Blog

Planina na o – zanimljiva geografija

U ovom tekstu ćete saznati koje su to planine na slovo O koje možete koristiti u zanimljivoj geografiji.

Ozren

Ozren je planina u jugoistočnoj Srbiji, koja je zbog svog bogatstva ozonom poznata i kao klimatsko lečilište. Nalazi se u blizini Soko Banje, istočno od Aleksinca i predstavlja jednu od najšumovitijih šuma u Srbiji.

Ozren je naročito poznato lečilište, na kom se nalaze i 2 bolnice, specijalizovane za lečenje očnih i plućnih bolesti.

Pored ozona, planina Ozren je bogata i drugim prirodnim bogatstvima. Njen najviši vrh, Leskovik, se nalazi na visini od 1178 metara nadmorske visine, a u blizini se nalazi i vodopad Ripaljka, koji sa svojih 11 metara visine nosi titulu najvišeg slapa u Srbiji. Inače se nalazi na reci Gradašnici i prvi je prirodni spomenik u Srbiji zaštićen zakonom davne 1948. godine.

Na planini Ozren, na nadmorskoj visini od oko 850 metara, nalazi se manastir Jermenčić, u kom se nalazi crkva posvećena Arhangelima Mihailu i Gavrilu.

Danas u ovom manastiru nema ni jednog sveštenog lica, ali ne prestaju pokušaji lokalaca da manastir ponovo oživi, a nikakvih dokumentacija o nastanku manastira nema jer su ih uništili Turci 1796. godine, kada su zapalili manastir. Oko manastira se nalazi i 8 izvora, od kojih se za 2 smatra da ih je iskopao hajduk Stanko.

Ovčar

Ovčar planina je planina locirana u zapadnoj Srbiji, koja sa planinom Kablar čini dobro poznatu Ovčarsko – kablarsku klisuru, kroz koju potiče veoma značajna srpska reka – Zapadna Morava. Najviši vrh planine Ovčar se nalazi na visini od 985 metara, a tu se ranije nalazio i vulkan, koji je sada ugašen. Danas se na vrhu Ovčar planine nalazi TV antena i predajnik RTS – a, kao i veliki vidikovac sa pogledom na obližnji grad Čačak.

Nedaleko od ove planine se nalazi i Ovčar banja, a na putu do nje su još od davnina izgrađeni manastiri i crkve, tačnije 12 manastira i nekoliko crkvica, koje lokalno stanovništvo naziva Srpskom Svetom Gorom. Inače, jedan deo planine Ovčar je zakonski zaštićen kao prirodno dobro Republike Srbije.

Olimp

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Planina bogova ili Olimp je najviša planina u Grčkoj, a njen najviši vrh, Mitikas, što inače u prevodu znači ,,nos”, koji se nalazi na 2918 metara nadmorske visine, čime nosi i titulu drugog najvišeg vrha na Balkanu. Pored Mitikasa, od značajnijih vrhova Olimpa se izdvajaju i Skolio (2911 metara), Stefani (2909 metara) i Skala (2866 metara). Inače, na planini Olimp ima čak 46 planinskih vrhova visine iznad 2000 metara i 47 vrhova visine između 1000 i 2000 metara.

Planina Olimp je u svetu najpoznatija po mitu da je ona zapravo dom 12 vrhovnih bogova, a Grci su verovali da je na njoj izgrađen kristalni dvorac u kom obitavaju bogovi.

Prvi čovek koji je ikada pokušao da osvoji vrh planine Olimp je bio Hajnrih Bart, nemački istraživač i istoričar, ali mu te davne 1862. godine to nije pošlo za rukom. Prvi ljudi koji su kročili na Mitikas su bila tri člana ekspedicije iz 1913. godine – Danijel Bojd Bovi, Hristos Kakalos i Frederik Bojson.

Planina Olimp inače ima bogatu floru, zapravo najbogatiju u Evropi, gde se izdvaja više vrsti endemskih vrsti biljaka, pa se od 1983. godine planina Olimp nalazi pod zaštitom UNESKO – a.

Ostrica

Ostrica je planina u centralnoj Srbiji u blizini Gornjeg Milanovca. Njen najviši vrh se nalazi na nadmorskoj visini od 802 metara.

Sama po sebi planina Ostrica ima fascinantan izgled, ali ono što privlači brojne turiste nije sama planina, već selo Ostra, koje se nalazi u podnožju planina Ostrica i Vujna.

Naime, legende o zakopanom blagu različitih srpskih vladara na području Srbije živi godinama, te tako nije zaobišla ni podnožje planine Ostrica. Za nju je vezano saznanje da su krunu cara Dušana nakon njegove smrti nasledili Brankovići – Đurađ Branković i njegova žena, Prokleta Jerina.

Ipak, pod najezdom Turaka, oni su bili primorani da sakriju većinu svojih dragocenosti, kako ne bi došle u ruke njihovih drevnih neprijatelja. Navodno je blago Brankovića sakriveno u jednoj od pećina u ovom mestu, ali, iz još uvek naučno neobjašnjivih razloga, ni jedna jedinaekspedicija nije još uvek uspela da dođe do same unutrašnjosti pećine.

Prema jednoj legendi, pećinu i selo Ostricu čuva džinovska zmija, a na samom ulazu se još uvek nalaze utisnuti sekira, krst i ljudska stopa. Kada su bežali od Turaka, navodno je porodica Branković, zajedno sa svojom svitom, ovde živela neko vreme, po nekim navodima u pećini postoji i izgrađen celi grad, a unutra je za njima ostao veliki broj drvenih sanduka punih dukata, zlatnih i srebrnih pehara, kašika i krune Nemanjića.

Neki od lokalaca tvrde da je razlog zbog kog niko ne može da dođe do blaga je to što je kruna namenjena vladarima i samo odabrani mogu da je pronađu i prisvoje. ipak, iako se uvek vrate praznih ruku, istraživači kažu da se sa ovog podneblja vraćaju nekako promenjeni na bolje i da im ceo život zapravo naglo pođe uzbrdo.

Orijen

Orijen je planina u Crnoj Gori sa velikim brojem izraženih kraških oblika. Ovo je mesto koje beleži najviše padavina tokom godine, što za posledicu ima bujnu vegetaciju, ali se ipak, i pored brojnih padavina, ova planina odlikuje suvim kamenom.