Blog

Tržište nekretnina u 2020. godini

Ozbiljne prognoze su se spremale za 2020. godinu. U poslednje vreme mnogo se govori o tržištu nekretnina, jer su u prethodne tri godine cene stanova u Beogradu drastično porasle.

I u ovoj godinu analiza stručnjaka pokazuje da će cene stanva ostati na sadašnjem nivou i da se ne očekuje neki ozbiljniji rast.

Iz Građevinske komore Srbije predviđanja suu da će prvo rast usporiti u narednih godinu dana, a onda će da usledi i pad cene nekretnina kroz dve godine.

A da li će zaista tako biti ostaje da vidimo.

Jedno je sigurno. Ne jenjava prodaja stanova u Beogradu. Beograd je i dalje vodeće mesto za život, a za njim odmah sledi Novi Sad.

U našem glavnom gradu ima mnogo završenih objektama, ali stručnjaci navode da strukture pojedinih nekretnina i nisu tako povoljne. Sada se najvište traže stanovi manjih kvadratura

Najviše se traže jednosobni, jednoiposobni i svosobni stanovi,a prema procenama cena nekretnina u 2020. godini neće se menjati.

Jedino što je moguće jeste da u nekim zonama gde je tražaanja veća bude i skok cena, ali stručnjaci procenjuju da će ostati cene kao i u 2019. godini.

Kreditna moć građana je presudna!

Stanovi jestu tržina kategorija i to znači da će cene padati ako ima više stanova u ponudi, ali sve zavisi od kreditne moći građana.

I Međunarodna konferencija o tržištu nekretnina koja je održana krajem 2019. godine u Beogradu potvrdila je da je u Jugoistočnoj Evropi mnogo brže raslo tržište nekretnina nego što se to predviđalo i da se najviše traže moderni poslovni kompleksi i maloprodajni objekti.

I procene evropskih stručnjaka su da će tržište nekretnina u Jugositočnoj Evropi takođe usporiti.

Ne predviđa se oš uvek pad, jer je jaka potražnja, ali zbog velike ponude jedino je izvesno da će rast biti usporen. Prvo treba rast cena da uspori, a onda će cene početi da padaju.

U ovoj 2020. godine očekuje se stabilizacija na tržištu nekretnina, a tek za dve godine su moguće određene korekcije.

Novi centar prestonice jeste Novi Beograd!

Najviše se traže nekretnine na Novom Beogradu. Prema istraživanjima opština Novi Beograd jeste najbogatija opština u prestonici i u njoj živi najviše bogataša.

S obzirom na to da se potpuno premestilo poslovanje na Novi Beograd, tu se i najviše očekuje izgradnja nekretnina. Naročito se predviđa izgradnja u Bloku 65.

Upravo taj deo grada čini se da će postati novi centar Beograda, a kao protivteža Novom Beogradu jeste Beograd na vodi.

Dok se ranije mnogo više razmišljalo o izgradnji tržnih centara kao objekta koji su predviđeni za trgovinu, sada se navike potrošača menjaju, pa sve više tržni centri smanjuju maloprodajne prostore, a sve veću pažnju privlače prostori za dodatne sadržaje za razonodu i zabavu.

Slični su trendovi i u regionu, samo je najveći rast cena prisutan u Beogradu, pa ga stručnjaci polako porede i sa glavnim gradom Austrije.

Kakvo će stanje biti na tržištu nekretnina u narednom periodu ostaje da vidimo, jedino što je sigurno jeste da cene ove godine sigurno neće padati, a šta nas narednih godina očekuje još uvek se ne može predvideti.