Evropa

Najveći grad u Evropi po broju stanovnika i po površini

Evroski grad koji se prostire na najvećoj površini je ruska prestonica, Moskva, koju njena površina od 275.000 m2, pored najvećeg grada po površini u Evropi, čini i sedmim najvećim po površini gradom na svetu.

Ipak, Moskva nije samo na vrhu liste evropskih gradova sa najvećom površinom, već i na vrhu liste evropskih gradova sa najvećim brojem stanovnika. Prema zvaničnim podacima, Moskva broji skoro 12 miliona stanovnika, dok London, koji zauzima drugo mesto na listi najvećih gradova po broju stanovnika, ima svega malo više od 8 miliona stanovnika.

Ovo je inače unikatan slučaj u svetu, da jedan grad bude i najmnogoljudniji grad nekog kontinenta, a i grad koji zauzima najveću površinu istog. Zbog toga se posvetimo danas saznavanjem novih informacija o srcu bratske nam države, Rusije.

Ukoliko izuzmemo sezonske posetioce, turisti mogu lako posumnjati u ovu informaciju jer se u Moskvi ne može videti toliko lokalnog stanovništva na ulicama, kao što može u, na primer, Sankt Peterburg, ali objašnjenje je veoma jednostavno. Naime, federalni grad Moskva je, pored samog centra, proširen i novim rejonima:

 • Centralnim;
 • Severnim;
 • Severozapadnim;
 • Zapadnim;
 • Jugozapadnim;
 • Južnim;
 • Jugoistočnim;
 • Istočnim;
 • Severnoistočnim;
 • Zelenogradom;
 • Novomoskovskim;

Kada se skupi svo stanovništvo ovih krajeva, uključujući i sela i varoši, ukupan broj stanovnika iznosi skoro 12 miliona. Ipak, svega 1/12 ukupnog broja stanovnika je skoncentrisana u samom gradu Moskvi.

Zbog svog položaja i arhitektonskog i položajnog značaja, Moskva je u svojoj istoriji bila centar brojnih velikih imperija i glavno sedište vladara, te je igrala i veliku ulogu u kulturi, istoriji i ekonomiji cele Rusije, pa i njene bliže okoline. Prema podacima sakupljenim sa Mreže za istraživanje svetskih gradova i globalizacije, Moskva je alfa globalni grad, koji je plasiran kao jedna od najvećih ekonomija, ne samo Evrope, već i čitavog sveta.

Klima

Klima Moskve je veoma nepokolebiva. Moskva leži u području umerene kontinentalne klime, u kojoj su leta topla i vlažna, a zime veoma duge i hladne.

Najtopliji meseci u Moskvi su jun, jul i avgust, kada je prosečna temperatura oko 23 °C. Ipak, između maja i septembra se neretko javljaju talasi vrućine, koji traju oko nedelju ili dve, kada temperature mogu izneti i 30 °C, a najviša zabeležena temperatura je izmerena 29.07.2010. godine, kada je iznosila 39 °C.

Zime su duge i veoma hladne, neretko sa mrazm i snežnim pokrivačem koji prekriva ulice Moskve 3 do 5 meseci godišnje. Temperatura uglavnom iznosi -10 °C, ali se dešava i da povremeno pređe u plus. Ipak, najhladnija zima je zabeležena 1940. godine, kada je izmereno čak -42,2 °C.

Arhitektura

Moskva odiše istorijom na svakom koraku, naročito kada je reč o arhitekturi.

Dugo vremena Moskva je na svakom koraku bila ukrašena raznovrsnim prelepim Pravoslavnim crkvama, ali se za vreme Staljina njen izgled drastično promenio. Naime, Staljin je, došavši na vlast, odlučio da je vreme za urbanizaciju grada, te su, na mestu brojnih arhitektonskih zdanja koje nije smatrao naročito relevantnim u to vreme, nikli široki bulevari i putevi.

Ipak, 90 – ih godina prošlog veka, vlast i stanovništvo Moskve je odlučilo da nisu sve Staljinove odluke vezane za rušenje različitih arhitektonskih zdanja opravdane, te su neke od njih rekonstruisali zbog njihovog značaja. To su, na primer, bili Hram Hrista Spasitelja i Kazanjska Katedrala. Ovi pravoslavni arhitektonski spomenici nisu jedini pokušaju ruske vlade da obnove stara značajna zdanja. Danas obnovljena zdanja možete prepoznati po svetlim bojama i karakterističnim fasadama.

Do današnjeg dana, najviši toranj u Moskvi je toranj Ostankino, a, tokom Staljinove vladavine je, na njegov zahtev, sagrađen kompleks ’’Sedam sestara’’, koji podsećaju na katedrale,i vide se sa svih većih utvrđenja u gradu. Inače, one su, posle tornja Ostankino, najviša arhitektonska zdanja u Moskvi.

