Evropa

Banje u Bosni – info, smeštaj i zanimljivosti

Na teritoriji Bosne i Hercegovine se nalaze mnogi izvori lekovite vode koji su otkriveni još u vreme starog Rima, ali i antičke Grčke.

Izvori termomineralne vode se nalaze najviše u blizini Banja Luke, a Ilidža predstavlja jedan od izvora sa najtoplijom vodom čija temperatura dostiže čak 58 stepeni.

Za izvore koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine je karakteristično to da su bogati lekovitim blatom to jest peloidom.

Razvoj banjskog turizma je ovde vrlo perspektivan zbog klime, termalnih izvora, prelepe prirode koji se nalaze u sklopu ovdašnjih banjskih centara.

Kozarska Dubica – Banja Mlječanica

Banja Mlječanica se nalazi kod Kozarske Dubice i to je zapravo specijalna bolnica za rehabilitaciju i fizikalnu medicinu. Dobila je ime po istoimenoj rečici, Mlječanici, koja protiče kroz takođe istoimeno selo.

Voda sa izvora u ovoj banji je izuzetno lekovita i njena starost prelazi pet hiljada godina.

Kapacitet banje danas čini 150 kreveta koji su raspoređeni u dvokrevetnim sobama, 45 kreveta u bungalovima, kojih ima 15, i takođe dva apartmana. Planovi su da se ovi kapaciteti prošire.

Banja Mlječanica je nedavno renovirana, nakon dužeg perioda tokom kog je bila u prilično lošem stanju.

Danas predstavlja mesto koje je savršeno za oporavak i lečenje. Prilikom tretmana u ovoj banji koristi se voda koja obiluje sulfatno – sulfidnim jedinjenjima, a takođe i natrijum, kalcijum i magnezijum.

Voda u ovoj banji povoljno utiče na oboljenja ginekološkog tipa, kičme, gastrointestinalna oboljenja, osteoporozu, dijabetes, bolesti neurološke prirode, bolesti digestivnog trakta, probleme sa kožom kao i na stanja nakon opercija, a upotrebljava se kupanjem, inhaliranjem ili pijenjem.

Temperatura ove vode je 14 stepeni.

Banja Lješljanji

U selu Lješljanji, oko 18 kilometara udaljenom od Novog Goražda prema Kostajnici pod planinom Kozarom, nalaze se slatine to jest izvori tople vode. Brojne legende se vezuju za lekovitost vode na ovim izvorima.

1990. godine su prilikom bušenja otkriveni izvori koji se nalaze na dubini od 672 m, čija se temperatura vode kreće od 31 do 35 stepeni.

Analizama je utvrđeno da je voda sa ovih izvora izuzetno lekovita i da i dan danas ima isti kvalitet.

Voda sa izvora banje Lješljanji ima primenu prilikom lečenja bolesti žuči, kožnih bolesti, problema sa holesterolom, želudačnom kiselinom, a sama voda obiluje hloridima, hidrokarbonatima, sulfatima , natrijumom i lekovitim blatom.

Banja Slatina

Prema pričama, banja Slatina se nekada nazivala „zlatina“ jer su se tu nalazili rudokopi bogati zlatom. Ipak, više je verovatno da je banja dobila naziv zahvaljujući izvoru termalne vode.

Ova banja se nalazi u sklopu zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ i od Banja Luke je udaljena 12 km prema jugoistoku. Izvor koji se nalazi u banji Slatini, izbacuje termomineralnu vodu čija temperatura iznosi 42 stepena, a kao lekovito sredstvo se koristi kupanjem i to u bazenima i kupkama.

Ova voda ima najveći efekat kod lečenja vanzglobnog i degenerativnog reumatizma, zatim kod stanja posle operativnih zahvata, degenerativnih promena koje se javljaju u kolenima i kukovima.

Takođe uspešno se primenjuje i kod stanja nakon trauma i povreda, a i kod bolesti perifernih krvnih sudova arterijskog tipa.

Banjski kompleks sadrži 4 bazena zatvorenog tipa, u kojima se nalaze ugrađene masaže. Sem bazena, banja poseduje i terapijske kade, njih 20, u kojima se nalazi voda koja dospeva ovde direktno sa izvora.

