Srbija

Pačir banja – info, šta leči, smeštaj, cene

Gde se nalazi Pačir banja?

Pačir je naselje koje pripada opštini Bačka Topola, a zauzima prostor koji se nalazi na padinama Telećke lesne zaravni, preciznije na njenoj severnoj strani. Naselje Pečir se nalazi na reci Krivaji, kojoj su ime dali lokalni stanivnici, a to je prostor koji se nalazi između Stare Moravice i Bajmoka. Severoistočno od Pačira je najbliži grad, Subotica, koja je udaljenja svega oko 30 kilometara.

Selo Pačir je samo par kilometara udaljeno od Bajmoka. Kada se iz Subotice stigne u Bajmok, kod prvog semafora treba skrenuti levo. Nakon par kilometra putovanja, nailazi se na putokaz na kome je ispisana smernica za termalnu banju Pačir.

Još početkom XV veka se znalo za ovo naselje, a spominje se u jednoj od tadašnjih tapija o posedu. Kralj Matija Korvin je negde sredinom XV veka svojoj majci Jelisaveti Silađi, dao na poklon nekoliko sela: Bajmok, Napfen, Čontafejer, Budakutha i Pačir. Ovaj poklon je imao namenu da se sjaj dvora Jelisavete Silađi uveća. Zapis o ovom poklonu i dan danas postoji i baš taj zapis svedoči o postojanju naselja Pečir još u to doba.

Kasnije, tokom XVI i XVII veka, ovo naselje biva napušteno. Somborski graničari su tek s početka XVIII veka ponovo počeli da naseljavaju ove krajeve i naselje Pačir. Broj stanovnika Pačira danas iznosi negde oko 2500 ljudi. Sve do 2014. godine Pačir je bio nepoznat i kao selo i kao turistička destinacija, ali sa izgradnjom Pačir banje, njegova popularnost je naglo porasla. Ova banja predstavlja jedno od jedinstvenih kupališt ai lečilišta naše zemlje.

Glavne karakteristike Pačir banje

Projekat koji je postojao između USAID-a i mesne zajednice Pačir omogućio je da se javi ideja o nastanku i izgradnji termalne banje na ovim prostorima. Ovaj projekat je nastao još 2004/2005 godine i bavio se problemom ostanka stanovništva u Pačiru, njegovim razvojem i time šta treba uraditi kako bi se ovo postiglo. Tada je u ovom naselju vladala jako velika nezaposlenost ljudi.

Do ideje da se ovde treba napraviti termalni bunar, došlo se upravo iz razloga što je okolina ove mesne zajednice izuzetno čista, a takođe i zbog činjenice da je voda izuzetno čista.

Međutim, od nastanka ovog projekta je prošlo prilično vremena, sve do 2008. godine kada je projekat o istraživanju podzemnih voda na ovim prostorima ustanovljen. Pačir banja kakvu danas poznajemo je nastala tek 6 godina nakon početka ovih istraživanja.

Prvi radovi su počeli sa izgradnjom bunara, čija je dubina iznosila 1400 metara, a ovi radovi su finansirani od strane Fonda za kapitalne investicije i od kog je naselje dobilo 30 miliona dinara za radove. Glava termalnog bunara je napravljena u cilju izgradnje odvoda i pumpi, a posle toga su obale jezera bile sređene i krenulo se sa izgradnjom objekata.

Jezero koje se nalazi u Pačiru odlikuje dosta topla voda, po čemu je i sama banja poznata i zanimljiva, jer u njoj ne postoje klasični banjski bazeni, te je ovo jezero, koje veoma liči na prirodno, zajedno sa svojom toplom vodom, na neki način zamena za bazen. Voda obog jezera ima visoku koncentraciju joda i soli, što ovu banju čini veoma nespecifičnom, a takođe je upravo zbog postojanja ovih supstanci pogodna za oporavak od mnogih oboljenja.

Pomenuto jezero Pačir banje je veličine koja odgovara dva olimpijska bazena, a zauzima ukupnu površinu od 2000 kvadratnih metara. U ovom jezeru je pronađeno izvorište lekovite vode i to na dubini od 1400 metara i na samom izvoru je temperatura ove vode čak 73 stepena. Kako se lekovita voda kreće ka površini jezera, ona se hladi, pa je njena teperatura na samoj površini jezera prepolovljena.

Šta leči?

Odavno je Panonska nizija poznata po tome da je bogata sa izovrima termalne vode, ali i pored tog bogatstva, voda iz Pačir banje je zaista nešto posebno. Tokom prvobitnih analiza koje su se sprovodile na termalnoj vodi Pačira, ustanovljeno je da je koncentracija soli ove vode oko 21 gram po litru. Pačirsko jezero se ubraja u najslanije izvore vode u Panonskoj niziji, a ispred njega su samo izvori koji se nalaze u Erderlju u Transilvaniji.

Na osnovu balneoloških ispitivanja, kao i ispitivanja same pačirske vode, izveden je zaključak da je Pačir banja zajedno sa svojom vodom izuzetno pogodna za lečenje kožnih oboljenja, nekih vaskularnih bolesti, a i pogodna je za povrede mišića.

Sem toga, ova termalna voda blagotvorno deluje na psorijazu, tretiranje reumatskih oboljenja, a takođe i stanja nakon nekih povreda, kao i kod bolesti respiratornih organa. Lekovita voda ovog jezera ima temperaturu koja se kreće od 30 do 35 stepeni.

