Srbija

Vlasinsko jezero – informacije i zanimljivosti

Jedno od najlepših jezera na jugoistoku Srbije se nalazi na jugoistoku Srbije, a naziva se Vlasinsko jezero. Ovo akumulaciono jezero koje je nastalo tek u periodu od 1949. do 1954. godine je okruženo sa 3 sela koje leže na njegovim obalama, a to su Vlasina Rid, Vlasina Okruglica i Vlasina Stojkovićeva.

Površina koju Vlasinsko jezero zauzima iznosi 15 km2, a inače se nalazi na nadmorskoj visini od 1204 metara. Inače, dubina Vlasinskog jezera varira, ali se zna da ide čak do 35 metara. Vlasinsko jezero je okruženo sa nekoliko planina: planinom Plana, Gramada, Čemernik i Vardenik. Brana jezera je podignuta od zemlje, tačnije od 330 hiljada kubika zemlje. Uzvodna strana jezera je obložena kamenim blokovima, dok je nizvodna strana spravljena od 4 kaskade.

Voda Vlasinskog jezera ima nekoliko nijansi, te ide od sivo plave boje uz granicu obale, dok ka sredini jezera sve više dominira siva boja vode.

Vlasinsko jezero ima nekoliko pritoka, kojima se u njega utiče 2 kubika vode svakog minuta. Iako su neke od ovih pritoka veštački montirane, odnosno voda se provodi kroz cevi, reke Vlasina, Lisinska reka, Strvna, Čemerčica, Jerma, Božićka reka i Ljubatska reka sa svim svojim pritokama su jedini načini na koje se ovo akumulaciono jezero puni vodom. Sve te cevi kojima na veštački način voda ulazi u sastav Vlasinskog jezera su dugi 60,3 km:

Najduži kanal je kanal koji provodi vodu od reke Božice i dug je čak 22 km, kojim godišnje protiče 15 miliona kubika vode.

Drugi po dužini je kanal Strvna, sa dužinom od 16 km i protokom vode od 10 miliona kubnih metara vode.

Sledeći je malo kraći, 14,8 km i to je Čemernica, koji provodi oko 8 miliona kubnih metara vode.

Četvrti kanal po dužini je Jerma, koji je dug 7,5 km, a provodi 3 miliona kubika vode godišnje.

Nastanak

U prošla vremena, na površini na kojoj se sada nalazi Vlasinsko jezero, nalazilo se Vlasinsko blato, inače kiselo zemljište ispunjeno vodom, koje se naziva tresava, sa trskom i ševarom, a iz Vlasinskog blata je izvirala reka Vlasina, koja ima dužinu 70 km, do ušća u Moravu.

Ovo Vlasinsko blato se prvi put pominje 18. veku,  tvrdi se da je spiranjem rečnih tokova došlo do nagomilavanja treseta i blata, a na taj način je u ovom kanjonu dugom 20 km stvorena močvara. Novonastala močvara je na nekoliko mesta bila ispunjena i živim peskom.

1946, godine je počela izgradnja brane na površini Vlasinskog blata, kako bi se napravilo jezero, a sa njenom izgradnjom je završeno 1949. godine. Iste godine, 9. aprila, započeto je punjenje jezera, a pun kapacitet od 165 miliona kubnih metara vode je dostignut 1954. godine.

Malo nakon što je oformljeno Vlasinsko jezero, delovi treseta su se otkinuli sa dna basena i digla na površinu, na koji način su se stvorila i takozvana ploveća ostrva. Na početku su ova ostrva vezivana na obalu, ali je sredinom 70 – ih godina shvaćeno da su ova ploveća ostrva prava atrakcija, zbog čega se stalo sa vezivanjem plutajućih ostrva za kopno, te i danas možete primetiti nekoliko njih kako slobodno stoje na površini Vlasinskog jezera.

