Srbija

Top 20 najveći gradovi u Srbiji

U poređenju sa drugim gradovima u Evropi i u svetu, gradovi u Srbiji nisu toliko veliki. Međutim, oni poseduju neku unutrašnju lepotu i odišu toplinom. Gotovo svaka ulica, svaki trg i park nose neku priču sa sobom. Putovanje kroz Srbiju i upoznavanje njenih gradova može da bude jako interesantno, naročito za one koji vole da otkrivaju nove predele, nove običaje i tradicije.

Takođe, važno je istaći da je u poslednjih nekoliko godina Srbija postala poželjna turistička destinacija, kako zbog svojih prirodnih lepota, tako i zbog povoljnih cena koje gotovo svako može sebi da priušti.

U ovom tekstu ćete imati priliku da saznate nešto više o najvećim gradovima u Srbiji. Osim prestonice i našeg najvećeg grada Beograda, postoje i drugi veliki i lepo uređeni gradovi u kojima je život skladan i miran.

Ukoliko nikada niste bili u Srbiji, verujemo da će vam ovaj tekst pomoći da shvatite koliko je ta zemlja posebna i kakve sve lepote kriju njeni gradovi. Sigurni smo da ćete i sami poželeti da putujete Srbijom i da upoznajete njene lepote.

Top 20 najveći gradovi u Srbiji

1.Beograd. Beograd je najveći i glavni grad Srbije koji u novije vreme sve više privlači turiste iz celog sveta. Osim toga, Beograd je najveći grad od svih gradova bivše Jugoslavije. Šta je to tako posebno u ovom gradu, saznaćete baš sada. Prvo i osnovno, potrebno je znati da u Beogradu ima 17 zasebnih opština, a saobraćaj je toliko dobro razvijen, da je za kratko vreme moguće doći sa jednog na drugi kraj našeg glavnog grada.

Sada ćemo se malo osvrnuti na istoriju našeg glavnog grada. Beograd je u prošlosti nosio razna imena. Pre svega, keltski naziv za Beograd je bio Sindidun, dok je latinski naziv bio Singidunum. Mađari su naš glavni grad nazivali Fejervar, a vizantijski naziv za Beograd bio je Veligradon. To su samo neki od naziva koje je Beograd u prošlosti nosio, dok su razni vladari i narodi upravljali njime.

U istoriji je Beograd bio važna ratna i trgovačka luka, zahvaljujući reci Dunav koja protiče kroz njega. Beograd je postao glavni grad Srbije na početku 15. veka. Jedno od najznačajnijih istorijskih znamenitosti u Beogradu je Kalemegdanska tvrđava, koja predstavlja popularnu turističku atrakciju.

Spomenućemo još i da je Beograd daleko poznat po svom kvalitetnom noćnom životu. Brojni splavovi, diskoteke i kafići su izgrađeni po najnovijim evropskim stilovima i poznato je da mladi iz cele Evrope ali i sveta rado dolaze u Beograd radi izlazaka i provoda.

2.Novi Sad. Novi Sad je prestonica autonomne pokrajine Vojvodine i drugi je po veličini grad u Srbiji. Iako po veličini i broju stanovnika dolazi odmah posle Beograda, ovaj grad se od njega dosta razlikuje. Dosta je mirniji i uredniji, pa se zbog toga mnogi studenti odlučuju upravo za život u Novom Sadu. Novi Sad je poznat kao važan univerzitetski, naučni i politički centar Srbije.

Veliki broj turista rado dolazi u Novi Sad, a ono što ih posebno privlači jeste Petrovaradinska tvrđava, ali i lep centralni trg, gradski park, brojni muzeji ali i katedrala. Osim toga, važno je spomenuti da se u Novom Sadu održava i prestižni muzički festival EXIT na kojem gostuju najpoznatije zvezde iz celog sveta. Stoga, u Novi Sad pristižu i brojni turisti iz Evrope i sveta koji vole ovu vrstu muzike.

3.Niš. Niš je po veličini treći grad u Srbiji i jedan je od najstarijih gradova u našoj zemlji. Ovaj grad je poznat po mnogim vladarima, od kojih je svakako najznačajniji Konstantin Veliki. Niš je oslobođen od Turaka tek krajem 19. veka i tada je postao deo Srbije.

Danas postoje brojne legende i misterije vezane za niški okrug, a njegova bogata istorija se i dan danas prepričava.

4.Kragujevac. Svakako jedan od najvećih gradova u Srbiji je i Kragujevac. Kragujevac predstavlja centar Šumadije i takođe ima veoma bogatu istoriju.

Iako je preživeo mnoge krize ne samo u istoriji, nego i u proteklim godinama, danas je Kragujevac važan politički i industrijski centar naše zemlje.

5.Leskovac. Među najvećim gradovima u Srbiji je i Leskovac. Postoji jedna zanimljiva legenda o postanku ovog grada. Naime, veruje se da je postojalo jezero koje je presušilo, a na njegovom mestu se pojavilo leskovo drvo i izgrađen je grad koji je upravo nazvan po ovom leskovom drvetu. Međutim, poznato je da je ovaj grad u prošlosti nazivan i Dubočica.

Leskovac je centar takozvanog Jablaničkog okruga, mada danas ovaj grad nema neki značaj u ekonomskom smislu. Ipak, još vek je važan centar kulture i karakterističan je po svojoj južnjačkoj tradiciji. Poznato je da se u Leskovcu jede najbolji ajvar, ali i kobasice i pečene paprike.

6.Subotica. Nema sumnje da Subotica takođe spada u najveće gradove u Srbiji. Ovaj grad se nalazi u blizini granice sa Mađarskom, dakle na samom severu Srbije. Stoga je ovaj grad pod velikim uticajem mađarske kulture, te je i više od polovine stanovnika Subotice katoličke vere.

