Srbija

Vodopad Lisine – smeštaj, info i zanimljivosti

Gde se nalazi vodopad Lisine?

U centralnom delu resavske oblasti, na oko 130 kilometara udaljenosti od Beograda, nalazi se Despotovac, grad koji je dobio ime po despotu Stefanu Visokom.

Predeo koji okružuje ovaj grad, kao i sam grad, karakteristični su po prirodnim lepotama. Brojni kulturni, istorijski i duhovni spomenici koji predstavljaju zaostavštinu našeg naroda, od davnina privlače mnoge turiste, ljubitelje čiste i očuvane prirode a takođe i hodočasnike.

Na ovom, ne tako velikom području, nalaze se manastir Manasija, Resavska pećina, Veliko vrelo – jedinstveni prirodni fenomen, varoši Svilajnac i Despotovac, resavski rudnici, moravska sela i vodopad Lisine.

Idući iz pravca Beograda potrebno je isključiti se kod Markovca, a nakon toga se ulazi na područje opštine Svilajnac. Nedaleko od Crkvenca, u ataru sela Gložane, smešteni su manastiri Zlatenac i Miljkov manastir. Oba ova manastira predstavljaju zadužbine koje je podigao despot Stefan Lazarević. Nastavljajući dalje, prema Despotovcu, dolazi se do sela Grabovac, gde se nalazi zavičajni dom podignut u čast čuvenog vojvode Stevana Sinđelića.

Ukoliko se nađete u Despotovcu, treba obići gradski trg a takođe ne treba zaobići i manastirsku vodenicu koja se nalazi nedaleko od grada.

Manastir Manasija

Manastir Manasija, takođe poznat i pod nazivom Resava, predstavlja jedan od najpoznatijih i najlepših srpskih manastira iz perioda srednjeg veka. Nalazi se nedaleko od Despotovca, a sagrađen je kao zadužbina despota Stefana, koji je bio sin Lazara Hrebeljanovića, i nosio je nadimak Visoki. Despot Stefan Visoki je bio vitez iz Reda Zmaja, srpski vladar, pokrovitelj kulture, obrazovanja, umetnosti i pismenosti, a takođe je bio i prosvetitelj.

Učestvovao je u čuvenim bitkama na Rovinama, kod Nikopolja i Angore, kao turski vazal, gde se istakao junaštvom zajedno sa svojim vitezovima. Osim navedenog, bio je i stvaralac, dobar poznavatelj latinskog i grčkog jezika, a takođe je pisao na staroslovenskom jeziku.

Poslanicu Slovo ljubve i Natpis na mramornom stubu koji se nalazi na Kosovu, napisao je upravo despot Stefan. Bio je osnivač Resavske prepisivačke škole koja je bila u sklopu manastira Manasija i u njoj se vršilo prepisivanje značajnih dela vizantijske i antičke civilizacije. Pri ovoj školi je radio i Konstantin Filosof, biograf despota Stefana Visokog. Na osnovu Konstantinovog svedočenja, izgradnja manastira Manasija je započeta 1407. godine i trajala je više decenija.

U dvorištu manastira, koje okružuju bedemi i kule, nalazi se hram Svete Trojice, kao i trpezarija, monaške kelije, a nekada je ovde bila i rezidencija despota Stefana Visokog. Manastir Manasija su monasi naselili 1418. godine. Smatra se da je despot Stefan sagradio ovaj manastir kako bi tu počivale njegove mošti.

Prilikom arheoloških istraživanja 2006. godine, otkriveno je da se u sklopu manastirske crkve nalazi ktitorska grobnica. Prilikom tih istraživanja, DNK analizom je potvrđeno da se u grobnici nalaze mošti despota Stefana. Ovo je bio prvi put da se DNK analiza primenjuje u ove svrhe.