Blatni bazeni koji se ovde nalaze, koriste se za potrebe kišeljenja gline u termomineraloj vodi i tom prilikom se pravi peloid, tj lekovito blato.

Nakon što se završi proces zrenja, putem savremene tehnologije se ovo novonastalo lekovito blato sprovodi do kabina koje su posebno uređene i tu se peloid aplicira na obolele delove tela.

Voda sa izvora u banji Slatini je nakisela i slana, a sem ovih izvora koji se koriste za lečenje, ovde se nalaze i izvori sa pijaćom mineralnom vodom i one se nazivaju „Kiseljaci“.

Uzevši u obzir bogatstvo koje banja poseduje u mineralnim vodama, ne treba da začudi i podatak koji govori o tome da su još stari Rimljani obitavali na ovim prostorima i koristili se ovom vodom u svrhu lečenja.

Izvori koji se ovde nalaze sadrže vodu koja spada u kategoriju zemno – alkalnih sulfata.

Smeštajni kapaciteti banje Slatine su oko 300 ležajeva. Oni se nalaze u 5 objekata čije sobe sadrže telefon i televizor. U zavisnosti od tipa bolesti, sprovodi se određeni režim ishrane koji propisuje lekar.

U skorije vreme je u banji počeo sa radom novi kompleks, igrađen na 9000 kvadratnih metara.

Njegov smeštajni kapacitet iznosi 192 kreveta raspoređena u 16 apartmana i 80 dvokrevetnih soba. Ovaj objekat se nalazi pod zaštitom države upravo zbog svoje lepote i značaja.

Banja Laktaši

Ova banja je smeštena na oko 20 kilometara udaljenosti od Banja Luke i to na putu ka Gradišci.

Za lekovitost vode koja izvire ovde, znalo se još u antičkom periodu. Voda je karakteristična po svom kiselkastom ukusu, koji je osvežavajuć, a takođe i njena bistrina. Još jedna specifičnost ove vode je to da je ona ne poseduje nikakav miris.

Voda iz banje Laktaši je topla, tj temperatura joj se kreće između 30 i 40 stepeni.

U terapijske svrhe ova voda se najčešće koristi kupanjem u kadama ili bazenima (korišćenje peloida, lekovitog blata, u svrhe balneoterapije), ali se koristi i kao voda za piće pri čemu daje rezultate kod lečenja želudca i creva, oboljenja oka, bolesti srca, psihijatrijskih oboljenja, problema sa bubrezima i mokraćnim kanalima.

Ova voda pripada grupi homeotermi i to kalcijum – magnezijum – hidrokarbonatno – ugljenokisela – oligomineralna homeoterma.

Hostel pod imenom Banja Laktaši se nalazi u sklopu Tema Laktaši koji predstavlja zdravstveno – turistički kompleks smešten u banji.

U ovom hostelu postoji 10 soba u kojima je raspoređeno ukupno 26 kreveta.

Pored ovog hostela u banji se nalazi i hotel „San“ koji u svojoj ponudi ima 84 sobe sa ukupno 154 kreveta. U sklopu hotela postoji i restoran sa kapacitetom od 300 mesta. U neposrednoj blizini ovog hotela je i kompleks bazena otvorenog tipa.

Višegradska banja

Višegradska banja je smeštena na 460 metara nadmorske visine i udaljena je od Višegrada svega 5 kilometara. U sklopu banje se nalazi Rehabilitacioni centar „Vilina Vlas“ koji je izgrađen u šumi u neposrednoj blizini.

Ova šuma je karakteristična po posebnoj vrsti paprati koja u njoj raste i po kojoj i ovaj rehabilitacioni centar nosi ime.

Rehabilitacioni centar „Vilina Vlas“ raspolaže sa 160 ležaja koji su raspoređeni u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama. Pored smeštajnih jedinica, centar raspolaže i sa zatvorenim bazenom, medicinskim blokom, sa dva restorana i teretanom.

Lekovita voda Višegradske banje je temperature koja varira od 31 do 34 stepena, a najbolje rezultate daje u lečenju ginekoloških oboljenja, deformiteta, ortopedskih oboljenja, bolesti disajnih puteva, gerijatrijskih oboljenja, a takođe i neuroloških i bolesti reumatiodnog tipa.