7.Kruševac. Kruševac je nekada bio grad kneževa, a podignut je od strane kneza Lazara 1371. godine. U to vreme Kruševac je bio glavno sedište Srbije, a danas je njegova politička i ekonomska moć dosta opala. Ipak, u Kruševcu se istorija nije zaboravila, a praznik koji se najviše poštuje jeste Vidovdan.

8.Kraljevo. Kraljevo je centar Raškog okruga i ima veliki kulturno-istorijski značaj za našu zemlju. Ovaj grad ima površinu od 1530 km2. Veliki ratovi su se vodili na tlu Kraljeva, a danas je to miran grad, koji je poznat po manastiru Žiča.

9.Valjevo. Valjevo je grad koji predstavlja sedište Kolubarskog okruga. On ima površinu od 905 km2, a najpoznatiji je po reci Kolubari i po Petnici, koja je udaljena oko 5 km od Valjeva. U Petnici postoje brojni bazeni i sportski tereni.

10.Šabac. Šabac je sedište mačvanskog okruga i nalazi se u zapadnoj Srbiji. Nalazi se na obali reke Save u blizini planine Cer. Ovaj grad je važno privredno i kuturno sedište u Mačvi. Hemijska i farmaceutska industrija su u ovom gradu naročito razvijene.

11.Pančevo. Još jedan od srpskih gradova koji su poznati po svojoj bogatoj istoriji. Ovaj grad se nalazi u blizini Beograda, odnosno na samo pola sata od glavnog grada, ali je dosta miran. Reke koje protiču kroz Pančevo su Dunav i Tamiš, a atmosfera koja vlada u ovom gradu je čista vojvođanska atmosfera. Grad je poznat po velikim parkovima i širokim ulicama, koje odaju mir i harmoniju. Površina ovog grada je 759 km2.

12.Zaječar. Zaječar je grad koji se nalazi u istočnoj Srbiji i predstavlja administrativno sedište Zaječarskog okruga. Ovaj grad je poznat po Gitarijadi, festivalu rok muzike koji privlači ljude iz svih gradova Srbije. Osim toga, ovo je prilično značajan kulturni i privredni centar Srbije.

13.Bor. Bor je grad u istočnoj Srbiji i veoma značajan zbog svoje rudarske i industrijske proizvodnje. Osim toga, u ovom gradu je razvijena obojena metalurgija, a etnički sastav u ovom gradu je prilično raznovrstan.

14.Sombor. Sombor je svakako jedan od najvećih gradova u Srbiji. Ovaj grad se nalazi u Vojvodini, a sastoji se od 16 naselja. Ovaj grad je značajan kulturni i obrazovni centar Srbije, a u njemu se nalazi 6 srednjih i 26 osnovnih škola.

15.Vranje. Ovaj grad se nalazi u takozvanom Pčinjskom okrugu, odnosno smešten je na jug Srbije. Ovaj grad je podeljen na 27 naselja, a ima ukupnu površinu oko 860 km2. Vranje je grad koji je podeljen na dve veće opštine, a to su Vranje i Vranjska banja.

16.Pirot. Pirot je grad koji je podignut na mestu jednog rimskog utvrđenja. Ovaj grad ima veliki kulturno-istorijski značaj, a naročito se ističe takozvani Muzej Ponišavlja, u kojem se nalaze kolekcije narodnih ćilima. Što se geografskih odlika tiče, treba navesti Staru i Vlašku planinu, koje su naročito aktuelne tokom zimskog perioda.

17.Čačak. Jedan od najpoznatijih srpskih gradova je svakako i Čačak, koji ima površinu od 636 km2. Ovaj grad se nalazi u Centralnoj Srbiji i predstavlja jedan od najznačajnijih ekonomskih centara ove oblasti.

18.Smederevo. Smederevo je grad koji se nalazi u centralnoj Srbiji, odnosno u Podunavskom okrugu. Smederevo ima jedno gradsko i 27 manjih seoskih naselja. Značajan je kulturni i istorijski centar Srbije, a u njemu se nalaze 4 srednje i čak 33 osnovne škole.

19.Loznica. Loznica je zajedno sa svim prigradskim naseljima najveći grad Podrinja. Nalazi se na zapadu Srbije, odnosno na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Loznica se nalazi u podnožju planine Gučevo, a nadomak Loznice se nalazi selo Tršić, u kojem je rođen Vuk Stefanović Karadžić, tvorac naše azbuke. Nedaleko od Loznice se nalazi i Manastir Tronoša.

Takođe, treba spomenuti i jednu od najpoznatijih lekovitih banja koja se nalazi na samo nekoliko kilometara od Loznice, a to je Banja Koviljača. Upravo zbog svih navedenih podataka, Loznica je u novije vreme postala velika atrakcija za turiste iz cele zemlje. Osim toga, Loznica ima veliki kulturno-istorijski značaj.

20.Jagodina. Jagodina je administrativni centar Pomoravskog okruga. U prošlosti se ovaj grad nazivao Svetozarevo, po poznatom srpskom socijalisti i piscu Svetozaru Markoviću. U Jagodini su nedavno otvoreni akva park, zoološki vrt, tako da ovaj grad predstavlja popularnu turističku destinaciju u Srbiji. Osim toga, u Jagodini je otvoren i prvi veštački vodopad u Srbiji. Nema sumnje da je Jagodina značajna industrijska i turistička zona Srbije.

Ovo bi bili najveći i najznačajniji gradovi u Srbiji. Neki su najveći u odnosu na površinu, dok se drugi ističu velikim brojem stanovnika i gustom naseljenošću.

Kao što ste mogli videti, gradovi u Srbiji uglavnom imaju važan kulturno-istorijski značaj i svaki predstavlja priču za sebe.