Vodopad Lisine

Idući od manastira Manasija prema selu Strmosten, nakon nekih 20 minuta dolazi se do planine Beljanice. Tu se nalazi jedinstveno čudo prirode, izvor Veliko vrelo i vodopad nestvarne lepote, vodopad Lisine.

Ove dve prirodne lepote su od 1995. godine zaštićene Uredbom Vlade Republike Srbije.

U sklopu Spomenika prirode Lisine nalaze se vodotok, vodopad Veliko vrelo, kao i izvor. Ovaj kompleks zauzima površinu od oko 10 hektara i pod zaštitom je države u cilju očuvanja jedinstvenosti morfohidroloških karakteristika ovog kompleksa, a takođe i unapređenja estetskih i drugih osobina ove sredine.

Veliko vrelo predstavlja redak primerak nekaptiranog i jakog izvora koji spada u vrstu kraških vrela, dok vodopad Lisine predstavlja bigreni vodopad i jedan je od najvećih vodopada ove vrste u Srbiji.

Okolina vodopada Lisine

Ukoliko želite da uživate u prirodi kako biste sredili svoje misli, na mestu gde tišinu prekidaju jedino ptice i žubor vode, svakako se preporučuje ovaj kraj i Lisine. Poznata kao veoma privlačna turistička destinacija, vodopad Lisine je smešten na nadmorskoj visini od 450 metara, podno planine Beljanice i prema rečima ljudi koji su ga posetili, predstavlja potpun i jedinstven ugođaj.

Ovaj vodopad formira reka Veliko vrelo, čiji je tok prilično miran i čiji se izvor nalazi u blizini samog vodopada. Visina sa koje ovaj vodopad pada je 25 metara i odatle se sliva u jezerce čija je dubina negde oko 5 metara. Zvuci koje ovaj vodopad emituje su neverovatni a boja bistre jezerske vode je plava i zelena.

U okolini jezera nalazi se par restorana koji se uklapaju u prirodu koja ih okružuje, tako da svaki od njih odiše posebnim šarmom. Lisinski raj je jedan od restorana koji treba posebno izdvojiti, a sagrađen je na taj način da se na jednom njegovom delu nalaze zidovi pećine i pored toga u jednom njegovom kraju se nalazi stara vodenica koja je još uvek funkcionalna. Jedan od glavnih specijaliteta ovog restorana je pogača koja se pravi ispod sača, čiji je glavni sastojak sveže samleveno kukuruzno brašno, a pored pogače služi se i domaći kačamak.

Pomenuta vodenica koja se nalazi ovde datira od pre 100 godina i kao takva je jedinstvena. U ovoj vodenici se melje kukuruz, koji proizvodi sam vlasnik restorana i porpuno je prirodan. Sem toga, ovde postoji i ribnjak, u kome se nalazi preko dve hiljade jedinki pastrmke, tako da sami možete izabrati koju ribu želite da pojedete.

Ovaj restoran je u stavri etno – krčma, i smešten je na obroncima planine Beljanice, uz sam vodopad, a kamen ove vodenice obrće voda sa Velikog vrela. Prašuma Vinatovača se nalazi sedam kilometara odavde i zauzima površinu od 37 hektara. Neka od stabala bukve koja se nalaze u ovoj prašumi stara su i preko tri stotine godina.

Na oko 10 kilometara od restorana Lisinski raj nalazi se i Resavska pećina, koja je prema nekim proračunima starosti od oko 80 miliona godina. Dužina ove pećine je oko 4,5 kilometara a unutar nje se nalazi staza dužine oko 800 metara, posebno uređena za posetioce. Ukoliko želite da obiđete Resavsku pećinu, to možete učiniti svakog dana a tako i za vreme novogodišnjih praznika. Sama unutrašnjost pećine se sastoji iz nekoliko dvorana koje se mogu obići, a to su Košnica, Kristalna dvorana, Stubovi, Predvorje, Bobanova, Koncertna, Blatna i Koralna dvorana.

