Srbija

Ovčar banja – info, šta leči, smeštaj, bazen, cene

Ovčarsko-kablarska klisura – U centralnom delu Srbije, između planina Ovčar i Kablar, reka Zapadna Morava je usekla klisuru neverovatnih razmera a priroda se još jednom potrudila da pokaže svoj umetnički talenat. Klisura je duga 16km, što je gotovo duplo duže nego kada se meri pravolinijski, a to je posledica vijuganja reke.

Najdublja tačka ove klisure se nalazi u njenom središnjem delu, i u odnosu na vrh planine Kablar iznosi oko 620m, a u odnosu na vrh Ovčara, 710m. Klisuru karakterišu nesvakidašnji masivi Ovčara i Kablara, a po ovim masivima je banja i dobila ime. Njihove impozantne litice, grebeni, vrhovi i padine svakog posetioca ostavljaju bez daha. Za razliku od Kablara, padine Ovčara su nesto blaže i šumovitije. Takođe, na ovom prostoru se nalaze i otvori za pećine i potkapine.

Zapadna Morava je na ovom delu svog toka formirala tri meandra, od kojih su dva takozvana „uklještena meandra“. Brojne reliktne vrste flore su našle stanište na ovom prostoru, a napoznatije među njima su grab, grabić, ruj, sitnolistna lipa, krunolistna lipa, hajdučka oputa i mnoge druge.

Zahvaljujući raznovrsnom i očuvanom staništu, koje obuhvata pašnjake livade, stene, litice, šume, vodena staništa, fauna je takođe veoma bogata. Neretko se mogu sresti kuna belica, kuna zlatica, divlja mačka, jazavac, šumska i barska kornjača, šareni daždevnjak, vidra, sivi soko, suri orao itd. Jednu od okosnica budućeg razvoja ovog kraja predstavlja i Ovčar Banja, premda još uvek nedovoljno razvijena i iskorišćena.

Gde se nalazi?

U centralnom delu Ovčarsko-kablarske klisure nalazi se Ovčar Banja, čiji se izvori termomineralnih voda nalaze u sklopu prostranih šumskih kompleksa ovog prelepog područja. U Moravičkom kraju, oko 17km udaljen od Čačka u pravcu Zlatibora, smešten je ovaj biser prirode. Nalazi se  na nadmorskoj visini od 278m, na ušću Banjskog potoka u Zapadnu Moravu. Zbog jedinstvenog kraja u kom se nalazi, okružena rekom, jezerima, nepreglednim zelenilom, ova banja predstavlja pravi raj za posetioce.

Postoje i brojni potoci koji vijugaju između snažnih stabala i ulivaju se u dva veštačka jezera, Ovčar i Međuvršje. Pored ova dva, tu je i Parmenačko veštačko jezero, a Međuvršje je najveće od ova tri. Može se reći da je položaj Ovčar Banje veoma povoljan, jer kroz nju prolaze zapadnomoravske saobraćajnice, tj. asfaltni put i pruga, zahvaljujući kojoj  je banja postala pristupačna vozovima iz Požege a takođe je i povezana sa Barskom prugom. Navedene prirodne lepote klisure, sa kojima se turisti susreću na putu do nje, čine samo putovanje do banje nesvakidašnjim.

Prošlost Ovčar Banje

Iako tek zvanično proglašena za banju 2011. godine, Ovčar Banja ima dugu istoriju i tradiciju. Brojna areheološka istraživanja, iskopavanja oko izvora kao i analiziranja pronalazaka, pokazala su da su termalni izvori ove banje korišćeni čak u periodu praistorije, a od strane mnogobožaca kako bi na ovom području obavljali verske obrede.

Stari Rimljani su na teritoriji banje vršili eksploataciju rudnika, dok su, nešto kasnije, Hrišćani gradili svoje bogomolje i prostorije za smeštaj posetilaca. U jednom periodu, banja je nosila naziv Blagoveštenjska banja.

Objašnjenje za to leži u činjenici da je Ovčar Banja do 19. veka bila manastirska banja, a nakon odlaska Turaka, njene čari su koristili brojni manastiri u okolini, među kojima se naročito isticao manastir Blagoveštenje. Krajem 19. veka izgrađen je bazen za kupanje, daščana kupatila, i takozvani „banjski kvartiri“. U periodu između Prvog i Drugog svetskog rata, razvoj banje je iz nekog razloga stagnirao, dok su neke druge banje (Koviljača, Vrnjačka) postale prava luksuzna odmarališta. Izgradnjom hotela „Kablar“, autokampa i planinarskog doma „Kablar“, u drugoj polovini 20. veka, može se reći da je nastavljen razvoj Ovčar Banje.

