Blog

Planina na j – zanimljiva geografija

U ovom tekstu ćete saznati koje su to planine na slovo J koje možete koristiti u zanimljivoj geografiji.

Javor

Javor je planine u jugoistočnoj Srbiji, na tromeđi između Sjenice, Ivanjice i Nove Varoši. U podnožju planine Javor teče reka Uvac, a najviši vrh planine Javor je Vasilin vrh, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1519 metara.

Na planini Javor vlada umerena planinska klima, što uslovljava i bujnu vegetaciju, te je ovde dominantna bukova listopadna šuma, mada na južnoj strani planine ima i dosta četinara, a tu su i brojni pašnjaci, potoci i izvori. Hidrografski, planina Javor ne zaostaje puno, a njene vode se odlikuju čistinom i bistrošću, kao i bujnom faunom, naročito potočnom pastrmkom.

Planina Javor ima i veliki istorijski značaj. Naime, na njoj su se veoma često vodili ratovi, a ona sama je do Prvog balkanskog rata predstavljala granicu između Srbije i Turske. Podnožje planine krase brojni šanci i utvrđenja, koje je za vreme različitih ratova sa svojom vojskom gradio sam Karađorđe, te se nazivaju i Karađorđevi šančevi.

Na planini Javor se nalazi i spomen – groblje i spomenik veikom junaku Javorskog rata, majoru Mihaiu Iliću.

Jelica

Planina Jelica, koja inače spada u Dinarski sistem planina, predstavlja prirodnu granicu između oblasti Dragačevo i čačanske kotline. Ona pripada masivu Dinarskih planina, a grupa  planina kojoj pripada je grupa Starovlaško – raških planina. Dugačka je 30 km, a najviši vrh planine Jelice se zove Crna stena i nalazi se na nadmorskoj visini od 929 metara.

Jastrebac

Planina Jastrebac se nalazi na međi Niša, Aleksinca, Kruševca, Blaca i Prokuplja i predstavlja najvišu planinu ovog dela Srbije, sa nekoliko planinskih vrhova viših od 1000 m – najviši vrh je Velika Đulica, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1491 metara, a praćen je Pogledom, visine 1481 m, Zmajevcem od 1313 m i Belom stenom, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1257 m. Ovi vrhovi inače predstavljaju prirodnu granicu između Pomoravlja i Toplice.

Planina Jastrebac se sastoji iz 2 masiva – Malog i Velikog Jastrebca, između kojih se nalazi i prevoj Grebec, kroz koji vodi put Prokuplje – Kruševac.

Planina Jastrebac se odlikuje bogatom florom i faunom. Na njoj postoji rezervat belih breza, ali je tu i veliki broj jestivog bilja: kopriva, divlje jagode, kruške i jabuke, maslačak, cremboša i jestive gljive, a u okolnim rekovima i potocima se mogu uhvatiti pastrmka i rakovi. U centralnom delu planine Jastrebac se nalaze i uzgajališta divljači i lovište ,,Veliki Jastrebac” u okviru kog se mogu loviti divlje svinje, jeleni i srndaći.
Osim samog lovišta, u okviru lovišta ,,Veliki Jastrebac” se nalazi i izletište sa jezerom i ugostiteljskim objektima.

Juhor

Planina Juhor je planina u Pomoravlju, između reke Belice na severu, reke Velike Morave na istoku, oblasti Temnić na jugu i oblasti Levač na zapadu. Najviši vrh planine Juhor nosi naziv Veliki Vetren i nalazi se na nadmorskoj visini od 773 m.

Planina Juhor je naziv dobila iz korena spraslovenske reči Juho, što bi, u prevodu na naš jezik, značilo javljati. Tokom jednog od istraživanja obavljanom u 20. veku, tačnije 1997. godine, arheolozi koji su radili na terenu planine Juhor su na njegovom vrhu otkrili ostatke keltskog utvrđenja, u kom su dalje iskopali i oko 140 predmeta koji su pripadali Keltima.

Jadovnik

Planina Jadovnik leži na jugozapadu Srbije, na obodu Pesterske visoravni, u blizini Prijepolja i Sjenice. Planina se prostire dužinom od 12 km, a najviši vrh planine Jadovnik je Katunić, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1734 m, a generalno je prosečna visina planine Jadovnik oko 1500 m.

Vrh planine Jadovnik je relativno zaravnjen i prekriven šarolikim livadama i pašnjacima, dok su obronci planine prekriveni bukovom i smrčevom šumom i predstavljaju bogato stanište različite divljači, pa i beloglavog supa.

Pri vrhu planine Jadovnik se nalaze raštrkane kuće omanjih sela koja se nalaze na ovoj planini – Tičje polje, Stranjan i Svičević.

U podnožju planine Jadovnik se nalaze izvorišta reka Uvac i Mileševka, a najpopularnija atrakcija planine Jadovnik su definitivno vodopadi reke Sopotnice, naročito tokom letnjih meseci.

Klima na planini Jadovnik uslovljava hladne i oštre zime, sa čestim padavinama, te snežni pokrivač može dostići visinu i do 3 m.

Na planini Jadovnik se nalazi i ravan Rudo – polje, na kom su se ranije održavali vašari i, tada veoma popularne, borbe bikova, a danas se, na ovom prostranstvu, često održavaju različiti turniri u fudbalu.