Srbija

Lukovska banja – info, šta leči, smeštaj, cene

Banjsko naselje i lečiliste, turistički centar i vazdušna banja. Malo poznata u našoj zemlji, ali, sa druge strane pravi izbor za ljude kojima je potreban oporavak, odmor, rekreacija kao i boravak u prirodi. U pitanju je Lukovska banja.

Gde se nalazi?

U sklopu opštine Kuršumlija, na istočnim padinama Kopaonika, na nadmorskoj visini od 681m nalazi se ovaj  pravi raj za posetioce. Ovaj deo Kopaonika, poznatiji je kao Lukovski kraj, i sama banja pripada selu Lukovu, smeštenom oko 1,5km nizvodno od nje.

Zbog nadmorske visine, na kojoj je smestena, ona je takođe i najviša banja u Srbiji, a stoga nosi i epitet vazdušne banje. Kroz ovaj kraj protice Lukovska reka, pritoka Toplice, i predstavlja glavni vodotok ove regije.

Osim Lukovske reke, hidropotencijal ovog dela Kpoaonika, obogaćuju i Trebinjska i Štavska reka.

Banja je od Beograda udaljena nešto više od 300km te se može reći da je njen geografski položaj skoro idealan.

Karakteristike

Čist planinski vazduh, netaknuta priroda Kopaonika i najvažnije, brojni izvori mineralnih voda karakterišu ovo banjsko lečilište. Upravo zbog bogatstva ovim izvorima, koji su specifični zbog svog  raznolikog sastava i temperature, kao i izdašnosti, Lukovska banja spada u najbogatije u zemlji. Može se pohvaliti umereno-kontinentalnom klimom, što podrazumeva umereno hladne zime i umereno topla leta, kao i prijatna proleća i jeseni, sa velikim brojem sunčanih dana u toku godine.

Zimi se sneg zadržava od 25-110 dana, zbog čega banja u ponudi ima skijašku stazu i ski lift, što posetiocima omogućava potpun ugođaj u zimskim mesecima. Mnoštvo mineralnih izvora, po čijem broju spada u najbogatije banje Srbije, šumoviti predeli, netaknuta priroda, šarenoliki pejzaži prelepog Kopaonika, čist planinski vazduh i brojne druge karakteristike, svrstavaju ovu banju, iako jos mladu, u jednu od najlepših i najatraktivnijih u Srbiji.

Termomineralne vode i lekovito blato

U sklopu Lukovske banje postoje dve grupe izvora: Gornja ili zapadna banja i Donja ili istočna banja. U Gornjoj banji nalaze se 20 prirodnih izvora, a u Donjoj 13.

Takodje, obe imaju i po dve bušotine. Temperatura ovih voda je negde između 22-65°C. Brojne fizičko-hemijske analize sprovođene na ovim izvorima pokazale su da ove vode spadaju u dobro mineralizovane. Oni sadrže značajne količine jona magnezijuma, kalcijuma, hidrokarbonata, natrijuma, kao i rastvoren vodonik- sulfid, naročito značajan kod lečenja kožnih, kao i reumatskih oboljenja.

Shodno tome, zbog karakteristika svojih voda, Gornja banja uzima veliki značaj u lečenju bolesti organa za varenje, dok je Donja poznata po uticaju na reumatske bolesti, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, a takođe, blagotvorno deluje i na bolesti krvnih sudova i u regulaciji krvnog pritiska.

Pored ovih izvora, u lečenju se koristi i lekovito blato. Zemlja visoko mineralnog sastava, meša se sa termalnim vodama i kao takva ima veoma izražena terapeutska svojstva, čime veoma povoljno utiče na širok spektar oboljenja. 

Lečenje i tretmani

Pored gore navedenih izvora lekovite vode i blata, ova banja može da se pohvali time što poseduje i klimatorijum. U okviru klimatorijuma primenjuju se klimatološke procedure i prirodne inhalacije.

-Bazeni za lokalne kupke „Virovi“- Obuhvataju nekoliko malih bazena za peloido i lokalnu hidro-balneo terapiju. Termomineralne vode ovde spontano izviru i njihova temeratura se u virovima kreće od 33-44°C. Pogodne su za kupke koje imaju blagotvorno dejstvo na periferne zglobove (stopala, kolena, laktovi i šake). Ovi bazeni su u narodu poznati pod nazivom „Virovi“ ili „Vidarice“.

