Blog

Zlatarsko jezero – smeštaj, kupanje, info i zanimljivosti

Zlatarsko jezero, poznato i kao Kokin Brod, je veštačko jezero izgrađeno u dolini reke Uvac, izmađu planina Zlatar na jugozapadu i Zlatibora na severoistoku.

Sa površinom od 7,25 kvadratnih kilometara, Zlatarsko jezero predstavlja treće po veličini jezero na teritoriji Srbije, odmah posle Đerdapskog jezera i jezera Perućac.

U zavisnosti od dela Zlatarskog jezera, njegova dužina varira između 15 km i 23 km, a celom svojom dužinom je plovno.

Ono po čemu se Zlatarsko jezero najviše ističe je činjenica da se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi i prirodno stanište, odnosno rezervat, beloglavog supa.

Legenda o nastanku Zlatarskog jezera

Ukoliko biste zapitali nekog od zaljubljenika u mitove kako je došlo do nastanka Zlatarskog jezera, taj bi Vam rekao da je na prostoru sadašnjeg Zlatarskog jezera, kao i na površini na kojoj se nalaze Uvačko i Radoinjsko jezero, postojalo je ogromno Peštersko jezero. Prema legendi, ovde je živela i ogromna troglava aždaja, koju je ubio sam sveti Đorđe, ali, tokom borbe između Đorđa i aždaje, aždaja je u jednom momentu tako zamahnula repom da je okrnjila dobar deo šume u Krnjoj Jeli.

Vekovima kasnije, voda koja se nalazila u Pešterskom jezeru je počela postepeno da otiče i počelo je već i tlo da se primećuje. Tako su, od Peštarskog jezera, nastala tri manja jezera: Zlatarsko, Uvačko i Radoinsko jezero.

Istina o nastanku Zlatarskog jezera

Ideja o ukrotiteljstvu reke Uvac i stvaranja veštačkog jezera se rodila u prvoj polovini 20. veka, nakon Drugog svetskog rata. S obzirom na to da se u tom periodu već uveliko znalo za postojanje električne energije i da je dobar deo sveta, pa i dobar deo Srbije, električnu energiju crpeo sa različitih hidroelektrana izgrađenih na rekama širom sveta, tako su i ovdašnje vlasti odlučile da bi reka Uvac bila savršen proizvođač električne energije, koji bi usavremenio ovdašnja domaćinstva i osvetlio kraj, koji je do tada bio osvetljavan isključivo uz pomoć uljanih lampi.

Ipak, da bi došlo do stvaranja Zlatarskog jezera, najpre je trebalo doći do određivanja savršenog mesta za njegovo postavljanje, a ono što je bilo neizostavno jeste da se sa lica Zemlje izbriše i celo jedno selo, a samim tim i ugasi 16 domaćinstava, dok je nekoliko hiljada hektara plodne obradive površine potopljeno. Za ova zemljišta i deo poplavljenog ognjišta je odštetu dobilo čak 180 domaćinstava. Osim toga, 5 sela – Debelja, Božetići, Tisovica, Trudovo i Štitkovo, su u potpunosti morali da budu odsečeni od opštine. Na mestu na kom se danas nalazi hidroelektrana Kokin brod su se pre potopa nalazili stanica Narodne milicije, Dom kulture i Škola.

Stvaranje veštačkog Zlatarskog jezera je podrazumevalo podizanje brane visoke 83 metara i dugačke čak 1208 metara. Ova brana je u potpunosti ”ukrotila” tok planinske reke Uvac, a na njoj je stvorena i hidroelektrana Kokin brod. Da se Zlatarsko jezero u potpunosti napuni vodom bilo je potrebno čak 30 dana, a jedan od visećih mostova, koji je bila glavna veza između ovih sela i opštine, se našao 20 metara ispod vode. Zbog neprohodnosti puteva su, naročito zimi, mnoga sela ostala bez puta do opštine.

Iako vidno razočarani zbog uništavanja plodnog zemljišta i iseljavanja velikog broja stanovnika, lokalci koji su ostali u svojim domovima su se dosetili kako bi i dalje mogli da profitiraju, te su nastavili sa uzgojem paprike i kupusa, kojima je naročito prijala ova nadmorska visina od 800 metara, a i veoma plodno zemljište, te su ove plodove prodavali u okolnim gradovima.