Danas ova banja kako ponudom tretmana tako i smeštajnim jedinicama i kapacitetima, skoro pa može da parira ostalim banjama u Srbiji, trudeći se da zadovolji gostima i sa najistančajnijim ukusom.

Karakteristike i lečenje

Umereno kontinentalna klima, koja karakteriše ovo područje, omogućava prijatan boravak turistima tokom cele godine.

Samim tim, ova karakteristika, čini još jedan od pozitivnih faktora koji utiču na rast i razvoj kako ovog kraja, tako i same banje.  Pored spomenutih lepota ovog nadaleko poznatog dragulja prirode, sama Ovčar Banja poseduje i izvorište termalne vode. Ova voda spada u zemnoalkalne hiperterme, takozvane akroterme,a temperatura se kreće između 35-38°C. Zbog ovakve temperature, skoro istovetne temperaturi ljudskog tela, pripada grupi homeotermi. Hemijska istraživanja pokazala su da sadrži karakteristike slabo sumporovite, jodne vode.

Osim toga, u njenom sastavu nalaze se i katjoni, u najvećoj meri magnezijuma, kalcijuma, natrijuma i kalijuma (oni predstavljaju lekovite komponente), kao i bikarbonatni i hloridni anjoni. Određena koncentracija urana, radijuma i rodona, daje joj, u neznatnoj meri, prirodnu radioaktivnost. Treba spomenuti da, sem gorenavedenih lekovitih činiliaca, sadrži još i litijum, cezijum, rubidijum, brom, jod, fluor, mangan, stroncijum i barijum u nešto manjim količinama.

Blagotvorna dejstva ove vode najviše utiču na probleme kod sportskih povreda, zatim raznih reumatskih stanja, degenerativnih promena (spondiloza i artritis), a povoljno deluju i na kožna oboljenja. Pogodna je i za lečenje oboljenja nerava.

U okviru Zdravstvenog centra, banja raspolaže sa stručnim medicinskim osobljem koje posetiocima stoji na raspolaganju. Nakon dijagnoze, pacijenti se upućuju na rehabilitaciju tretmanima koji se nalaze u ponudi banje.

Lečenje se vrši kupanjem u toploj vodi, kao i oblaganjem delova tela koji su oboleli. Prilikom lečenja koriste se i sledeće terapije: fizikalna, balneološka, peloidi, masaže, hidroterapija i medikamentoza. Sem terapije lekovitom vodom (hidroterapija), u sklopu banje, tačnije hotela „Kablar“, nalazi se i Wellness centar. On pruža uslove za odmor, relaksaciju, rekreaciju i rehabilitaciju. U ponudi ovog centra nalaze se:

Sauna- koja čisti telo od slobodnih radikala i toksina

Elektroterapija- vrlo efikasan metod olakšavanja i otklanjanja bolova u mišićima, tetivama i kostima. Takođe poseduje neke od najsavremenijih uređaja koji omogućavaju ultrazvuk, tens, dijadinamičnu, interferentnu, kao i terapiju galvanskom strujom.

Anti-age masaža medom i čokoladom- posebno efikasna u lečenju odredjenih kožnih stanja. Mekša i elastičnija koža, a takođe i zdraviji ten, samo su neki o d benefita ovog tretmana.

Relax, sportska i terapeutska masaža- parcijalne ili masaže celog tela, utiču na opuštanje i potpomažu lečenju sportskih povreda. Izvodi ih stručno terapeusko osoblje.

Anticelulit masaža- uklanjanje celulita gelovima na bazi bršljana.

Upotreba tople banjske vode u profesionalnim hidromasažnim kadama i bazenima, takođe se nalazi u ponudi i pozitivno deluje na posttraumatska i postoperativna stanja. Cene ovih tretmana krecu se u rasponu od 400-1500 dinara.

Turističke atrakcije i rekreacija

Posetioci dolaze u banju ne samo zbog terapije već i zbog brojnih rekreativnih sadržaja koje im ona nudi. U tu svrhu se koriste bazeni (dva zatvorenog tipa i jedan  olimpijski) i sportski tereni koji se nalaze u okruženju banje. Na obalama reke i jezera, koje je priroda podarila Ovčar Banji, mogu da uživaju sportski rekreativci, ali i istinski ljubitelji prirode. Jezero Međuvršje poseduje uređeno kupalište, meandarskog tipa, na celoj dužini od 11km.

Takođe ima i uređenu ribarsku stazu dugu 800m na kojoj ribolovci mogu da se takmiče u sportskom ribolovu u okviru memorijala „Mr.Slavica Simović“. Ovo takmičenje se održava svake godine. Brojne uređene planinarske i biciklističke staze i staze za trčanje vode do mnogih vidikovaca sa kojih se pružaju prelepi pogledi na lepote Ovčarsko-kablarske klisure.