Ostrva

Pre nego što je podignuta brana kako bi se oformilo Vlasinsko jezero, na ovom tlu je bilo Vlasinsko blato, koje je više podsećalo na močvaru, a posred kog se nalazilo jedno ostrvo i, u sklopu obale, i jedno poluostrvo.

Nakon što je završeno navodnjavanja sadašnjeg Vlasinskog jezera, inicijalno ostrvo, inače nazvan Stratorija, je ostalo iznad površine vode, dok je poluostrvo Dugi del sada jednim delom, odnosno onim delom koji ga je vezivao za kopno, potopljen, zbog čega je sad i Dugi del predstavljen kao ostrvo. Tako da sada Vlasinsko jezero ima dva stalna i nepokretna ostrva. I kakva bi drugo? Ipak..

Kao što smo prethodno već pomenuli, na Vlasinskom jezeru postoji i nekoliko plutajućih ostrva, koja su nastala podizanjem treseta sa dna Vlasinskog jezera. Ova novonastala plutajuća ostrva se konstantno pomeraju, te nikada nisu na istoj geografskoj dužini i širini na kakvoj su bili mesec dana ranije.

Ipak, to je Vlasinsko jezero i stavilo na listu jednog od naintrigantnijih akumulacionih jezera na teritoriji Srbije. Ova, nimalo karakteristična, ostrvca, su danas ukrašena i stablima vrbe i breze, koje su inače veoma karakteristične za vlasinski kraj.

Ribolov

Vlasinsko jezero je do pre nekoliko decenija bilo prebogato različitim vrstama ribe. Od najzastupljenijih su se izdvajale pastrmka, zlatni karaš, babuška, grgeč, som, štuka, linjak, klen, amur, krkuša, pijor i tolstolobik. Ipak, zbog nepažnje ljudi zaduženih za održavanje Vlasinskog jezera i živog sveta u njemu, pa čak i celog tog područja, došlo je do naglog smanjenja jedinki u Vlasinskom jezeru.

Najpre su, tiho i nečujno, nestali šaran, beli amur, linjak i krkuša, a ostale vrste su samo počele da iščezavaju, mada sporije, te danas još uvek možemo naći jedinke iz grupe soma, klena, belice, babuške, šarana, pastrmke.

Kulturni spomenici

Vlasinsko jezero se ne odlikuje samo prelepom prirodom, već i brojnim kulturnim spomenicima. To su:

– Crkva Svetog Ilije, inače, Sveti Ilija je bio izraelski prorok, koji je živeo u 9. veku pre nove ere, a po hrišćanskom verovanju se on vozio vatrenim kolima, koja su vukla 4 konja iz čijih nozdrva je buktao plamen. Po nekim verovanjima je grmljavina zapravo produkt tutnjave njegovih kola po nebu i oblacima;

-Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Palji, na 950 metara nadmorske visine, na levoj obali Medenice. Ova crkva potiče iz 9. veka nove ere i, mada se ne zna ko je bio inicijalni ktitor ove crkve, zna se da su manastirsku crkvu u 13. veku obnovili Dejanovići, a da je posle Berlinskog kongresa 1878. godine dograđena priprata po nalogu bugarskih egzarhista;

– Crkva Svetog Nikole u Crnoj Travi – današnji hram je izgrađen 1635. godine, na temeljima koji su datirali još s kraja 12. i početka 13. veka. Ipak, od Drugog svetskog rata, pa sve do pre nekoliko godina, crkva Svetog Nikole u Crnoj Travi je bila senzacija isključivo kao građevina, dok samog bogosluženja niti sveštenstva nije bilo više od 70 godina.

– Crkva Svetog Arhangela Gavrila u Kolunici, koja datira iz 19. veka.

– Crkva u Klisuri

– Crkva u Božici

– Crkva Svetog Pantelejmona u Brodu

– Kula u Klisuri

– Crkva u Kolunici

– Crkva Svetog apostola Petra u Ruplju

Smeštaj

Na prostoru u neposrednoj okolini Vlasinskog jezera postoji i veliki broj privatnih smeštaja, koji svojim uslugama i različitim ponudama čine boravak svojih posetilaca još prijatnijim.