Prva dvorana je dvorana Stubovi, koju nazivaju takođe i Kolonada odnosno Dvorana sraslih stubova i predstavlja prelep prostor gde turisti imaju mogućnost uživanja u stubovima koji sunstali srastanjem stalaktita i stalagmita. Materijal od kojih su ovi stubovi izgrađeni je kalcit, čija je boja žuta.

Ime dvorane Košnice potiče od tri stalagmita koja se u njoj nalaze i koji zaista liče na starinske košnice koje su nekada davno spravljane od pruća i blata.

Jedna od najzanimljivijih je svakako Bobanova dvorana koja je ime dobila po dečaku koji je bio u speleološkom timu koji je prvi otkrio ovu dvoranu. Jedan od zidova koji se nalazi u ovoj dvorani nazivaju Ćele kulom, upravo zbog ukrasa koji podsećaju na ljudske lobanje.

Ono što oduševljava turiste koji posete krčmu Lisinski raj su, pored smeštajnog kapaciteta, ljubaznog osoblja i jedinstvenog položaja, takođe i preukusni domaći specijaliteti. Osim pomenute pogače i pastrmke koja se na licu mesta lovi, glavni specijaliteti ove krčme su domaći kajmak a takođe i pasulj koji je zapečen u grnetu.

Tokom vrelih letnjih dana gosti se mogu osvežiti hladnom vodom koja dolazi sa dubine od nekoliko stotina metara i nalazi se u dvorištu restorana a takođe mogu ručati i u pećini. Pored svega ovoga u kompleksu postoji i dvorište u kome se nalaze igračke za najmlađe a takođe i teren za fudbal, te je ugođaj gostiju koji dođu sa decom potpun.

U blizini se nalazi i etno kuća Nikodijević, u kojoj turisti mogu da ostanu na prenoćištu. Ovaj objekat je privatno vlasništvo, a poseduje osam soba sa smeštajnim kapacitetom od 16 ležajeva. Cena prenoćišta u ovoj etno kući je 1500 dinara po osobi, dok je cena doručka simbolična i iznosi 200 dinara.

Restoran Lisinski raj nudi ogućnost i proslave matura, venčanja, godišnjica i krštenja. Usluga ovog restorana je izuzetno profesionalna, kuhinja je sjajna a ambijent je više nego prijatan. Restoran raspolaže sa 100 mesta a samo dvorište je kapaciteta još 150 mesta.

Smeštaj u okolini vodopada

U neposrednoj okolini vodopada Lisine, postoje smeštajne jedinice uglavnom privatnog tipa.  Domaćinstvo „Vodopad Lisine“ nalazi se u selu Strmosten, u blizini Lisina, i u svojoj ponudi ima dvokrevetne sobe deluks kategorije u kojima je i bračni krevet. Cena smeštaja sa doručkom za dve osobe je oko 3000 dinara.

Objekat pod nazivom „Guesthouse Žubor vrela Lisine“ se takođe nalazi u ovom selu i prenoćište sa doručkom je oko 3000 dinara.

Još jedan od smeštaja koji se nalaze u Strmostenu su apartmani „Izvor“ , gde je cena renoćišta sa doručkom oko 3800 dinara. Ovaj objekat sem prelepog pogleda na planinu nudi i korišćenje bicikla, koji se ne plaća, pribor za roštiljanje, terasu, lepo dvorište a pored toga svaki od apartmana poseduje i balkon sa pogledom na reku.

Motel „Lepo mesto“ se takođe nalazi u ponudi sela Strmosten. Kategorisan je sa tri zvezdice, a u sklopu motela se nalaze i restoran i recepcija. Sobe su opremljene kupatilima sa tušem, garderoberima, peškirima, fenom itd.

Prenoćište u dvokrevetnoj sobi sa bračnim krevetom iznosi oko 3600 dinara, a u cenu je uključen i doručak, kao i domaća kafa.