Širom sveta

Najveća država na svetu po broju stanovnika i po površini

Ukoliko se pitate koja je najveća zemlja na svetu, onda možete dobiti dva odgovora. Naime, važno je uzeti u obzir dva kriterijuma, a to su površina jedne zemlje, kao i broj stanovnika te zemlje.

U ovom tekstu ćemo govoriti o tome koja zemlja je najveća po broju stanovnika, a koja po površini. Podaci će vas možda iznenaditi, a naročito vest da Amerika nije najveća ni po površini, a ni po broju stanovnika, kao što mnogi misle.

U pitanju su dve totalno druge države, a ako vas zanima da saznate ovaj zanimljiv podatak, ostanite sa nama.

Sigurni smo da će vas podaci koje ćemo vam izneti dosta zainteresovati, ali i iznenaditi.

Koja je najveća država na svetu po broju stanovnika?

Verovatno ste i vi nekada čuli da su Kinezi narod kojeg ima najviše na celom svetu. Ova nacija rasprostranjena je ne samo u Kini, nego i širom naše planete. Gotovo da nema države u kojoj se nisu nastanili Kinezi, u manjem ili u većem broju.

Naime, upravo smo došli do odgovora na pitanje koja država na svetu ima najviše stanovnika. To je ni manje ni više nego Kina. Statistički podaci su pokazali da u Kini živi više ljudi nego u celoj Evropi, što je zaista impresivno, moraćete priznati. Prema nekim podacima iz poslednjih godina, broj stanovnika u Kini bio je 1 376 920 854 stanovnika.

Sada se verovatno pitate otkud u Kini tako veliki natalitet i broj stanovnika. Zapravo, u toku 20. veka Kina je doživela veliki polet i procvat kako u industrijskom, tako i u svakom drugom smislu. U toj zemlji su se desile brojne pozitivne promene i natalitet je još više porastao. U jednom momentu desilo se to da je Kina postala zemlja koja je pregusto naseljena, ali ništa ne zaostaju ni druge azijske zemlje u tom pogledu. Istovremeno, stopa mortaliteta je u Kini postala znatno niska, jer su uslovi za život bili odlični, nije bilo bede i siromaštva, a medicinska nega je bila na zavidnom nivou. Za posledicu i životni vek Kineza je postao znatno duži.

Ipak, postoje spekulacije da broj stanovnika u Kini, ali i u celoj Aziji, u novije vreme opada, ali još uvek je Kina zemlja sa ubedljivo najviše stanovnika na celom svetu.

Naime, u tim zemljama je uvedena takozvana kontrola rađanja, što znači da porodice imaju pravo na to da imaju samo jedno dete ili eventualno dva deteta, ukoliko prvo bude žensko dete. Naročito je strog zakon za one koji žive u gradovima, jer njima je dozvoljeno samo i isključivo jedno dete da imaju, bilo muško ili žensko.

Međutim, ovaj zakon koji vlada u Kini je dosta kontroverzan i izaziva brojne debate i nesuglasice među stanovništvom. Mnogi ne podržavaju tu vrstu socijalne politike jer ona vodi do nejednakosti u društvu, ali i do brojnih drugih problema. Inače, zakon o kontroli rađanja postoji u još nekim azijskim zemljama, kao što je recimo Indija.

Ono što je još važno jeste to da žena u Kini ima pravo da se odluči na to da li će da ima muško ili žensko dete. Osim toga, ona ima pravo da abortira, ukoliko otkrije da će roditi devojčicu, ali i pravo da je napusti nakon što se rodi.

Naime, muška deca imaju mnogo veća prava i poželjnija su od ženske dece u Kini. Muškarci su ti koji brinu o porodici, vode politiku i mogu da dospeju na dobre poslovne pozicije. Ipak, kao što smo već rekli, mnogi se ne slažu sa ovim sistemom koji postoji u Kini i koji izaziva velike razlike i probleme u društvu jedne države.

Koja je najveća država na svetu po površini?

Neki možda misle da je Kina najveća država na svetu i po površini, dok su drugi uvereni da je to ogromna i moćna Amerika. Međutim, možda će vas iznenaditi kada čujete da je po površini najveća država na svetu Rusija. Ona ima površinu veću od 17 miliona km2. Na drugom mestu je Kanada, koja ima površinu od 10 miliona km2, tako da vam je jasno da Rusija zauzima ubedljivo prvo mesto na ovoj listi.

Rusija je država koja se nalazi na istoku Evrope i u severnom delu Azije, odnosno prostire se na dva kontinenta. Nekada je bila deo Sovjetskog Saveza, a danas kao samostalna država, sa zvaničnim nazivom Ruska Federacija, ona zauzima čak 11,5% ukupnog kopna na našoj planeti. Rusija ima granice sa 14 zemalja, a okružena je sa čak 3 okeana, a to su Atlantski, Tihi i Arktički okean.

Zvuči neverovatno, ali čak 37.7 hiljada kilometara ruske granice sa drugim državama čine obale, a ostatak, odnosno manji deo, čine granice koje su na kopnu. Severna obala Rusije izlazi na Arktički okean, a mora koja se tu nalaze imaju debeli ledeni pokrivač tokom cele godine. Glavni grad Rusije je Moskva, a on se nalazi u evropskom delu ove države.

Treba svakako spomenuti i ruske zaleđene šume i tundre, ispod kojih se kriju važni resursi nafte, ali prilazak tim delovima je jako težak, pa se smatra da je nafta u Rusiji velikim delom netaknuta. Rusija ima i najveću železničku prugu na svetu, koja se naziva Transsibirska železnica i koja ima dužinu od neverovatnih 9 200 km.

Iako nema sumnje da je Rusija po površini najveća država na celom svetu, začudiće vas podatak da ona uopšte nije toliko gusto naseljena. Naime, po broju stanovnika nalazi se čak na devetom mestu u svetu.

Prema podacima iz 2016. godine, u Rusiji je tada živelo negde oko 144 miliona stanovnika. Evropski deo Rusije je znatno gušće naseljen nego azijski deo, koji je, kako smo već spomenuli, dosta nepristupačan i nepogodan za život. U azijskom delu Rusije, odnosno u Sibiru, klima je veoma oštra, a na severu ona čak prelazi i u polarnu klimu. U tom delu nalaze se guste šume, takozvane tajge, zatim tundre, a na severu se nalazi trajni led.

U ovom tekstu ste mogli da vidite koja je to najveća država na svetu po broju stanovnika, a koja država ima najveću površinu. Nadamo se da smo rešili vaše dileme, ali i da smo vas iznenadili nekim podacima koje sigurno niste očekivali. Sve u svemu, Kina i Rusija zauzimaju prvo mesto kada se radi o najvećim državama na celom svetu.