Hotel ,,Vlasina”

Hotel ,,Vlasina” je jedan od najstarijih smeštajnih objekata na ovom prostoru. Ovaj hotel postoji od 1952. godine, a renoviran je 2007. godine. Nakon izgradnje je postojao samo objekat hotela, da bi se naknadno u njegovoj blizini izgradilo i više depadansa.

Hotel ,,Vlasina” nudi prenoćište za preko 162 osobe, a ležajevi su raspoređeni u više dvokrevetnih, trokrevetnih, četvorokrevetnih i petokrevetnih soba i nekoliko apartmana. U sklopu hotela ,,Vlasina” postoji i restoran, sa kapacitetom od 60 mesta, kao i veliku i malu salu sa 120, odnosno 60 mesta.

Za sve rekreativce, u sklopu hotela ,,Vlasina” postoji i savremeno opremljena teretana, kao i više sportskih terena, tačnije 2 travnata terena za fudbal, teren za rukomet, teren za košarku i teren za odbojku, sa svim potrebnim rekvizitima.

Hotel ,,Narcis”

Hotel Narcis se nalazi na obali Vlasinskog jezera i nalazi se okružen prelepim šumama u kojima dominiraju visoka stabla četinara.

Hotel Narcis raspolaže sa preko 40 soba, u kojima ima ukupno preko 100 ležajeva, a u restoranu koji se nalazi u sklopu hotela ,,Narcis”, u kom se služe gurmanska jela, pripremljena od strane vrhunskih kuvara.

U sklopu hotela ,,Narcis” se nalazi i diskoteka, te letnja bašta, savremeno opremljena teretana, koju mogu koristiti svi gosti hotela, prostorija za rekreativnu nastavu za sve uzraste, teren za male sportove i jedan supermarket.

Hotel ,,Narcis” raspolaže sa više soba i apartmana različitih profila. S tim u vezi, ovde možete iznajmiti:
– Jednokrevetnu sobu sa sopstvenim kupatilom i terasom koja gleda na jezero. Ovakav tip sobe ima zaseban ulaz, a sve sobe su zvučno izolovane i imaju sopstveno grejanje. Sve sobe ovog tipa imaju i televizore sa satelitskom i kablovskom televizijom;
– Dvokrevetne sobe sa zasebnim ulazom, koje poseduju po jedan bračni krevet i imaju svoje sopstveno kupatilo sa tušem. U sobi se nalazi i jedan radni sto, kao i TV sa kablovskom televizijom;
– Dvokrevetne sobe sa dva singl ležaja, sopstvenim kupatilom, radnim stolom, televizorom sa satelitskim i kablovskim kanalima i sopstvenom terasom;
– Trokrevetne sobe sa jednim bračnim i jednim singl ležajem, koje imaju svoje zasebne ulaze i sopstvena kupatila sa tuš kabinom. U svakoj od ovih soba postoji i radni sto, te televizor sa satelitskim i kablovskim kanalima;
– Trokrevetne sobe sa 3 singl ležaja, u kojima postoji televizor sa satelitskim i kablovskim kanalima, terasa sa prelepim pogledom na Vlasinsko jezero i sopstveno kupatilo sa tuš kabinom;
– Četvorokrevetne sobe sa i bez balkona, koje poseduju 1 bračni krevet i 2 singl ležaja, kao i sopstveno kupatilo sa tuš kabinom i TV sa kablovskom;

Ukoliko se desi da sve sobe u samom hotelu ,,Narcis” budu već rezervisane, za sve goste u ponudi postoji još 54 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama u neposrednoj okolini hotela ,,Narcis”, a tu je i 20 ležaja u depadansu, udaljenom 5 metara od objekta.

