Blog

Zašto je važan poslovni engleski?

U poslovnom svetu danas je nazaobilazno znanje poslovnog engleskog jezika. Za određene pozicije neophodno je napredno znanje jezika, a za neka radna mesta dovoljno je da se razumete i da komunicirate ako zatreba.

Sve zavisi od kompanije, ali i od radne pozicije.

Ako ste od onih koji već imaju posao i dobro se snalaze u komunikaciji na engleskom, ali bi dodatno da se usavrše onda je vreme da upišete konvezacijski kurs engleskog jezika.

Danas je moguće učiti poslovni engleski i online, jer većina škola stranih jezika nudi i ovu mogućnost znajući da poslovni svet podrazumeva mnogo obaveza, odgovornosti i malo slobodnog vremena.

Ako vam konverzacija odlično ide, ali se dešava da neke reči baš i ne razumete najbolje, onda jer pravo vreme da usavršite svoj poslovni engleski.

Kada vam poslovni engleski može zatrebati?

Poslovni engleski nije kao i konvrzacijski, tačnije nije kao engleski jezik koji se upotrebljava u svakodnevnoj komunikaciji. Postoji nekoliko situacija u kojima možete da se nađete na radnom mestu kada će vam i te kako biti potrebno znanje poslovnog engleskom.

#1 Saradnja sa inostranim klijentima

Da li želite da propustite priliku za saradnju sa poslovnim partnerima iz inostranstva zato što vaš poslovni engleski i nije baš dobar?

Naravno da to nije nikome u interesu. Uz profesionalne predavače i dobru školu stranog jezika sigurni smo da ćete brzo i lako naučiti sve što vam je potrebno. Ako želite da napredujete u karijeri i brže dobijete poslovnog partnera, ne čekajte, sada je pravi trenutak za usavršavanje.

#2 Poslovni put na koji morate da idete

Imate priliku da poslovno otputujete, ali vad plaši kako ćete se snaći i da li ćete ispuniti očekivanja svojih nadređenih?

Nemojte sebe dovoditi u ovakvu situaciju zato na vreme savladajte stručne termine i samouvereno kumunicirajte sa poslovnim partnerima i drugim učesnicima koji se nađu sa vama.

#3 Konverzacija elektronskim putem

Ako sarađujete sa inostranim kompanijama i danima se mučite da sastait izveštaj i da ga prosledite mejlom, onda je vreme da razmislite o dodatno usavršavanju jezika. Poslovni engleski može da zada dosta muka prilikom ovakve saradnje, te nemojte sebe dovoditi u nezgodu situaciju bez potrebe.

#4 Proširite poslovanje i na inostranstvo

S obzirom na to da je naša zemlja malo tržište, vreme je da razmišljate o širenju posla van granica naše zemlje. Da biste mogli bolje da pregovarate sa svojim budućim klijentima morate da posedujete odlično znanje stranog jezika.

U ovom slučaju, neophodno je da baratate poslovnim terminima i da uverite budućeg poslovnog partnera da izabere baš vašu kompaniju. A uslov za saradnju jeste dobra komunikacija. Ako ste spretni i vešti u pregovaranju, pola posla je već rešeno.

#4 Pratite globane trendove i globalno tržište!

Za uspešno poslovanje nije samo neophodno da se kompanija širi nego i da prati trendove na globalnom nivou i da se stalno usavršava.

Naravno, nove informacije uuglavnom su dostupne na engleskom jeziku, t enemata mnogo izbora. Zna se da je danas informacija najvažnija roba, a ko prvi stigne do informacije uspeh mu je zagarantovan. Srećno!