Blog

Planina na u – zanimljiva geografija

U ovom tekstu ćete saznati koje su to planine na slovo U koje možete koristiti u zanimljivoj geografiji.

Ural

Zajedno sa istoimenom rekom, planina Ural deli Evroazijsku kopnenu površinu, po središtu zapadne Rusije, na 2 kontinenta – Evropu i Aziju. Ural se prostire od severa ka jugu i duga je 2100 km.

Tokom svoje dužine se deli na 5 sekcija, počev od najsevernije: polarni Ural, subpolarni Ural, severni Ural, srednji Ural i južni Ural.

Polarni Ural počinje od Konstantinovog kamena i pruža se sve do izvorišta reke Hulge.

Subpolarni Ural se nastavlja na Polarni Ural i na njemu se nalazi i jedan od najvećih vrhova, Narodna gora. Zajedno sa Polarnim Uralom, Subpolarni Ural se karakteriše oštrim planinskim grebenima i vrhovima i savremenom glacijacijom.

Severni Ural ima u potpunosti raščlanjen reljev, na kom su zapadne i istočne strane izuzetno strme, a najviši delovi ravni i ogoljeni. Najviša tačka Severnog Urala je planinski vrh Teljpos.

Srednji Ural se prostire od masiva Osljank do reke Ufe i predstavlja najniže podneblje planine Ural, sa visinama koje ne prelaze 1000 metara nadmorske visine. Najviši vrh Srednjeg Urala je Srednji Baseg.

Južni Ural se, kako mu i samo ime kaže, nalazi na samom jugu ovog planinskog masiva, od reke Ufe do kraja reke Ural. Ovaj prostor je prošaran brojnim planinskim vencima, koji su dodatno razdvojeni dubokim kotlinama i dolinama, a najviša tačka Južnog Urala je planinski vrh Jamantau.

Najviša tačka planine je vrh Narodnaja, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1895 metara. ipak, najveći deo površine planine Ural se nalazi na nadmorskoj visini ispod 1500 m.

Planina Ural se inače nalazi na prostoru između Zapadnosibirske i Istočnoevropske ravnice, a prostire se od Karskog mora na severu, do kraja reke Ural, blizu severne granice sa Kazahstanom. Nakon toga, na neki način se planina Ural produžava u vidu arktičkih ostrva Nova Zemlja i Vajgač.

Svojom dužinom planina Ural prolazi kroz 3 klimatske zone, a predstavlja i izvorište nekoliko većih reka:

Reke Ural, koja izvire na samoj granici između Evrope i Azije;

Sa azjske strane planine Ural izviru: Oba, Tobola i Irtiša;
Sa evropske strane planine Ural izviru: Pečora, Kama i Belaja.

Na planini Ural leži i nekoliko gradova:

Sa evropske strane leže gradovi: na jugozapadu Bereznik, Perm (Rusija), Salavat, Solikamsk i Ufa, a na severu i centralnom delu planine Ural leže Juta, Vorkuta i Pečoro.

Sa azijske strane leže: na jugu Orsk i Orenburg, na jugozapadu Čeljabinsk i Magnitogorsk i u centralom delu Jekaterinburg, Kamensk Uralski i Serov. Inače, Jekaterinburg se smatra nezvaničnom prestonicom oblasti planine Ural.

Zahvaljujući rudnom bogatstvu planine Ural, koje podrazumeva rude gvožđa, nafte, gasa, uglja, platine, malahita i soli je i došlo do razvoja rudne industrije i teške industrije generalno u Magnitogorsku, Permu i Jekaterinburgu.

Učka

Učka je planina u Hrvatskoj, čija se najviša tačka, planinski vrh Vojak, nalazi na nadmorskoj visini od 1401 metar, a tu se nalazi i kameni razgledni toranja sa vidikovcem. Ovaj razgledni toranj je na vrhu Vojak izgrađen 1911. godine i njegova visina iznosi 5 metara.

Kada nema oblaka, sa vidikovca se mogu posmatrati Istra, Lašinj, Cres,, Gorski Kotor, Julijski Alpi, Velebit, Ćićarija, Kvarnerski zaliv, Tršćanski zalivi i drugi vrhovi u Italiji.

Uzlomac

Uzlomac je planina koja se nalazi u Bosni i Hercegovini, u samom centru države, istočno od linije Maslovare – Vrbanjci – Kotor Varoš – Ćelinac.

Planina Uzlomac se prostire od reke Kruševice pa sve do reke Jošavke, a najviša tačka planine Uzlomac se nalazi na visini od 1018 metara.

Planina Uzlomac odiše bogatom florom i faunom, naročito u okviru šuma. Na planini Uzlomac dominiraju listopadne smrčevo – bukove i hrastovo – bukove sastijine.

Planina Uzlomac ima i bogatu hidrografiju  predstavlja izvorište brojnih pritoka većih reka, kao što su Ukrina, Vrbanja, Bosna, Vrbas i Usor.

Uhud

Uhud je planina u Saudijskoj Arabiji, locirana severno od Medine. Njen najviši vrh se nalazi na 1077 metara nadmorske visine, a mahom je gola, odnosno, kao i veći deo Saudijske Arabije, nije naročito bogat florom.

Ono po čemu je najpoznatija planina Uhud je bitka između Muslimana i Mekanaca, koja se održala 19. marta 625 godine pre nove ere, u kojoj je čak i Muhamed umalo izgubio život. Ova bitka se smatra jednim od najtežih poraza koje je pogodio Isamiste. Kada su se Mekanci povukli sa bojnog polja, Muslimani su najpre sahranili šehide, to jest Muslimane koji svoj život izgube za veru, te se vratili u Medinu, gde su ih lokalni stanovnici dočekali kao pobednike.