Što se tiče stepena radioaktivnosti, voda iz Višegradske banje se nalazi u samom vrhu u Bosni i Hercegovini. Kao nosilac radioaktivnosti u ovoj vodi je zastupljen radon, koji je plemeniti gas.

Uloga ovog radioaktivnog elementa je da umanji bolove, a takođe i da pospeši imuni sistem i otpornost čitavog organizma. Veoma blagotvorno dejstvo ima na alergijske i respiratorne probleme.

Tokom gradnje čuvenog mosta u Višegradu, ćuprije na Drini, ovde je izgrađen i Hamam, 1575. godine. Prema legendi koja se prepričava, radnici koji su radili na izradnji mosta su prilikom kopanja kamena, upravo za potrebe mosta, slučajno pronašli i mineralni izvor.

Kako je ustanovljeno da voda sa ovog izvora poseduje lekovita svojstva, na ovom mestu je i sagrađen Hamam, koji i dan danas ima svoju upotrebu.

Banja Guber

Banja Guber pripada opštini Srebrenica i nalazi se u blizini granice Bosne i Srbije, na oko 15tak kilometara i na 256 kilometara udaljenosti od Banja Luke.

Najpoznatiji izvor vode koji se nalazi u ovoj banji je izvor pod imenom „Crni Guber“, a osim njega na području banje su još 47 izvora čija temperatura dostiže 12,4 stepena.

Karakteristično za ovu vodu je to što je gvožđe u njoj prisutno u velikoj količini, zbog čega je ona pogodna kod lečenja sinusa, anemije, a takođe se primenjuje i kod lečenja štitne žlezde.

Tokom prošlog veka, tačnije 50tih godina XX veka, voda sa ovog izvora je dobila status leka koji se primenjuje u terapiji za lečenje hipokromne anemije.

Banja Dvorovi

Banja je udaljena svega 6 kilometara od Bijeljine i zauzima prostor imeđu Drine i Save. U banji Dvorovi postoji hotel „Sveti Stefan“ u čijem se sklopu nalazi restoran, medicinski blok, kao i kongresna sala.

Voda koja izvire u ovoj banji u sebi ima kalcijuma, hidrokarbonata, natrijuma i hlorida, a njena temperatura je 75 stepeni.

U banjskom kompleksu postoje i mnogi tereni za sport, a pored njih, na raspolaganju su i 5 bazena i to jedan olimpijski i po dva dečija i juniorska.

Bolesti na koje ova voda i banja imaju nabolje dejstvo su: bolesti reumatskog tipa, ginekološka oboljenja hroničnog tipa, oboljenja žučne kese i kanala, različita oboljenja kože, a sem toga, ova voda se koristi i kod stanja nakon operacija, kao i za rehabilitovanje posle povreda.

Banja Vrućica

Banja Vrućica je smeštena u blizini naselja Teslić, na 87 kilometara od Banja Luke i predstavlja najveće banjsko lečilište Republike Srpske.

Ova banja je počela sa radom još davne 1919. godine, ali prema nekim navodima, lečenje se ovde vršilo još u vreme okupacije od strane Austrougarske.

Temperatura termalne vode koju ova banja poseduje i koja se takođe nalazi i u bazenima iznosi 32 stepena, dok je njena temperatura, baš na izvorištu, oko 36 stepeni.

Osim izvora termomineralne vode, ova banja se može pohavliti i prelepom okolinom, bogatom šumama i zelenilom, te pored toga što je mesto za lečenje, ona privlači i turiste koji ovde dolaze radi odmora i rekreacije. Raspolaže sa 4 hotela u kojima je 1000 ležajeva.

Termalne vode koje se u ovde koriste u terapijske svrhe i svom sastavu imaju magnezijum, kalijum, kalcijum, fluor, hlor i natrijum i blagotvorno deluju na kardiološke bolesti i bolesti krvnih sudova, na upalu žučne kese, kod nekih nervnih poremećaja, oboljenja mišića i zglobova, takođe utiču i na probleme koji se javljaju usled stresa i hroničnog umora, a i na mnoga druga oboljenja.