Afrika

Viktorijini Vodopadi – informacije i zanimljivosti

Kada se spomenu vodopadi, svi obično pomisle na Viktorijine ili Nijagarine vodopade, koji su najveći na celom svetu. U ovom tekstu govorićemo o Viktorijinim vodopadima. Nema sumnje da su oni jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše planete i jedni od najlepših vodopada koji postoje. Svi ste verovatno čuli za Viktorijine vodopade, ali možda ne znate gde se oni nalaze i po čemu su sve poznati.

Ukoliko biste voleli da saznate nešto više o Viktorijinim vodopadima, o tome gde se nalaze i o ostalim karakteristikama, onda nastavite sa čitanjem ovog teksta. Nema sumnje da će vam ovaj tekst dati mnogo korisnih informacija i da će vam biti isto tako interesantan.

Informacije

Pre svega, važno je reći da su Viktorijini vodopadi otkriveni davne 1855. godine. Ime prvog čoveka koji je ove vodopade ugledao takođe je poznato. To je bio Dejvid Livingston, koji je dolazio iz Evrope, tačnije u pitanju je bio misionar i lekar iz Škotske.

Zatim, potrebno je reći gde se uopšte nalaze Viktorijini vodopadi. Oni su smešteni na afričkom kontinentu, tačnije na reci koja predstavlja granicu između države Zimbabve i države Zambija. Ta reka se naziva Zambezi i spada u jednu od najlepših reka Afrike ali i sveta. Da nema te reke, ne bi bilo ni Viktorijinih vodopada. Ova reka ima dužinu od čak 2 574 km. Nema sumnje da su Viktorijini vodopadi velika turistička atrakcija koja se nalazi u južnom delu Afrike. Još je važno reći da Viktorijini vodopadi spadaju u prirodna dobra koja su pod pokroviteljstvom UNESCO organizacije.

Važna informacija je i da su Viktorijini vodopadi smešteni u dva nacionalna parka, jedan u Zimbabveu, a drugi u Zambiji. U nacionalnom parku živi veliki broj životinjskih i biljnih vrsta koje su zaštićene od strane države. Treba navesti antilope, žirafe, leoparde, lavove, slonove i druge divlje životinje koje žive na ovoj teritoriji.

Nema sumnje da su Viktorijini vodopadi jedni od najvećih u svetu, a njihova visina se kreće negde od 70 pa do 108 metara, dok je njihova širina zaista impresivna i iznosi čak 1 708 metara.

Što se tiče količine voda koja protiče kroz Viktorijine vodopade, radi se o sasvim velikim ciframa. Naime, dok ima kiša sa Viktorijinih vodopada se sliva čak oko 10 000 m3 vode u jednoj sekundi, što je zaista mnogo. Međutim, kada vladaju suše onda je situacija dosta drugačija. Niz ove vodopade se sliva dosta manja količina vode, a to je u proseku nekih 170 m3 u jednoj sekundi. Ono što čini ovaj kompleks još lepšim i privlačnijim za turiste su brojne tropske šume koje takođe spadaju u prirodna bogatstva ovog kontinenta.

Međutim, da li ste se pitali zašto se uvek govori u množini kada je reč o Viktorijinim vodopadima? Da li je u pitanju jedan vodopad ili više vodopada koji su spojeni? Zapravo, Viktorijini vodopadi su podeljeni na pet delova, a sada ćemo vam otkriti i njihova imena. Pre svega, spomenućemo takozvani Đavolov vodopad, koji je ime dobio po jednom ostrvu koje se nalazi u blizini. Ovaj vodopad ima visinu od oko 70 metara. U dalekoj prošlosti su baš na ovom vodopadu organizovani razni ritualni obredi i ceremonije, što je u to doba Evropljanima delovalo kao đavolski čin, te je zato ovaj vodopad i dobio takav naziv.

Druga oblast Viktorijinih vodopada jesu takozvani Glavni vodopadi, koji su visoki čak 93 metra. Ovaj deo Viktorijinih vodopada je možda i najlepši i najimpresivniji, kako zbog svoje visine, tako i zbog jako velikog i snažnog protoka vode, koja često pod uticajem vetra biva pretvorena u maglu. Dalje, treba spomenuti i vodopade pod nazivom Potkovica, koji takođe čine deo Viktorijinih vodopada. Ovi vodopadi su istog oblika kao konjska potkovica, pa zato i nose taj naziv. Inače, njihova visina iznosi 95 metara.

Ipak, ovaj deo Viktorijinih vodopada odlikuje se jako slabim protokom vode, tako da se dešava i da presuši u određenom dobu godine, uglavnom u oktobru ili u novembru. Zatim, tu su i takozvani Dugini vodopadi, koji imaju visinu od 108 metara, a to je zapravo najveća visina od svih drugih oblasti Viktorijinih vodopada. Poslednji deo Viktorijinih vodopada čini takozvana Istočna katarakta, koja je visoka čak 101 metar. Ovaj vodopad pripada Zambiji u potpunosti. Za turiste je pogled na ovaj vodopad nešto neopisivo i veličanstveno.

Zanimljivosti

Ima dosta zanimljivosti kada su u pitanju Viktorijini vodopadi. Pre svega, osvrnućemo se na samo ime ovih vodopada. Naime, smatra se da su Viktorijini vodopadi ime dobili po kraljici Viktoriji. Ipak, ovi vodopadi su među lokalnim narodom u tom delu Afrike nazvani drugačije, a to ime kada se prevede sa njihovog jezika glasi ,,Dim koji grmi“. Smatra se da su vodopadi ovaj naziv dobili u narodu jer je primećeno da se iznad ovih vodopada izdiže magla, čak do oko 300 metara u visinu. Ta magla je toliko velika da može da se vidi sa veoma velike udaljenosti.

