Evropa

Vražje jezero na Durmitoru – informacije i zanimljivosti

Iako ime ovog jezera nije privlačno, ali ono privlači sve veći broj turista koji žele da pobegnu iz gradske vreve u netaknutu prirodu i da uživaju u njenim čarima, i svakako predstavlja destinaciju koju ne treba zaobići ukoliko vas put navede u ovaj kraj. Predstavlja atrakciju koja je veoma popularna za sve turiste, a takođe je jedno od najmisterioznijih jezera u ovom delu Evrope.

Na putu od Žabljaka ka Nikšiću, tačnije na devetom kilometru kada se uputite u ovom pravcu, smešteno je Vražje jezero i nalazi se na teritoriji opštine Žabljak.

Ovo jezero je vrlo lako uočiti sa viših delova, a pripada Nacionalnom parku „Durmitor“. Smešteno na širokoj zaravni ove planine, izloženo je suncu tokom cele godine a samo jezero je prelepog prirodnog oblika i strukture. Ovo mesto na kome je jezero smešteno je u stvari Jezersko – Drobnjačka površ, a ovim predelom pored samog jezera je nekada prolazio glavni put karavana koji je spajao Nikšić (Onogošt) sa Pljevljima (Taslidža).

Vražje jezero je pozicionirano na nadmorskoj visini od 1411 metara. Njegova prosečna dubina iznosi 4 metra, dok maksimalna dubina koju jezero dostiže ide i do 11 metara. Širina je 186 metara, a u dužinu se proteže oko 630 metara. Voda iz ovog jezera odilazi potokom, koji se nalazi na njegovoj južnoj ivici i sam potok na ovom mestu i ponire, tj pod Debelim kršem.

Tokom leta temperatura ove kristalno bistre vode u jezeru dostiže do 15 stepeni, a u periodu kada su velike vrućine, temperatura jezera se penje čak i do 20 stepeni, što ga čini prijatnim za kupanje.

Ovo jezero je najtoplije od ostalih 18 jezera, koliko ih ima na Durmitoru, uprkos činjenici da je veoma hladno. Središnji deo jezera je dosta tamniji u odnosu na tirkizne delove koji se nalaze uz obalu iz razloga što se uz ivice jezera nalazi dosta rastinja, pretežno trske, koja može da predstavlja opasnost za turiste koji žele da se okupaju u ovom prelepom jezeru.

Voda u ovom jezeru se akumulira zahvaljujući atmosferskim padavinama, snegu koji se topi sa viših delova planine i od nekoliko izvora koji se nalaze ispod površine jezera. Ledena voda kojom ovi izvori snabdevaju jezero je vrlo često razlog za nesreće koje su se ovde dešavale, tj bilo je slučajeva utapanja zbog grčeva prouzrokovanih ovom hladnom vodom.

Pored toga što voda iz jezera otiče potokom, takođe nestaje i prilikom procesa isparavanja, a iz tog razloga što je jezero u velikoj meri izloženo snažnim vetrovima i suncu. Na ovaj način voda iz jezera relativno brzo nestaje.

Jezero i njegova okolina

Još jedno ime koje je dato ovom jezeru je Planinske oči, a spada u grupu ledničkih jezera. Samo jezero je okruženo prelepim pašnjacima na kojima se vrlo često mogu uočiti brojne životinje, koje tražeći hranu uživaju na suncu.

Visoravan na kojoj je smešteno ovo jezero, vrlo često je izložena vetrovima, a u neposrednoj blizini, tačnije na samo nekoliko stotina metara od Vražjeg jezera, nalazi se i još jedno jezero – Riblje jezero.

Ova dva jezera na neki način predstavljaju oči planine Durmitor i koliko god da uživate kraj njih, neće vam biti dosadno. Nedaleko od jezera, to jest tačno naspram njega, nalazi se i malo selo koje se zove Novakovići. Malobrojni stanovnici ovog sela su veoma gostoljubivi i od njih se mogu saznati brojne priče i legende koje su vezane za ovo jezero.

Takođe, ako krenete put ovog jezera, duž samog puta nalazi se nekolicina etno restorana, koji u svojoj ponudi imaju jelovnik na kome se nalaze raznorazni specijaliteti karakteristični za ovaj kraj.