Zbog konstantnog povećanja populacije u Moskvi, vlasti su donele odluku da svaki građanin mora biti stambeno zbrinut zajedno sa svojom porodicom. To je dovelo do izgradnje brojnih stambenih blokova, a a zgrade su dobile nazive po ljudima koji su u to vreme bili na vlasti, kao što su Hruščov, Brežnjev i mnogi drugi.

Srce boemskog života Moskve je i dalje popularna turistička ulica Stari Arbat, u kojoj se i dalje čuvaju originalna zdanja još pre 20. veka. Stari Arbat je astao još u 14. ili 15. veku izmešu Arbatskog i Smolenskog platoa, koji se nalaze u Centralnom administrativnom krugu Moskve. Vremenom se ovde rađalo sve više znamenitih građevina, poput pozorišta Vahtangov i zid omena rok zvezdi Viktoru Coju.

Kuće mnogih znamenitih pisaca, pesnika, kompozitora i drugih umetnika koji su živeli na teritoriji Moskve su danas pretvoreni u javne muzeje.

Znamenitosti

Kremlj

Kremlj  je centralni deo srednjovekovnih građevina Rusije, nastao između 12. i 15. veka. U njemu su se ranije nalazili saborna crkva, knežev dvor i kuće plemića, a bio je opasan visokim zidom sa kulama. Posle Drugog svetskog rata, ovde su podignute i visoke stambene četvrti i oformljeni bulevari sa trgovima, parkovima i alejama. Kremlj se ubraja u jedno od najvećih utvrđenja na svetu, zbog čega se nalazi pod zaštitom UNESCO – a.

Lomonosov

Lomonosov je najstariji univerzitet na području Moskve, koji je osnovan još davne 1755. godine. ored ovog, u Moskvi postoji i ceo univerzitetski grad na Vrapčevim brdima. Lomonosov univerzitet ukupno broji 39 fakulteta, a na njima se sve ukupno može steći čak 128 akademskih znanja, a studente podučavaju vrhunski profesori, od kojih njih 11 ima Nobelovu nagradu.

Galerija Tretjakov

Ovaj državni nacionani muzej ruske likovne umetnosti nosi naziv po njegovom osnivaču, Pavelu Tretjakovu, koji je bio veliki trgovac i ljubitelj umetnosti svog vremena. Nakon otvaranja, pa sve do smrti Tretjakova, muzej je brojao oko 60 umetničkih predmeta, dok se do danas taj broj popeo na preko 4000 i sada muzej spada u jedan od najbogatijih muzeja u svetu.

Danas postoje dve zgrade: prva, u kojoj su izložena dela ruskih tradicionalnih umetnika, i ikone i drugi, u kom su izložena dela savremenih ruskih umetnika, poput Visilija Kandinskog i Kazimira Maljeviča. Pored slika, u ovom muzeju se nalaze i grafike, skulpture i arhivski rukopisi.

Boljšoj teatar

Drugo po veličine pozorište u Evropi se nalazi i na listi najprestižnijih svetskih pozorišta. O njemu se i dalje priča u našim krajevima sa divljenjem, a nema te balerina koja nije poželela da piruete izvodi baš na parketu bine ovog teatra.

Puškinov muzej

Ovaj muzej likovnih umetnosti je otvoren davne 1912.godine, a u njemu su izložena dela najvećih umetnika impresionističkog i postimpresionističkog pravca, kao što su Pikaso, Matis, Van Gog, Klod Mone i brojni drugi. Ovaj muzej ima 2 sprata, gde se na prvom nalaze antička dela, dok je drugi sprat rezervisan za srednjovekovne i kasnije umetnike.

Saobraćaj

Saobraćaj u Moskvi je zaista jedna od najinteresantnijih tema vezanih za rusku prestonicu. Naime, u Moskvi postoje 4 mešunarodne vazdušne luke i jednu međugradsku vazdušnu luku i nekoliko manjih aerodroma, 9 železnica i moskovski metro, koji ima toliki značaj da je čak smešten među gradskim znamenitostima.

Kada govorimo o aerodromima, u najveće spadaju Bijukovo, Vnukovo, Domodedovo, Ostafijevo i Šeremetjevo. Inače, 60% putnika sa aerodroma Šeremetjevo su međunarodni putnici. Svi železnički terminali – Beloruski, Jaroslavski, Kazanjski, Kijevski, Kurski, Lenigradski, Riški, Pevelecki i Savjolovski se nalaze oko centra grada, a vozovi koji dolaze u njih dolaze iz skoro svih delova Evrope i Azije. Kako je putovanje vozom najjeftiniji vid putovanja, najveći broj Rusa se odlučuje baš za njega.

Ipak, najfascinantniji je metro, koji u Moskvi postoji još od 1935. godine, a koji ima čak 282,4 km pruge. U ovom metrou ima ukupno 12 linija i 173 stanica, te tokom jednog dana preveze između 8 i 9  miliona putnika.