Blog

Stvari o kojima treba razmisliti pre nego što iznajmite svoj prvi stan

Najvažnija stvar koju treba uraditi pre nego što započnete potragu za svojim prvim stanom jeste dobro isplanirati budžet za početne troškove, dugoročne troškove i sve stvari koje ćete morati da kupiti za svoj novi kutak.

Osigurajte useljenje dan pre nego što potpišete ugovor o zakupu da biste rezervisali kombi za selidbe i da biste isplanirali pakovanje i sve za preseljnje na vreme pripremili.

Počnite svoj stan da pretvarate u dom o kojem ste oduvek maštali sastavljanjem liste nameštaja, osmišljavanjem dekora i razmišljanjem o tome gde ćete sve staviti

Ovo je još jedan korak na putu ka odraslom dobu, ali onaj koji zahteva puno planiranja, troškova i rada.

Sa iznajmljivanjem prvog stana, o svemu tome morate misliti.

Za početak pretrage ste spremni onda kada znate šta vam sve treba pre iznajmljivanja stana.

Bilo da je iznajljivanje ili prodaja stanova u pitanju, jedno je sigurno, najvažnije je da troškovi planiraju.

Unapred predviđeni troškovi

Stanarina nije jedina finansijska briga u novom stanu. Čak i pre mesečnih troškova, morate da uštedite za početne troškove.

Naknada za prijavu, depozit, računi i kablovska i Internet samo su deo obaveza za koje ćete morati da izdvojite ozbiljan novac pre nego što uopšte dobijete ključeve prvog stana.

Dugoročni troškovi

Nakon useljenja, kirija još uvek nije jedina vaša finansijska obaveza.

Prema jednoj studiji, dugoročni troškovi se kreću od mesečnih komunalnih usluga do redovno kupljenih predmeta.

Lista će se razlikovati u zavisnosti od vaših potreba, ali u vaše troškove spade i:

  • Električna energija;

  • Internet i kablovska;

  • Usluga mobilnog telefona;

  • Voda, kanalizacija i smeće;

  • Namirnice;

  • Odeća:

Važno je predvideti ove troškove pre nego što započnete pretragu stanova, jer će značajno uticati na to koliko novca možete izdvojiti za plaćanje stanarine.

Uslovi zakupa

Pažljivo pročitajte ugovor o zakupu. Ovo je možda prvi put da prelistavate pravni dokument i možda će ga biti teško protumačiti. Ako nešto ne razumete, pitajte o tome pre nego što potpišete dokument.

Proverite područja o propisima i ograničenjima za ponašanje, politici kašnjena pri plaćanju stanarine i druge stavke.

Ako se ne slažete sa nečim u zakupu, razgovarajte o tome sa stanodavcem. U redu je da tražite promene zakupa, ali nemojte pretpostavljati da ćete dobiti izmenu svega što želite.

Posebno je značajna lokacija!

Gde živite važno je skoro koliko i kao raspored vašeg stana. U idealnom slučaju, poželećete mesto u blizini posla, škole, doma zdravlja, prodavnica i drugih usluga koje često koristite.

Sigurno smo da niko ne želi da ide daleko po namirnice, frizuru ili hranu u dobrom restoranu.

Imati nekoliko mogućnosti za prevoz kao i blizinu glavne saobraćajnice je dodatna prednost.

Takođe, izračunajte kolika je udaljenost između vašeg potencijalnog doma i posla. Dugo putovanje na posao vam može uništiti dan.

Ako biste napravili spisak stvari bez kojih ne biste mogli da živite u svom prvom stanu, šta bi bilo na njemu? Da li vam je potreban posao na licu mesta?

Da li birate mesto u čijem okruženju se nalazi škola ili vrtić? Hoćete li radije da živite u prometnom delu grada ili mirnijem kraju? O svemu mislite na vreme!