Iako je naziv ovog jezera prilično odbojan, on ipak privlači veliki broj turista, među kojima su uglavnom oni koji žele da se upoznaju sa misterioznom prirodom ovog jezera. Ukoliko posetite ovaj kraj i samo Vražje jezero, pruža vam se mogućnost da obiđete i Nacionalni park Durmitor.

Prema tome, ako se odlučite na ovu turu, morate izdvojiti nekoliko dana, kako biste obišli sve prirodne lepote ovoga kraja. Planina Durmitor, mistična i moćna, pored jezera i šuma krije i nekoliko kanjona, a najprivlačniji su kanjon Komarnice i kanjon reke Tare. Nacionalni park Durmitor zauzima površinu od 39 hektara, na kojima možete naići na brojne biljne i životinjske vrste koje su smeštene na velikim nadmorskim visinama.

Takođe, Nacionalni park Durmitor pruža vam mogućnost popularnog Džip safarija, koji u stvari predstavlja sjajan spoj pešačenja i vožnje džipom. Ovaj vid atrakcije uglavnom privlači ljubitelje prave avanture i one koji na neki malo drugačiji način žele da uživaju u lepotama ove divne planine.

Prilikom posete ovom jezeru svakako ćete biti u mogućnosti da se bolje upoznate sa prirodom i da joj se približite, što vam daje priliku da saberete svoje misli i da uživate u zvucima prirode. Pored toga, uživanje u jedinstvenim pejzažima, prelepim bojama i mirisima, nikog ane ostavlja ravnodušnim.

Ukoliko rešite da obiđete ove predele, ne treba zaobići i ostale, manje poznate atrakcije, zbog toga što one verno predstavljaju doba iz kog potiču. Jedna od tih atrakcija jesu stećci, koji su  zapravo skulpture izrađene od kamena, a različitih su veličina i oblika, jedni su bez ukrasa, dok su drugi dekorisani na veoma neobičan način. Oni se nalaze na ovom prostoru već vekovima i na taj način ovaj kraj čuvaju od zaborava, a pored svega ovoga nisu zaštićeni od strane države.

Za ljubitelje biciklizma, vožnja koja će vas ostaviti bez daha je na relaciji oko Ribljeg jezera, Njegovuđe i Vražjeg jezera. Ovo predstavlja jedinstvenu avanturu koja se ne sme zaobići, a ukoliko krenete na nju budite sigurni da ćete jezero osetiti punim plućima.

Legende vezane za Vražje jezero

Iako ovo nije najveće i najgrandioznije među ovdašnjim jezerima, svakako je veoma zanimljivo kako zbog prirode, tako i zbog legendi koje se prepričavaju od davnina među okolnim stanovništvom. Jedna od ovih misterioznih priča vezana je za rilatog konja, koji prema predanju živi u ovom jezeru. Ovaj konj ima crvenu dlaku, a tokom perioda vedrih, zvezdanih noći, izlazi iz jezera kako bi pasao travu i vodio ljubav sa kobilama koje žive u okolini jezera.

Predanje dalje kaže da ovaj konj, nakon samog čina, kopitima udara kobilu u stomak kako se ne bi oždrebila.

Međutim, jednom prilikom mu ovo nije pošlo za rukom, te je jedna od kobila uspela da oždrebi krilatog konja Jabučila, koga je uzjahao čuveni Vojvoda Momčilo.

Druga vrlo interesantna priča naziva se „legenda o Vražjem jezeru“. Vezana je za požar koji je opustošio šume pod kojima su nekada bila ova jezera. Požar je nastao nakon udara groma u jedan od borova, a zatim se širio celom šumom.

Nakon požara, koji je opustošio ovaj kraj, životinje su bile primorane da napuste ove predele i odu na Zlatibor, vile su takođe nestale, a samo jezero je nastanio vrag. Sagradio je veliki kristalni dvorac ispod površine jezera i priča govori da upravo dvorac hladi vodu iz ovog jezera. Kako vrag još uvek nastanjuje jezero, svaka devojka biva odvučena na dno, u dvorac, ukoliko pokuša da prepliva.

Takođe, mladići iz okolnog sela bivaju odvučeni u dvorac od strane vražice, ako se osmele da preplivavaju. Legenda priča i o tome da, ako vrag nije u svom dvorcu, on luta po okolini jezera i ponekad se noću može videti na obalama Vražjeg jezera.