Treba pomenuti da se u klisuri nalaze i dve pećine, Kađenica i Turćinovac, koje svakako treba obići prilikom posete ovog kraja. Turistička organizacija Čačka organizuje izlete do svih atraktivnih mesta u organizovanim grupama ili pojedinačno, a u pratnji iskusnih turističkih vodiča. U ponudi je takođe vožnja brodićem Zapadnom Moravom, a za ljubitelje planinarenja organizuju se ture do vrhova Ovčara i Kablara. Za posetioce avanturističkog duha, adrenalinske zavisnosti, postoji mogućnost bavljenja ekstremnim sportovima, kao što su paraglajding i alpinizam. U letnjem periodu Ovčar banja u ponudi ima predstave (u okviru „Letnjih dana kulture“), duhovne večeri, koncerte, likovne kolonije.

U ovom periodu veliki broj slikara, umetnika, knjževnika, glumaca i ostalih zaljubljenika u umetnost posete ova dešavanja. Čuveni sabor trubača u Guči (udaljenoj oko 30km) moguće je posetiti ukoliko odsednete u Ovčar Banji. Među sportskim dešavanjima turistima su najprivlačniji regata i plivački maraton koji se održava 2.avgusta svake godine. Velika planinska trka se održava u drugoj polovini septembra na relaciji Čačak-Ovčar Banja. Više od 1000 ljudi uzme učešće u ovoj manifestaciji svake godine.

U senkama šuma, na obali reke, na malim zaravnima i priljubljeni uz stene krije se 11 srednjovekovnih manastira, jedinstvenih po mestu u kome se nalaze i vremenu kada su nastali. U narodu se zbog ovoga, za Ovčarsko-kablarsku klisuru, ustalio vrlo zanimljiv naziv, „Srpska Sveta Gora“. Duhovno i  umetničko bogatstvo koje je vekovima stvarano na ovim prostorima sačuvano je zahvaljujući ovim manastirima. Obilazeći ih, posetioci Ovčar Banje mogu da se upoznaju sa istorijom i vrednim kulturno-istorijskim nasleđem srpskog naroda.

Poseta ovim spomenicima kulture se takođe nalazi u turističkoj ponudi ovoga kraja. Na desnoj obali Zapadne Morave smešteni su manastiri Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje i Sv.Trojica. Sa leve strane reke su manastiri Blagoveštenje, Savinje, Ilirije, Jovanje, Nikolje i Uspenije. Manastiri su skromnih dimenzija i dekoracije, a smatra se da manastir Sv.Trojice važi za najlepše graditeljsko delo. Datiraju iz perioda između XVI i XIX veka.

Smeštaj i cene

Popularizacija ovog kraja je u povoju, pa su shodno tome smeštajni kapaciteti oskudni, ali više nego dovoljni da udovolje trenutnim potrebama ovog lečilišta. Kako se ovaj banjski biser sve više razvija, to se očekuje i povećanje broja smeštajnih jedinica u budućnosti. Za sada se smeštaj može pronaći u hotelu „Kablar“, motelu, konačištu „Dom“, privatnim smeštajima i manastirskim konacima.

Hotel „Kablar“ u ponudi ima lepe i komforne sobe (jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne). Svaka soba sadrži TV uređaj, telefon, kupatilo, mini bar. U sklopu hotela nalazi se i restoran, čiji kapacitet iznosi 90 mesta. Cene smeštaja u ovom hotelu kreću se od 3500-3900 dinara (polupansion,bez usluga Wellness centra).

Konačište „Dom“ se nalazi na obali reke, u čijoj su ponudi gastronomski specijaliteti, kvalitetan smeštaj i ambijent pogodan gostima svih uzrasta. Kapacitet konačišta omogućuje smeštaj većih turističkih grupa. Cena noćenja je 1500 dinara.

Takođe postoji i planinarski dom „Kablar“, udaljen 2km od Ovčar Banje, a u čijoj se blizini nalazi manastir Nikolje. U domu se nalazi 28 kreveta koji su raspoređeni u 4 sobe. Dnevni boravak, kuhinja i sanitarni čvor su kompletno uređeni i opremljeni. Dom se otvara po potrebi uz prethodnu najavu, a cena noćenja je 600 dinara.

Cena privatnog smeštaja varira u odnosu na zahteve posetilaca, tj njihove opremljenosti i luksuza. Treba pomenuti da se u ovom kraju nalaze brojni restorani na obali Zapadne Morave.

Ova oaza prirode predstavlja utočište za svakoga ko želi da se opusti i pobegne iz gradske gužve, kao i za one kojima su potrebna lekovita svojstva Ovčar Banje, ali i za posetioce željne avanture i boravka u netaknutoj prirodi.