Apartmani ,,Vlasinski vrtovi”

Apartmani ,,Vlasinski vrtovi” se nalaze odmah iza glavnog puta, na 5 minuta šetnje od obale Vlasinskog jezera. Ova gradnja je okružena bogatim šumama bora i breza, ali i brojnim šarenim livadama i izvorima, te gosti neretko uživaju i u branju različitih vrsti biljaka i pečurki, kao i šumskih bobica tokom njihove sezone.

Gostima apartmana ,,Vlasinski vrtovi” su na raspolaganju apartmani sa 1 ili 2 spavaće sobe, koje imaju kapacitet da prime između 2 do čak 5 osoba. Svi apartmani su različitih karaktera, te možete rezervisati apartmane sa singl ili bračnim krevetima, kao i duplexe sa dodatnim krevetom na razvlačenje.

Svaka soba u apartmanima ,,Vlasinski vrtovi” ima sopstveno kupatilo sa tušem, a u kom se nalazi i fen za kosu, kao i potpuno opremljenu čajnu kuhinju sa frižideromm, svim potrebnim posuđem i escajgom, pločom za kuvanjem i trpezarijom. U svakom apartmanu postoji i televizor, mada Vam zasigurno neće biti potreban, a gostima je na raspolaganju i bežični internet, čije korišćenje ulazi i u cenu aranžmana.

U okviru objekta se nalazi i jedan kafić, a, iako se u neposrednoj blizini apartmana ,,Vlasinski vrtovi” nalaze i nekoliko restorana, jedan supermarket i pijaca, moguća je i dostava namirnica po želji. Uz toplatu je gostima na raspolaganju i usluga pranja i peglanja veša, a ljubazno osoblje svakog dana brine o higijeni Vaših apartmana.

Svim posetiocima je obezbeđeno parking mesto, a, po želji, osoblje organizuje i obilaske okoline biciklama ili pešaka, te planinarenje po okolnim planinama, a mogu Vam, uz doplatu, organizovati i vožnje sandoline i pecanje.

Apartmani ,,Vučja dolina”

Apartmani ,,Vučja dolina” se nalaze u Vlasina Ridu, a na velikom proplanku, u blizini šume. U okolini se neretko mogu videti biciklisti, a bicikle, ukoliko želite da postanete jedan od njih, možete iznajmiti i bicikl kod osoblja apartmana. Tokom zimskih meseci se u povom predelu nalazi i veliki broj skijača.

Apartmani ,,Vučja dolina” raspolažu apartmanima čiji kapacitet dostiže između 2 i 8 gosta. Svaki od njih ima odvojenu spavaću sobu i sopstveno kupatilo sa tušem ili kadom. Tu je i potpuno opremljena kuhinja sa frižiderom, posuđem za pripremu obroka, pločom za kuvanje i trpezarijom, a napolju možete pripremati i roštilj.
U svakom od apartmana u ,,Vučjoj dolini” postoji i TV sa kablovskim kanalima, a u celom smeštaju možete koristiti i besplatan bežični WiFi.

Vila ,,Panda”

Vila ,,Panda” se nalazi na 150 metara udaljenosti od obale Vlasinskog jezera, a u njenoj neposrednoj blizini se nalaze i hotel ,,Vlasina” i hotel ,,Narcis”. U ovoj moderno opremljenoj vili postoji 4 apartmana, od kojih su 2 smeštena u prizemlju, dok su 2 nameštena na prvom spratu. Jedan od njih pruža smeštaj za 2, dok ostali nude smeštaj za 4 i 5 osoba.

Svi apartmani u vili ,,Panda” su moderno opremljeni garniturama u dnevnim sobama, kao i televizorima, odvojenim spavaćim sobama sa čistom posteljinom, potpuno opremljenim kuhinjama sa trpezarijom, a svaki od njih ima i sopstvenu terasu sa garniturama za sedenje, sa koje se pruža božanstven pogled na okolinu.