-Kupatilo kralja Milutina- Termomineralne vode, ugljeno-kiselog i sumporovitog sastava, sadrze jone natrijuma, kalcijuma, magnezijuma i hidrokarbonata i pogodne su za balneo-terapijske kupke. Temperatura ovih voda iznosi 42-44°C.

-Prirodni inhalatorijum- Ovaj inhalatorijum se nalazi uz samu obalu Lukovske reke i čini ga veći broj okamenjenih cevi. Termomineralna voda, bogata vodonik sulfidom, izlazi iz ovih cevi slivajući se u fontanu, pri tome čineći da je  vazduh oko fontane visoko zasićen gasom vodonik sulfidom. Ovaj gas je specifičan po blago neprijatnom mirisu. Resorpcija sumpora iz ovog gasa vrši se udisanjem, preko sluzokože pluća, a dalje putem krvi se transportuje kroz ćelije celog organizma, čime ostvaruje brojna biološka dejstva.

Ovaj proces ima pozitivan uticaj na disajne puteve (antibakterijsko, antialergijsko, bronhodilatatorno i olakšava iskašljavanje); učestvuje u stvaranju belančevina koje su neophode za proizvodnju mnogih enzima (zarastanje rana, smanjivanje nivoa holesterola u krvi, lučenje insulina, pospešuje funkciju znojnih i lojnih žlezda itd…); povećanje koncentracije sumpora kod hroničnih reumatskih oboljenja štiti zglobnu čauru i hrskavicu od oštećenja, sto predstavlja efikasnu terapiju kod reumatoidnog artritisa.

Zbog svega navedenog, prirodni inhalatorijum se preporučuje osobama koje pate od reumatskih bolesti, astme, bronhitisa, emfizema, dijabetesa i povećane masnoće u krvi. Takodje je koristan i u preventivne svrhe, tako da se preporučuje i zdravim osobama, uključujući i najmlađe.

U sklopu banjskih lečilišta dijagnostiku obavljaju lekari specijalisti iz oblasti interne medicine, fizikalne medicine i rehabilitacije kao i lekari opšte medicine. Ovde je moguće izvršiti i ultrazvučno merenje koštane gustine (osteodenzitometar). Pored ovih, na raspolaganju su i brojni lekari saradnici, između ostalih i profesori balneoklimatologije, čije preglede, dijagnostiku i tretmane možete dobiti kako radnim danima tako i vikendom i praznicima.

Tretmani koje Lukovska banja nudi su: Hidroterapija, peloidoterapija, elektroterapija, kineziterapija, ručna masaža, ekstenziona(dekompresiona) terapija i kvantna terapija.

Hidroterapija obuhvata nekoliko tehnika, a to su: hidrokineziterapija, podvodna masaža, biserna kada, četvoroćelijske kupke i opšte kupke u termalnoj vodi.

Hidrokineziterapija podrazumeva program vežbi pod nadzorom fizioterapeuta u bazenima sa termalnom vodom čija je temperatura od 33-35°C.

Podvodna masaža je tretman koji koristi mlaz termalne vode pod određenim pritiskom pri čemu se poštuje princip venskog krvotoka.

Biserna kada– masaža tkiva, poboljšanje cirkulacije, relaksacija mišića i popuštanje spazma pomoću hidromasaže i hemijskog efekta kiseonika i ozona.

Četvoroćelijske kupke su namenjene onim pacijentima koji zbog svojih dijagnoza nisu u mogućnosti da koriste kade i bazene.

Peloidoterapija, terapija blatom. Po hemijskom sastavu neorganskog porekla, ovo blato se meša sa lekovitom vodom u specijalnim mašinama. Nanosi se u obliku peloidnih pakovanja temperature 45°C na zglobove i delove kičme koji su oboleli. Ovaj vid terapije je vrlo efikasan za ublažavanje bolova, pospešuje metaboličke procese, a takođe utiče i na ubrzavanje metaboličkih procesa u organizmu.

Elektroterapija: galvanizacija i elektroforeza, diadinamik, interferentne struje, TENS, ultrazvuk, magnetoterapija, laseroterapija i bioptron lampa.

