Blog

Sve što treba da znate o ekranima mobilnih telefona

Čitava plejada mobilnih telefona može se pronaći danas na tržištu. Kada kupci biraju mobilni telefon, često može da dođe do zabune, jer ppstoje različiti tipovi ekrana i različite rezolucije. Ipak, ekran mobilnog telefona je veoma važan faktor pri izboru određenog modela, jer se zahvaljujući ekranu stvara interakcija. Zbog toga je neophodno da napravimo razliku u rezoluciji i tipovima ekrana.

Šta je rezolucija ekrana?

Jedna od najvažnijih karakteristika koje utiču na cenu mobilnog telefona jeste rezolucija ekrana. A kako najlakše objasniti koji ekran treba izabrati. E pa najbolje je reći da što su brojke veće, rezolucija ekrana je bolja.

Treba znati i sledeće.

Broj piksela pokazuje koliko ekran može sadržaja da prikaže. U inčima se izražava veličina ekrana. Gustina piksela pokazuje koliko se piksela nalazi na jednom kvadratnom inču.

Šta znači HD rezolucija?

Visoka rezolucija ili HD znači da ekran sadrži 1280×720 piksela. Ovde treba napomenuti da se ne uzima u obzir veličina displeja. Ukoliko sadrži ovaj proj piksela, onda je reč o HD rezoluciji.

A šta to tačno znači?

Slika će biti lepša, a ako je ekran manjih dijagonala, gustina piksela biće veća. Ljudsko oko može da razlikuje piksele do 300 piksela po kvadratnom inču, sve preko ovog broja oko više ne razlikuje ukoliko se telefon drži na 40cm udaljenosti.

A šta podrazumeva Full HD rezolucija?

Ovde je reč o rezoluciji ekrana koja ima 1920×1080 piksela. To znači da ako ekran ima 5,5 inča, gustina ekrana je 400 piksela po kvadratnom inču.

2K rezolucija je standard!

Kada govorimo o 2K rezoluciji, onda bi trebalo da znate da je ona četiri puta veća od HD rezolucije i ima 2560×1440 piksela. Pojedini proizvođači mobilnih telefona ovu rezoluciju nude kao standardnu. To je slučaj sa Samsungom i Huawei telefonima.

Budućnost je 4K rezolucija!

Sada već u prodaji postoji nekoliko proizvođača koji nude telefone sa 4k rezolucijom. Reč je o 4096×2160 piksela, a dok se još 4k polako pojavljuje na tržištu, pojedini brendovi planiraju da plasiraju i 8k rezoluciju. E pa vi odlučite šta vam je najbolje, jer ni servis mobilnih telefona sa visokom rezolucijom nije baš povoljan, te imajte to pri kupovini novog mobilnog telefona.

I da, zapamtite da što je veći broj piksela, to je i veća potrošnja baterije, pa ako imate telefon sa 4k rezolucijom, a volite da igrate igrice, ne očekujete da vam baterija traje dugo.

LCD ili OLED ekran

Ukoliko niste sigurni kakav panel ekrana želite, onda je vreme da vam predočimo u čemu je razlika između LCD i LED ekrana. Svi mobilni koji inaju pozadinsko osvetljenje zapravo imaju LCD ekran. Reč je o displeju koji ima tečni kristal, a zbog pristupačne cene proizvodnje ovi telefoni su veoma traženi na tržištu.

Kod Oled ekrana nema pozadinskog osvetljenja, a kada se propusti struja svaki piksel se posebno pali. Ekrani su tanji i fleksibilni, ali su skuplji za proizvodnju, pa je i cena mobilnih telefona koji poseduju ove ekrane nešto viša.

Koji ćete model telefona izabrati zavisi od vaših želja i vašeg novčanika, stoga srećna kupovina!