Srbija

Najveći vodopadi u Srbiji

Kada se spomenu vodopadi, svi obično misle na Nijagarine ili Viktorijine vodopade. Možda mnogi od vas i ne znaju da vodopadi postoje i u Srbiji. Možda nisu toliko veliki kao u drugim delovima sveta, ali su isto tako lepi i ostavljaju bez daha svakoga ko ih vidi. Važno je reći i to da mnogi vodopadi nisu bili otkriveni sve do pre par godina.

Danas u Srbiji postoji mnogo vodopada i svaki je lep na svoj način. Postoje oni koji tokom cele godine privlače pažnju brojnih turista, ali ima i onih koji tokom leta presuše.

Ukoliko budete pročitali ovaj tekst do kraja, imaćete priliku da saznate koji su to najveći vodopadi u Srbiji i gde se oni nalaze. Nakon čitanja ovog teksta sigurni smo da ćete i sami poželeti da vidite neku od ovih prirodnih lepota i da uživate u njoj.

Počećemo od najviših vodopada do onih koji su manje visine. Svaki od njih je poseban na svoj način i važi za veliko prirodno bogatstvo naše zemlje.

Najveći vodopadi u Srbiji

Kaluđerski skokovi. Počećemo od najvećeg vodopada koji postoji u Srbiji. U pitanju je vodopad Kaluđerski skokovi, odnosno Kaluđerski skok, kako se još naziva. Ovaj vodopad se nalazi na Staroj planini, odnosno smešten je na samom istoku Srbije, na granici sa Bugarskom. Ovaj vodopad je otkriven tek nedavno, odnosno 2012. godine, a njegova visina iznosi 232 metara. Takođe, važno je reći da se vodopad Kaluđerski skokovi nalazi na nadmorskoj visini od 1554 metra. Ovaj vodopad spada u kaskadne vodopade i sastoji se od više malih vodopada.

Kopren. Po visini drugi vodopad u Srbiji je svakako vodopad Kopren. On se nalazi na severoistoku od grada Pirota, a smešten je na Staroj planini.

Ovaj vodopad se sliva sa visine od 103,5 metara i takođe spada u kaskadne vodopade. Vodopad Kopren se ističe time što se nalazi na nadmorskoj visini od 1820 metara, odnosno na navećoj nadmorskoj visini od svih drugih vodopada u Srbiji.

Jelovarnik. Treći po visini vodopad u Srbiji se sliva sa 71 metra visine. To je Jelovarnik i on se nalazi na planini Kopaonik, a za njegovo postojanje se zna tek od 1998. godine.

Ovaj vodopad se nalazi na nadmorskoj visini koja iznosi 1500 metara, a smešten je nekih 25 km zapadno od grada Brusa. Što se tiče protoka vode na ovom vodopadu, možemo reći da u jednoj sekundi protekne nekih 25 l vode, dok u slučaju velikih kiša ta količina može da iznosi i do 450 litara.

Piljski skok. Ovaj vodopad ima visinu od 64 metra i nalazi se na Staroj planini, odnosno na takozvanom Piljskom potoku, po kojem je i dobio naziv. Ispod vodopada se nalazi makadamski put, koji naročito lepo izgleda. Ovaj vodopad je otkriven tek 2002. godine, jer u tom delu se uglavnom kreću samo planinari. Ono što je zanimljivo jeste da se tokom zime ovaj vodopad pretvori u led, što naročito privlači alpiniste i predstavlja izazov za njih.

Bigar. Na Staroj planini se nalazi još jedan vodopad koji je nešto niži, odnosno sliva se sa visine od 35 metara. Na mestu ovog vodopada nalazi se ušće u takozvanu Stanjansku reku. Ovaj vodopad se smatra velikim prirodnim bogatstvom naše zemlje i nalazi se pod zaštitom.

Ovaj vodopad je poznat po rupičastom kamenu, koji je naročito pogodan za pravljenje fontana. Još jedna zanimljiva stavka koja ima veze sa ovim vodopadom jeste da je voda koja se niz njega sliva pijaća voda. Važno je spomenuti i manastir Svetog Onufrija, koji se nalazi par stotina metara udaljen od ovog vodopada. Ovaj manastir je važan u istorijskom i kulturnom smislu jer potiče još iz 13. veka.

Skakalo. Još jedan u nizu srpskih vodopada je i vodopad Skakalo koji se nalazi na planini Divčibare, tačnije na reci koja se naziva Manastirica. Ovaj vodopad je dosta nepristupačan, pa turisti uglavnom ne zalaze u ove krajeve. Međutim, oni koji su avanturističkog duha i oni za koje ovakvi vodopadi predstavljaju izazov, sigurno rado dolaze na ovo područje.