-Galvanizacija i elektroforeza je metod kojim se ubrzava cirkulacija, smanjuje bol i povećava prokrvljenost tkiva.

-Diadinamik predstavljaju niskofrekventne galvanske struje kojima se podstiče cirkulacija, a imaju i analgetsko dejstvo.

-Interferentne struje otklanjaju grčeve u mišićima, bol i poboljšavaju pokretljivost.

-TENS se koristi kod onih stanja koja iziskuju brz i jak efekat na bolna tkiva i zglobove.

-Ultrazvuk, kojim se pomoću ultrazvučnih talasa postižu snažna analgetska dejstva, toplotno i mehaničko dejstvo. Ovi talasi prodiru u tkiva 3-5cm i na taj način vrše masažu tkiva.

-Magnetoterapija- veoma efikasna kod pacijenata sa reumatskim oboljenjima. Umanjuje bol, otok i zapaljenske procese u zglobovima, regeneriše tkiva i hrskavicu, ubrzava zaratsanje rana i preloma kostiju, otklanja grčeve u mišićima, pojačava lučenje hormona, efikasna je u lečenju osteoporoze kao i stanja nakon preloma, a takođe utiče i na opšte stanje organizma podižući kako lokalni tako i opšti imunitet. Pored ovih navedenih benefita, veoma je značajna i u lečenju pacijenta sa multiplom sklerozom, zatim kod preloma kukova i kolena, oboljenja kičme i drugih degenerativnih stanja skeletnog sistema (osteoporoza, gonartroza, koksartroza).

-Laseroterapija podstiče regeneraciju kostiju,  perifernih nerava, mišićnih vlakana i kože. Umanjuje bol, otoke i brojna upalna stanja. Posebno je efikasna u saniranju sportskih povreda, reumatskih stanja, rana koje sporo zarastaju, a u ovom tretmanu se koristi i lasero akupunktura.

-Biptron lampa- stimuliše regenerativne procese, pojačava mikrocirkulaciju i imuni sistem, utiče na umanjenje bolova i zarastanje rana pomoću bioptron svetlosne terapije.

Kineziterapija je vid terapije u kojoj se kao glavni metod koristi sam pokret. Na ovaj način se poboljšava pokretljivost zglobova, pozitivno deluje na cirkulaciju, kao i povećanje elastičnosti i snage mišića.

Ručna masaža utiče na relaksaciju mišića, cirkulaciju, umanjenje bolova, a takođe ima i umirujuće dejstvo. Ovaj tip terapije obuhvata relaksacionu masažu, klasičnu terapijsku masažu i refleksnu masažu.

Ekstenziona(dekompresiona) terapija predstavlja istezanje kičmenog stuba ili njenih pojedinih delova, dejstvom mehaničkih sila. Efikasna u lečenju diskusa u vratnom i krsnom delu kičme i ublažavanju bolova kod ovih stanja.

Kvantna terapija vrši se pomoću PXD bioterapeut ploče. Ublažava simptome reume, išijasa, lumbaga, upale zglobova i mišića. Otklanja bolove u leđima, vratu, rukama i nogama, a pored ovoga deluje i na poboljšanje cirkulacije u oranizmu.

Rekreacija

Bogata ponuda Lukovske banje, pored lekovitih izvora i terapijskih tretmana, obuhvata i širok spektar mogućnosti za aktivni odmor i rekreaciju, a takođe je sama nadmorska visina banje pogodna za visinske pripreme sportista. U samoj banji, nalaze se zatvoreni i otvoreni bazeni, balon hala, brojni tereni na otvorenom (mali fudbal, košarka, tenis i odbojka) i dečije igraonice. Jedna od značajnijih sportskih ponuda je Teniski kamp Jelene Genčić koji svake godine okuplja tenisere iz celog sveta, uzrasta od 9-14 godina. Postoje i organizovane vežbe na otvorenom kao i šetnje „stazama zdravlja“ u okolini banje. Neke od staza su ujedno i biciklističke.