Postoji dosta zanimljivih činjenica koje se tiču davne istorije ovih vodopada. Naime, oni su počeli da nastaju pre nešto više od 100 000 godina i to erozijom i pucanjem stena. Ono što je od posebne važnosti jeste da je blizu Viktorijinih vodopada nađeno dosta predmeta koji su pripadali ljudima u kamenom dobu. Iskopine su pokazale da je regija oko Viktorijinih vodopada bila gusto naseljena u prošlosti. Zanimljiva informacija je da je baš u toj regiji pronađeno dosta oružja koje su koristili ljudi u praistorijskom dobu.

Godine 1905. izgrađeni su železnica i železnički most koji se nalazi na reci Zambezi, tako da je danas poseta ovim vodopadima dosta lakša nego ranije. Iako su vodopadi otkriveni 1855. godine, retko ko je dolazio na tu teritoriju sve do 1905. godine. Dolazili su samo pojedini istraživači, ali sam pristup ovim vodopadima bio je dosta težak i gotovo nezamisliv. Danas je omogućeno da turisti širom sveta dolaze na ovu destinaciju i da uživaju u njenoj lepoti.

Možda niste znali ali u regiji Viktorijinih vodopada izdvaja se čak 6 prelepih kanjona, a sada ćemo vam reći nešto više o njima.

Kada je takozvani Prvi kanjon u pitanju, možemo reći da on ima širinu od 110 metara. Reka Zambezi protiče kroz ovaj kanjon.

Sledeći je takozvani Drugi kanjon, koji ima dužinu 2.15 km i koji je smešten 250 metara južno od Viktorijinih vodopada.

Treći kanjon ima dužinu 1.95 km, a smešten je nekih 600 metara južno od ovih vodopada.

Tu je i Četvrti kanjon, koji je dugačak 2.25 km i smešten je 1.15 km južno od vodopada.

Zatim dolazi Peti kanjon, dužine 3.3 km, a on je od Viktorijinih vodopada udaljen čak 5.3 km. Za kraj spomenućemo kanjon po imenu Batoka, koji je smešten ispod Petog kanjona, a poznat je po hidroelektrani koja se nalazi u njemu.

Iako Viktorijini vodopadi imaju ogroman protok vode, ipak se dešava da se nivo reke Zambezi dosta smanji tokom suše. Tada je moguće da se pliva čak do samog vodopada jer voda u reci je prilično mirna, tako da podseća na bazen. Mnogi avanturisti dolaze tada da posete i da lično vide ove veličanstvene vodopade, ali i da plivaju u vodama reke Zambezi.

Već smo rekli da su Viktorijini vodopadi poznati u celom svetu po svojoj neizmernoj lepoti i sjaju. Ono što možda niste znali jeste da ovi vodopadi mogu da stavraju dugu čak i tokom noći. Naime, mesečevi zraci se prelamaju sa kapljicama vode koje prskaju na sve strane. To pruža neizmerno lep pejzaž, tako da niko ne može da ostane ravnodušan. Ova takozvana mesečeva duga se najbolje vidi u periodu od aprila do juna.

Postoji još jedna zanimljiva činjenica vezana za reku Zambezi koja i formira Viktorijine vodopade. Naime, nakon što se spusti niz Viktorijine vodopade, ova reka ide dalje svojim tokom i nakon određenog vremena uliva se u Indijski okean.

Kao što vidite, postoje brojne zanimljivosti vezane za Viktorijine vodopade, pa ne čudi što su oni danas jedna od najvećih turističkih atrakcija na celom svetu. Iako je njihova lepota neosporna, često se diskutuje o tome sa koje strane je najbolje da se ovi vodopadi posmatraju, odnosno da li lepše izgledaju kada se posmatraju iz Zimbabvea ili iz Zambije. Kao što smo već rekli, Viktorijini vodopadi čine granicu između ove dve države.

Ipak, smatra se da je najbolje posmatrati Viktorijine vodopade iz Zimbabvea. O tome svedoči ogroman broj turista koji dolazi upravo u ovu državu, kako bi uživao u prelepom prizoru ispred sebe. Nažalost, poslednjih godina se broj turista malo smanjio, jer u tom delu kontinenta postoje izvesni politički problemi i tenzije.

Nema sumnje da su Viktorijini vodopadi jedno od najvećih čuda Afrike, ali i takozvana najveća ,,vodena zavesa“ na celoj planeti. Ovi vodopadi se mogu posetiti u toku cele godine, a turistička ponuda obuhvata mnogo toga. Ne samo da turisti mogu da uživaju u prelepom pogledu na Viktorijine vodopade, nego mogu i da se bave raznim zanimljivim aktivnostima. Neke od tih aktivnosti su safari šetnje, splavarenje u brzacima ispod samog vodopada, plivanje u reci Zambezi u toku sušnog perioda itd. U blizini samog vodopada nalazi se i hotel.

Sve u svemu, Viktorijini vodopadi privlače turiste iz celog sveta i svaki put iznova bude divljenje u svakome ko dođe da poseti ove vodopade. Nadamo se da smo probudili vašu radoznalost i da ćete i sami poželeti da posetite ovo najveće čudo Afrike.