Blog

Planina na h – zanimljiva geografija

U ovom tekstu ćete saznati koje su to planine na slovo H koje možete koristiti u zanimljivoj geografiji.

Hum

Planina Hum se nalazi na jugozapadu Srbije, između gradskih naselja Sjenica i Tutin. Najviši vrh planine Hum je vrh Krstača, koji se nalazi na nadmorskoj visini pod 1756 metara.

U blizini planine se nalazi i Pešterska visoravan, od koje je planina Hum odvojena brojnim usecima i dubinama.

Himalaji

Himalajski masiv je jedan od najpoznatijih na svetu, a nalazi se u Aziji. Osim najpoznatije, planina Himalaji predstavlja i najvišu planinu na svetu, čiji vrh, Mont Everest, dostiže visinu od 8848 metara.

Prvi ljudi koji su uspeli da osvoje vrh Mont Everset su bili Nepalac Tenzing Norgaj i novozelandski alpinista Edmund Hilari, koji su 29. maja 1953. godine u 11:30 uspešno kročili na Mont Everest.

Pre njih su na ovaj pohod pošli Džordž Malori i Endru Irvajn, davne 1924. godine, ali se sa ovog pohoda nisu nikada vratili, da bi Malorijevo telo bilo pronađeno tek 1999. godine. Najgora godina za alpiniste koji su pokušali da osvoje Mont Everest je ipak bila 1996. godina, kada je stradalo čak 16 osoba.

Planina Himalaji je dobila naziv izvođenjem iz sanskritskih reči hima, što znači sneg, i A – laya, što se prevodi kao stanište, te je bukvalan prevod imena Himalaja ”Stanište snega”. Planinski masiv Himalaji se protežu dužinom od 2400 km i prolaze kroz 5 država: Pakistan, Indiju, Kinu, Butan i Nepal, a naseljava ga 52, 7 miliona ljudi.

Na Himalajima postoji preko 100 jezera, od kojih se najveća nalaze na nadmorskoj visini ispod 5000 m. Najveće od njih je Pangong Co, koje je široko 8 km, a dugačko 134 km i nalazi se na nadmorskoj visini od 4600 m.

Hermon

Planina Hermon je azijska planina, koja se nalazi na granici između Libana i Sirije, i to u sklopu anitlibanonskog venca. Sa svojih 2814 metara nadmorske visine predstavlja najvišu planinu Sredozemnog mora. Zapadni deo planine je prekriven šumama, dok je istočni deo ogoljen, bez ikakve vegetacije.

Iako se teritorijalno nalazi na Bliskom istoku, planina Hermon je jedna od retkih planina koja je većim delom tokom zime pod snežnim pokrivačem, zbog čega predstavlja i značajnu turističku atrakciju, a sneg koji se nalazi na vrhu, nakon što počne da se topi kada počne toplije vreme, predstavlja jedan od značajnijih izvorišta vode za reku Jordan.

Hajla

Planina Hajla je planina na granici Srbije i Crne Gore, tačnije između izvora reke Ibar i Rugovske klisure, koja se nalazi na Kosovu i Metohiji.  Planina Hajla se odlikuje velikim brojem vrhova koji prelaze nadmorsku visinu od 2000 m, a najviši od njih je vrh Hajle, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2403 metara. Pored njega, među značajnijim se ističe i vrh Ahmica, sa 2271 metar nadmorske visine.

Severni deo planine Hajla, zbog svoje šarolikosti, te strmijih i ravnijih delova, predstavlja pravi izazov za alpiniste, naročito zimi. Planina Hajla dugo vremena nije bila poznata široj narodnoj masi, iako ima šta da ponudi turistima. Ipak, pre izvesnog vremena se u Rožajama oformilo planinsko društvo, koje uveliko radi na promociji ove planine, te je, u toj svrsi, napravljen i planinarski dom, ali i tereni za skijanje, što dodatno daje na turističkom značaju ove planine.

Hrgud

Planina Hrgud se nalazi na prostoru Bosne i Hercegovine, tačnije u Istočnoj Hercegovini, jugozapadno od naselja Berkovići, u istoimenoj opštini, i severoistočno od grada Stoca.

Zahvaljujući svom geografskom položaju, zapadni deo planine Hrgud pripada opštini Stolac, koja pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, a istočni deo opštini Berkovići, koja pripada Republici Srpskoj.

Planina Hrgud se prostire na oko 30 kvadratnih kilometara i ima više vrhova koji su viši od 1000 metara. Najviši od njih je vrh Veliki Parić, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1109 metara, a praćen je vrhovima Pleša, sa 1057 metara, Bubanj, od 1040 metara, vrh Gradac, koji je visok 1066 metara, i vrh Gradina, čija nadmorska visina iznosi 1077 metra. Krećući se dalje ka severu, nadmorska visina planinskih vrhova se spušta i ispod 1000 metara.

26.februara 2004. godine je u planinu Hrgud udario avion, kojim je putovao tadašnji predsednik Republike Makedonije Boris Trajkovski, koji je u nesreći izgubio život, isto kao i njegova delegacija, koja je takođe pošla na ovaj put sa njim.