najčešće su to zaljubljeni parovi, dolaze upravo na ovo jezero, kako bi se divili njegovom neobičnom i interesantnom obliku i da bi uživali u prelepim pejzažima ovih predela.

Aktivnosti i rekreacija

Trnovačko jezero predstavlja mesto odakle brojni planinari kreću na osvajanje okolnih vrhova, najčešće Maglića. Upravo zbog toga je planinarenje najznačajnija aktivnost koju ovo jezero nudi.

Ukoliko ste i Vi ljubitelj planinarenja ili čak i član nekog planinarskog društva, ovaj deo Crne Gore kao i Trnovačko jezero sa svim okolnim vrhovima, su destinacija koju ne smete propustiti.

Dakle, ako vas osvajanje planinskih vrhova privlači, preporučuje se da posetite ovo jezero i da baš iz ovog pravca krenete u obilazak ovih planina. Ne samo jedinstven oblik jezera, neobična i zanimljiva lokacija, već i nestvarna smaragdna boja vode učiniće boravak ovde nezaboravnim.

Osim što je privlačno za planinare, Trnovačko jezero, predstavlja idealnu lokaciju i za ribolovce. Riblji fond ovog jezera je veoma bogat, a najčešće se ovde susreću ribolovci koji pecaju na mušicu.

Još jedna aktivnost koja je popularna i vezana za ovaj predeo je pešačenje, iz razloga što mnogi posetioci nisu ni ribolovci ni planinari. Kako biste došli do Trnovačkog jezera, morate pešačiti, ali na samom kraju ćete uživati u lepotama okolne prirode i samog jezera, što će učiniti da zaboravite na sav trud i napor koji ste uložili kako biste se ovde našli.

Osim što postoji mogućnost pešačenja do jezera i sama okolina Vam omogućuje uživanje u dugim šetnjama po kamenitim predelima ovog dela Crne Gore.

Međutim, ukoliko ste amater i nemate iskustva u ovakvoj vrsti rekreacije, ne preporučuje se da u pohod ovimm stazama krenete sami bez pomoći vodiča.

Zbog specifičnog geografskog položaja, kao i otežanih uslova za opstanak u vreme zimskih meseci, biljni svet u okolini jezera je jedinstven i raznolik i veliki broj biljnih i životinjskih vrsta je morao da se prilagodi ovakvim uslovima koje priroda nudi.

Kako se do jezera dolazi?

Put koji vodi do Trnovačkog jezera je svakako izazov, ali se pored toga sav uložen trud umnogome isplati. Prva destinacija do koje ćete morati doći na putu do jezera je Tjentište.

Odavde postoji mogućnost da se automobilom dodje do prašume Perućice, koja takođe predstavlja jednu od omiljenih turističkih atrakcija za sve one koji su ljubitelji avanturizma i prirodnih lepota.

Od Perućice se dalje nastavlja ka Prijevoru a dalje sve do Suhe Jezerine. Odavde put dalje ide uzbrdo i posle 30 – minutnog pešačenja ispred vas će se ukazati Trnovačko jezero.

Postoji još jedan put koji vodi do Trnovačkog jezera, a njim se ide iz pravca Plužina. Do jezera možete doći stazom koja vodi uz reku Vrbnicu i ide pored Velikog i Malog Stabanjskog jezera.

Pošto je staza naporna, tj prati je veliki uspon, do Trnovačkog jezera se stiže za 5 – 6 sati.

Kristalno čista voda ovog jezera služi kao ogledalo svim planinskim vrhovima koji se nalaze u njegovom okruženju, a takođe i neverovatnoj prirodnoj lepoti cele okoline. Kako su temperature ovde veoma niske, sneg sa okolnih vrhova se ne topi sve do leta, pa se nemojte iznenaditi ukoliko ovde zateknete sneg u junu.

Osim Trnovačkog jezera, preporučuje se obilazak prašume Peućice, ali i Maglića. Za mnoge ljubitelje planinarenja, Maglić predstavlja jedan od najinteresantnijih vrhova i kao što je već pomenuto u njegovo osvajanje se kreće upravo do ovog jezera.

Prašuma Perućica je zapravo jedna od poslednjih prašuma koje se nalaze u ovom delu Evrope i interesantno je to što je ova prašuma uopšte i opstala na ovom delu Balkana.

Bilo kako bilo, prašuma se ovde i dalje nalazi, te poseta njoj predstavlja pravo uživanje u predelima netaknute divljine koji zavređuju svako poštovanje. Zbog svih navedenih lokacija, ovaj deo Crne Gore je jedan od najposećenijih u toku cele godine.

S obzirom da postoje brojne staze na kojima se može lako izgubiti, preporučuje se da, kada prvi put krenete u obilazak ovog kraja, potražite pomoć nekoga ko dobro poznaje ovaj kraj.

S obzirom na to da temperatura u ovom kraju često varira, uslovi mogu biti nepogodni za organizam, a najbolje je doći u vreme kada su klimatski uslovi najpovoljniji, tj krajem leta ili početkom jeseni.

Zimski period je pogodan jedino za profesionalce i osobe koje poseduju dugogodišnje iskustvo u ribolovu i planinarenju.