Ono što takođe treba naglasiti jeste da na ovom vodopadu vode ima samo kada su velike kiše i u proleće. Gore ima jedan glavni vodopad, čija je visina oko 30 metara, dok se ispod njega nalaze još dva manja vodopada. Alpinisti vole da posećuju ovaj vodopad, naročito u toku zimskog perioda.

Sopotnički vodopadi. Sopotnički vodopadi se sastoje od velikog broja manjih vodopada. Ovi vodopadi se nalaze na planini Jadovnik, a najviši od njih je na visini od oko 25 metara. Na ovim vodopadima ima dosta vode, ali zimi se ta voda pretvara u led, jer se temperatura spušta i do čak 30 stepeni ispod nule.

Lisine. Dalje dolazimo do vodopada Lisine, koji se nalazi na visini od nekih 25 metara. Za razliku od vodopada Skakalo, koji je dosta nepristupačan, ovom vodopadu je veoma lako prići, te zato on ima dosta posetilaca svake godine.

Ovaj vodopad se nalazi u istočnom delu Srbije i na nadmorskoj visini od oko 400 m. Leti ovaj vodopad predstavlja veliku turističku atrakciju, a važno je reći i da se nalazi pod zaštitom države.

Veliki skakavac. Ovo je vodopad neobičnog imena koji se nalazi na Kamišnoj reci. Ovaj vodopad se sliva sa nekih 25 metara visine, a voda se sliva velikom jačinom. Iako ovaj vodopad postoji tokom sva četiri godišnja doba, mnogi nisu nikada ni čuli za njega. Naime, ovo je još jedan od onih vodopada koji nisu pristupačni, ali ko se potrudi da dođe do njega, biće oduševljen onim što vidi.

Gostilje. Među najveće vodopade u Srbiji svakako se ubraja i vodopad Gostilje, koji se nalazi na Zlatiboru. Ovaj vodopad predstavlja veliku turističku atrakciju Srbije, a spušta se sa visine od oko 20 metara. U ovom kraju postoji i legenda da se u ovom vodopadu kupaju vile. Ovaj vodopad krasi idilična priroda koja se nalazi oko njega i koja odiše toplinom i spokojem. Turisti vole da dolaze na ovo mesto i da uživaju u netaknutoj prirodi. Kada su velike vrućine, od velike koristi je hladna voda ovog vodopada koja pomaže turistima da se rashlade. Turizam je u ovom kraju jako razvijen, a treba spomenuti i nedavno otvaranje ribljeg restorana u blizini ovog vodopada.

Ripaljka. Vodopad Ripaljka je takođe veoma poznat u Srbiji, a nalazi se na planini Ozren. Zanimljivo je kako je ovaj vodopad dobio ime. Naime, u kraju oko Soko Banje postoji izraz ,,ripati“ koji znači poskočiti. Vodopad Ripaljka ima visinu od 17 metara, a najlepši je na proleće, jer u toku leta vodopad nestaje zbog prevelikih vrućina.

Još jedna zanimljiva činjenica jeste da je vodopad Ripaljka bio prvo prirodno dobro koje je bilo pod zaštitom nekadašnje Kraljevine Jugoslavije. Ovaj vodopad privlači turiste iz cele Srbije, a iznad njega prostor je lepo uređen i prilagođen turistima. Ima dosta stolova, klupa ali i mesta namenjenih za roštiljanje.

Prskalo. Za kraj ćemo spomenuti još jedan vodopad koji se naziva Prskalo. Ovaj vodopad nije puno visok, te se sliva sa nekih 10 metara visine. U pitanju je šumska oblast koja je prilično neprohodna. Tokom leta ovaj vodopad takođe uglavnom presuši.

Ovo bi bili neki od najvećih vodopada u Srbiji. Kao što ste mogli da vidite, postoji veliki broj vodopada u našoj zemlji, za koje verovatno nikada niste ni čuli. Mnogi od njih su otkriveni tek nedavno i to od strane planinara koji se bave istraživanjem raznih planina i ostalih predela. Videli ste u ovom tekstu da je pristup nekim vodopadima jako težak, dok su drugi vodopadi velika turistička atrakcija Srbije.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da ćete u budućnosti i sami posetiti neki od ovih vodopada koji svake godine privlače sve više turista ne samo iz Srbije nego i iz susednih zemalja.

Za kraj ćemo reći i to da pored navedenih postoji još niz drugih vodopada u Srbiji, koji su manji i koji nisu dovoljno poznati. Neki od njih su vodopad Mokranjske stene kod Negotina, vodopad Tupavica na Staroj planini, kanjon Vučjanke na planini Kukavici i mnogi drugi. Smatra se da u Srbiji danas postoji preko 90 vodopada.