Širom sveta

Najveći vulkan na svetu – Top 10 najvećih

Nema sumnje da su erupcije vulkana jedna od najvećih prirodnih katastrofa koje mogu da zadese čovečanstvo. Još od davnih vremena vulkani su fascinirali ljude, ali ujedno i izazivali ogroman strah.

I dan danas brojni naučnici i avanturisti pokušavaju da otkriju tajne ovog fenomena i da blagovremeno reaguju u slučaju velikih katastrofa koje vulkan može da izazove.

Zato su vulkani stalno pod nadzorom stručnjaka koji čine sve da bi se čovek osećao bezbednim, jer nikada se ne zna kada vulkan može da proradi i da uništ sve pred sobom.

Na svetu postoji mnogo vulkana, a u ovom tekstu ćete imati priliku da saznate koji su to najveći vulkani na svetu. Mi ćemo vam predstaviti 10 vulkana koji svojom veličinom ali i svojom moći spadaju u najpoznatije vulkane širom sveta koji istovremeno izazivaju divljenje i strah kod ljudi.

Top 10 najvećih vulkana na svetu:

Masiv Tamu. Ovaj vulkan se nalazi na dnu Pacifičkog okeana, odnosno na nekih 1600 km istočno od Japana. Ono što je zanimljivo jeste da je Masiv Tamu otkriven tek pre nekog vremena, tačnije 2013. godine.

Ovaj vulkan ima zapreminu od 2,5 miliona km3 i visinu oko 4 km. Na svu sreću, u pitanju je ugašeni vulkan, koji je poslednji put eruptirao negde pre 144 miliona godina.

Mauna Loa. Ovaj vulkan takođe ima veoma veliku zapreminu, negde oko 40 000 km3. Nalazi se u okeanu, odnosno na havajskim ostrvima, ali je za razliku od Masiv Tamu vulkana, ovaj vulkan aktivan. Poznato je da su havajska ostrva vulkanskog porekla i da je za njihovo stvaranje trebalo da prođe oko milion godina. Mauna Loa je poslednji put eruptirao 1984. godine, a smatra se da je u poslednjh 170 godina izbacivao lavu čak 33 puta. Dakle, i kada navodno miruje, ovaj vulkan povremeno izbacuje lavu i to u velikim količinama.

Kilimandžaro. Sigurno ste čuli za najveću planinu u Africi pod nazivom Kilimandžaro, ali možda niste znali da je ta planina ujedno i najveći vulkan na ovom kontinentu. Zapravo, ovaj vulkan se sastoji iz 3 vulkana i nalazi se u delovima Kenije i Tanzanije.

U pitanju je još jedan uspavani vulkan, koji je poslednji put eruptirao pre 360 000 godina. Zapremina ovog vulkana iznosi 4 800 km3.

Sijera Negra. Ovo je najveći vulkan na ostrvima Galapagos, a njegova zapremina je negde oko 580 km3. Poslednju erupciju ovaj vulkan je imao 2005. godine. Vulkani Sijera Negra i Mauna Loa su doprineli stvaranju ostrva Izabela, koje je danas najveće ostrvo Galapagos arhipelaga.

Ičinski. Ičinski je najveći vulkan na ruskom poluostrvu Kamčatka. Na ovom poluostrvu nalazi se 29 vulkana ali se Ičinski ističe po svojoj zapremini i snazi. Zapremina ovog vulkana iznosi 450 km3, a na njemu se nalaze glečeri ali i slojevi lave. U poslednjih 10 000 godina bilo je dosta erupcija ovog vulkana, a one su uglavnom bile razorne i smrtonosne.

Mount Teide. Ovo je vulkan na ostrvu Tenerife, koje pripada Kanarskim ostrvima. Sa svojih 3718 m nadmorske visine, ovaj vulkan predstavlja najvišu tačku cele teritorije Španije. Kada se meri njegova visina od okeanskog dna, onda ona iznosi oko 7500 m, čime se on svrstava u jedan od tri najviša vulkana na svetu. Važno je znati da je Teide aktivni vulkan, a poslednja erupcija mu je bila 1909. godine.

Etna. Etna je najveći vulkan koji se nalazi u Italiji, skoro dva puta veći od italijanskog vulkana Vezuva. U pitanju je aktivni stratovulkan čija je visina negde oko 3320 m.

Površina ovog vulkana iznosi oko 1 190 km2. Osim toga, Etna je aktivni vulkan koji neprestano tinja i koji predstavlja potencijalnu opasnost.

Vezuv. Spomenućemo još jedan vulkan u Italiji, a to je Vezuv. On je poznat po ogromnoj erupciji 79. godine koja je u potpunosti uništila Pompeju. Vezuv ima visinu 1281 m, a krater mu je dubok oko 30 m. Poslednja velika erupcija Vezuva je bila 1944. godine. Ovaj vulkan je i dalje aktivan i često izbacuje prašinu i gasove. Nema sumnje da su stanovnici Napulja i okoline u konstantnoj opasnosti od ovog vulkana.

Njiragongo. Ovo je vulkan u centralnoj Africi, tačnije u Kongu. U pitanju je aktivni stratovulkan koji se nalazi na visini od 3470 m. Krater ovog vulkana ima širinu čak oko 2 km, a u poslednjih nekoliko decenija ovaj vulkan je više puta bio aktivan. Poslednja velika erupcija je bila 2002.godune, ali stanovništvo je na vreme evakuisano, kako ne bi došlo do još veće katastrofe.

Popokatepetl. Popokatepetl je jedan od najvećih vulkana koji se nalazi u Meksiku. Tačnije, ovaj vulkan je udaljen samo oko 70 km od Meksiko Sitija, tako da predstavlja stalnu opasnost. Ovaj vulkan ima visinu 5426 m, po čemu je on drugi najveći vrh u Meksiku. U pitanju je aktivni vulkan, koji uglavnom izbacuje velike količine pepela. Velika katastrofa desila se 1985. godine, kada su se velike količine pepela koje je ovaj vulkan izbacio pomešale sa vodom, što je dovelo do stvaranja bujice koja velikom brzinom ide niz planinu. Te godine je stradalo čak 26 000 ljudi u Kolumbiji.

Ovo bi bili neki od najvećih i ujedno najopasnijih vulkana na svetu. Kao što ste mogli videti, svi ovi vulkani su nekada u prošlosti doveli do velikih katastrofa, a i dan danas predstavljaju potencijalnu opasnost.

Upravo iz tog razloga se njihova aktivnost mora redovno pratiti.

Iako danas mnogi od ovih vulkana predstavljaju znamenitost nekog grada i države i mnogi turisti dolaze da ih posete, ipak uvek treba biti na oprezu i imati na umu moguće posledice koje erupcija jednog vulkana može doneti.

Ipak, nadajmo se da se nijedan od ovih vulkana u skorije vreme neće aktivirati.