Osim toga, kada je došlo do povlačenja reke Uvac iz svog ranijeg korita i njenog ”zarobljavanja” u Zlatarsko jezero, ostalo je dosta peska na obali, tako da su ga lokalci prodavali različitim individualcima i kompanijama za građevinske potrebe.

Potopljena zdanja

Kao što smo već videli u prethodnom delu teksta, zarad pretvaranja ovog dela u veštačko jezero, određena površina ove zemlje je morala biti potopljena, a sa njom i nekoliko građevina, koje nisu ni bile rušene, te bi ih sada i iskusniji ronioci pronašli na dnu Zlatarskog jezera.

Most

Kao što smo već pominjali, u ovom predelu je postojao i viseći most, preko kog su okolna sela uspevala da dolaze do opštine. Danas, nakon potopljavanja ovog predela i stvaranja Zlatarskog jezera, viseći most je završio na dubini od 20 metara ispod površine vode.

Osnovna škola

Potopljeno selo nije bilo jedno od zabačenih, potpuno pustih sela. Naprotiv, ono je imalo i nekoliko bitnih ustanova, među kojima se nalazila i osnovna škola ,,Dragan Drulović”, a, ukoliko se nalazite u čamcu i dobro se zagledate, po vedrom danu ćete na velikoj dubini moći da vidite i krov ove građevine. Inače, 1961. godine je, po brojnim zapisima, ovu školu pohađalo čak 143 učenika.

Dumbelsko brdo

Na teritoriji na kojoj se danas nalazi Zlatarsko jezero se nekada nalazilo i Dumbelsko brdo, na čijem vrhu je Mileševska eparhija podigla i visoki krst, kao Dumbelsko groblje, koje se nalazilo u podnožju brdo. S obzirom na to da je Zlatarsko jezero duboko čak 70 metara, dobrim delom je uspela da potopi i Dumbelsko brdo, ali je ono uspelo da se jednim delom održi i na površini iznad vode, te sada predstavlja i svojevrsno malo ostrvo sa krstom u sredini, a najbolje se može uočiti kada prolazite magistralnim putem.

Groblje

Kada je započeto navodnjavanja Zlatarskog jezera, nadležni su naveli da su svi posmrtni ostaci i grobovi koji su se nalazili u podnožju Dumbelskog brda preseljeni. Ipak, niko od meštana nije poverovao u ovu priču, te, zbog svih dešavanja koja su se desila tokom narednih godina, ovo jezero smatraju ukletim i naročito se ne preporučuje mladima da noću sami odlaze na kupanje. Prema verovanju meštana, duše iz grobova na dnu jezera trenutno besciljno lutaju na dnu i, kao mitološke sirene, privlače ljude u čamcima i mlade ljude koji dolaze da se okupaju u Zlatarskom jezeru da se povinuju i ostave i svoje živote na dnu Zlatarskog jezera.

S tim u vezi, od nastanka Zlatarskog jezera se i broj nesreća na magistralnom putu značajno povećao. Iako je jedan broj ljudi u poslednjem momentu spasen, ipak je veći procenat onih koji su poginuli na ovom mestu, a lokalci tvrde da će Zlatarsko jezero uzimati svoje žrtve, sve do momenta kada se broj žrtava bude izjednačio sa brojem upokojenih, koje su vlasti tokom oformljavanja Zlatarskog jezera potopili.

Smeštaj

Na teritoriji Zlatarskog jezera možete uživati u više različitih smeštajnih jedinica, odakle ćete biti odmah nadomak jezeru, a moći ćete i da obiđete ostale bajkovite predele koji okružuju površinu Zlatarskog jezera.

Što se konkretnih primera tiče, daleko je najpoznatiji istoimeni hotel ,,Zlatarsko jezero”. Ovaj objekat ima 11 soba i ukupno 23 ležajeva. Što se obroka tiče, u sklopu objekta, na samoj obali Zlatarskog jezera, postoji i restoran u kom se pripremaju vrhunski raznovrsni specijaliteti, a ima kapacitet da najednom primi 160 gostiju.