Miris termalne vode pačir banje nije naročito prijatan s’ obzirom da miriše na jod i fenol, ali se i pored toga kupači relativno brzo naviknu na ovakav miris. Tome u mnogome doprinosi sam osećaj opuštenosti koji kupači imaju i koji mogu osetiti čak i kada je napolju hladno vreme, upravo zbog činjenice da je njena temperatura oko 30 stepeni. Najveća dubina Pačirskog jezera je oko 1,6 metara.

Termalna voda Pačir banje poseduje visoku koncenraciju natrijum hlorida, slana je i zbog toga podseća na morsku. Ova voda je pogodna i za inhalaciju, zbog čega Pačir banju posećuju i osobe sa respiratornim problemima. Osim toga što povoljno deluje na reumatska i dermatološka stanja, ima blagotvorno dejstvo i na probleme ginekološke i urološke prirode.

Pačir banja danas

Banja Pačir je početkom 2018. godine unapredila svoju ponudu izgradnjom zatvorenih bazena i njihovim puštanjem u rad, čime je postala još atraktivnija za turiste. Upravo ovo je omogućilo da posećenost banje poraste ne samo u toku leta, već i u zimskom periodu.

Objekti koje poseduje Pačir banja se prostiru na ukupnj površini od 700 kvadratnih metara, a bazeni zatvorenog tipa zauzimaju površinu od 200 kvadratnih metara. Banjsko kupalište je dostupno svakog radnog dana i to u periodu od 11 do 19 časova, a kako biste ušli na ove bazene, treba da izdvojite 300 dinara (cena za odrasle). Cena ulaznice za najmlađe posetioce je 200 dinara. Nakon 17 časova, cena ulaznice je 150 dinara.

Dubina ovih zatvorenih bazena je samo 90 centmetara, a poseduju i klupe namenjene za sedenje koje su ugrađene unutar njih. Ukupna suma novca koja je uložena za izgradnju ovih bazena je iznosila 25,6 miliona dinara.

Kapacitet banje na dnevnom nivou je negde oko 350 ljudi, što za ovako malo naselje i mesnu zajednicu predstavlja veoma veliki napredak, a takođe i podstrek da se i u budućnosti nastavi sa radom. Upravo zbog ovoga se stanovništvo Pačira sve više okreće bavljenju turizmom, kao i razvoju istog. Mnogi moteli su izgrađeni u neposrednoj okolini banje, a takođe postoji i široka ponuda privatnog smeštaja. Osim toga izdavanje soba treba uskoro da bude organizovano i da krene sa radom.

Dno ovdašnjeg jezera pokrivaju obli kamenčići, što hodanje čini izuzetno prijatnim. Na kraju svake sezone radnici isušuju jezero, a pomenuti kamenčići se ispiraju, čime se vrši njihova priprema za početak i celu narednu sezonu.

U toku letnjeg perioda, oko jezera se okupljaju gosti i kapacitet je negde oko 150 posetilaca. Oni na raspolaganju imaju restoran, besplatan parking, a takođe i wi fi. Oko jezera su napravljeni i tuševi sa hladnom i toplom vodom, toaleti i česme. Najmlađim posetiocima su na raspolaganju slatkiši kao što su mekike, palačinke i sladoled, po cenama koje su pristušačne.

Pored svega navedenog, Pačir banja ima u planu i izgradnju slane sobe i saune. Čistoća ovog mesta je na zavidnom nivou.

Smeštaj

Na oko 15 kilometara od Pečira, u Bačkoj Topoli, nalazi se hotel „Kaštel“, koji je deo jednog turističkog kompleksa.

Ovaj hotel je ocenjen sa 3 zvezdice i u sklopu njega postoje muzej konjarstva, manjež, a takođe i hipodrom. Gostima se na raspolaganju nalazi i škola jahanja, a sem toga mogu uživati i u vožnji kočijama, kao i u poseti Zobntičkom jezeru.

Ovo jezero se nalazi na svega 100 metara od hotela. U hotelu se nalazi restoran, sa a la cart uslugom, bar, a sobe su opremljene sa kupatilom, frižiderom i TV koji poseduje kablovske kanale. Cena prenoćišta u dovkrevetnoj sobi sa bračnim krevetom iznosi 37 evra, a uz to ide i kvalitetan doručak.

U samom Pačiru, smeštaj možete potražiti u M&M apartmanima. Ovi apartmani poseduju besplatan wi fi, a svaka soba je opremljena sa TV-om ravnog ekrana. Takođe, gostima na raspolaganju stoji i parking koji se ne naplaćuje i koji je u sklopu kompleksa.

Svaki od apartmana ovog objekta poseduje i potpuno opremljenu čajnu kuhinju sa frižiderom ii ostalom pratećom opremom. U sklopu ovog smeštajnog objekta nalazi se i prelepo dvorište, u kome posetioci tokom perioda lepog vremena mogu sedeti i uživati.

Schneider apartmani se takođe nalaze na raspolaganju u Pačiru, gde je cena prenoćišta za dve osobe 30 evra.

Fortuna apartmani su još jedna od opcija za smeštaj u samom Pačiru. Paket od dva noćenja u apartmanu sa sva kreveta iznosi 50 evra.