Pored toga što su različite dužine, kategorisane su i različitim stepenom težine. Ski staza dužine 300m, opremljena sistemom za veštačko osnežavanje, u čijem se sklopu nalazi i ski lift je, na raspolaganju u zimskim mesecima. Posetiocima je omogućeno iznajmljivanje ski opreme.

Lukovska banja poseduje i Wellness centar,  koji u svojoj ponudi ima đakuzi bazen i kadu, saunu, parno kupatilo, tepidarijum i slanu sobu(haloterapija). Svi ovi tretmani pogodni su za jačanje imuniteta, disanje, rad srca, relaksaciju, cirkulaciju, smanjivanje bolova u mišićima što doprinosi psihofizičkom balansu čitavog organizma.

Cene ovih tretmana su u rasponu od 300-1200 dinara.

Turistička ponuda

U turističkoj ponudi Lukovske banje su brojni izleti: Nacionalni park Kopaonik-izlet se organizuje u pratnji vodiča, a obuhvata obilazak turističkog centra Kopaonik uz fakultativnu vožnju žičarom do Pančićevog vrha. Ovaj Nacionalni park je udaljen 60km od Lukovske banje. Đavolja varoš-celodnevni izlet u koji je uključen ručak u Prolom banji.

Ovaj lokalitet se nalazi na 65km od banje. Prolom banja– takođe obuhvata celodnevni izlet sa ručkom i obilazak ove poznate banje koja je udaljena 58km. Neolitsko nalazište Pločnik– 48km udaljeno, staro 7500 godina, na čijem se lokalitetu nalazi rekonstruisano seosko naselje iz neolitskog doba kao i ostaci Rimskih termi. Crkve iz XII veka u Kuršumliji– obilazak crkve Sv.Nikole i crkve Sv.Bogorodice iz 12.veka, koje su prve zadužbine Stefana Nemanje. U sklopu ovog izleta je i obilazak znamenitosti Kuršumlije. Crkva Sv.Mine– nalazi se u selu Štava, na 6. kilometru od banje. Ova crkva datira iz XVI veka i njenu kulturnu vrednost čine očuvane freske. Crkva Sv.Đorđa– nalazi se na visini od oko 950m nadmorske visine, na tzv.Nenadovom kamenu. Sa ovog vidikovca se pruža prelep pogled na kotlinu. Do ove crkve dolaze dve pešačke staze u dužinama od 900, odnosno 1900m.

Osim ovih izleta, popularna turistička atrakcija ovog kraja je Štavska treska koja je zapravo ogranak Kopaonika i nalazi se na 1439m nadmorske visine. Zbog toga predstavlja najbolji vidikovac ovog kraja. Nedaleko od Kuršumlije se nalazi stena iz koje kaplje voda, za koju se vezuje drevna legenda. Naime, kamen je proplakao kada je Milica saznala da je njen dragi poginuo u Kosovskom boju. U narodu je ova stena poznata kao „Devojačka suza“ i veruje se da je voda koja izvire iz kamena lekovita.

Posetioci ovog kraja mogu uživati u brojnim manifestacijama koje se održavaju svake godine. Među njima treba navesti sabore koji se organizuju kod crkve Sv.Mine, crkve Sv.Đorđa, crkve Sv.Apostola Petra i Pavla itd. Treba napomenuti da postoji i tradicionalni kros od Lukovske banje do Treske, na dan Lazareve subote. 

Smeštaj i cene

Lukovska banja je, kao turistički centar i lečilište, počela da se razvija 2000.godine izgradnjom hotela „Kopaonik“. Kapacitet ovog hotela je 67 soba(jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i apartmani), restoran, bazen, kupatilo „Šljivak“,wellnes, lekarsku ordinaciju i odeljenja za različite vrste terapija,kao i sale za različite vrste seminara. Hotel „Jelak“ u svojoj ponudi ima 84 sobe (jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne), medicinski centar, bazene sa termalnom vodom (zatvorene i otvorene), restoran, kafe barovi, sala za zabavu, sauna i slana soba.

Cene smeštaja u ovim hotelima varijaju u zavisnosti od termina, vrste smeštajnih jedinica, kao i paketa usluga i kreću se od oko 4000-7000 dinara. Što se tiče privatnog smeštaja, cene su od 600-800 dinara po osobi, ali zavisno od termina i kategorizacije cene mogu biti više ili niže.