Vikendica Amzići se nalazi nadomak Zlatarskog jezera, dovoljno blizu da možete uživati u pogledu na jezero, a dovoljno daleko da budete okruženi mirom i tišinom, na nadmorskoj visini od 1150 metara. Vikendica Amzići je okružena četinarskom šumom, a ceo ambijent je uređen u tradicionalnijem stilu. U sklopu ove vikendice postoje 3 spavaće sobe, te dnevni boravak, kupatilo, kompletno opremljenu kuhinju i trpezariju, a iz svake sobe postoji izlazak na sopstvenu terasu. Najčešći gosti u ovoj vikendici su porodice sa mlađom decom.

Koliba Murtenica je brvnara na periferiji zaseoka Perišići, u podnožju planine Murtenice. Ova brvnara je okružena šumom crnih borova, a najkarakterističnija je zbog krova, koji je izgrađen po uzoru na nekadašnji čobanski kučer. Sama po sebi, ova koliba i odiše duhom starine, te, osim savremenih aparata, potrebnih svakoj modernoj porodici, poseduje i tradicionalne predmete i ukrase, koji upotpunjuju ambijent. U sklopu kolibe Murtenica postoje 2 sobe sa ukupno tri ležaja, potpuno opremljena kuhinja, predsoblje i kupatilo, a u jednoj od soba postoji i pomoćni ležaj.

U blizini ove brvnare, na svega 10 – ak minuta šetnje, nalazi se i snabdevena prehrambena prodavnica, a na svega par stotina metara od brvnare je manje jezero, koje je oformljeno u bivšem rudniku, a čija je voda dovoljno topla tokom letnjih meseci, da neretko predstavlja i kupalište.

Vila Vesna je jedan od najbližih smeštajnih objekata Zlatarskog jezera. Ona se nalazi u Kokinom brodu, udaljena svega 800 metara od jezera, i predstavlja idealno mesto za prijatan i rekreativan odmor, kao i kupanje na plažama Zlatarskog jezera, na kojima neretko i pecaju.

Vila ,,Vesna” raspolaže sa nekoliko smeštajnih jedinica: 2 sobe, u kojima se nalaze francuski ležajevi, 1 sobu u kojoj, pored francuskog ležaja, postoji i jedan pomoćni ležaj, i 1 sobu u kojoj se nalazi 5 solo ležajeva, a svaka od ovih soba ima svoje zasebno kupatilo. Vila ,,Vesna” ima centralno grejanje, a gosti mogu sami pripremati hranu ili uživati u nekom od domaćih specijaliteta koji su pažljivo pripremljeni u samoj vili. U blizini vile se nalazi i nekoliko prodavnica mešovite robe, kao i restoran i bifei.

Brvnara ,,Đorđe” je jedna od najposećenijih smeštajnih jedinica na Zlatarskom jezeru i bližoj okolini. Ovaj novonastali objekat, koji posluje od 2013. godine, je izgrađen od belog hrasta i nalazi se na udaljenosti od 1,2 km od same brane Kokin Brod. Okružena je grabovom šumom, a sa trema se spušta pogled na zaliv.

Gostima brvnare ,,Đorđe” je na raspolaganju najpre parking, a u smeštajnoj jedinici postoji i potpuno opremljena kuhinja, kupatilo je opremljeno tuš kabinom, veš mašinom i peglom, a takođe možete uživati i u paketu Total TV – a, mada se sumnja da će Vam to biti potrebno. Brvnara ,,Đorđe” je opremljena za smeštaj 4 do 5 osoba, a na zahtev možete dobiti i dečiji krevetac, za najmlađe goste.

I dvorištu brvnare ,,Đorđe” postoji i mesto sa natkrivljenim roštiljem, a vlasnici brvnare svim gostima nude mogućnost organizovanja vožnje čamcem po jezeru.

,,Brvnara na brdu” je zapravo brvnara koja na ovom mestu postoji više od 100 godina, ali je, s obzirom na njenu tradicionalnu vrednost, obnovljena i sada se iznajmljuje svim gostima željnim uživanja u lepotama prirode koje ovaj predeo nudi. Ova brvnara se nalazi na samoj granici rezervata beloglavog supa, na 3,5 km od samog Zlatarskog jezera, a ime je dobila po nadmorskoj visini od 1012 metara na kojoj se nalazi.

U sklopu ove brvnare se nalaze 2 spavaće sobe i dnevni boravak sa potpuno opremljenom čajnom kuhinjom, kao i lepo uređeno kupatilo, a u dvorištu postoji mesto za parking gostiju, a ono je samo ograđeno i izravnjano, tako da je u potpunosti bezbedno za decu.