Evropa

Zminje jezero na Durmitoru – info i zanimljivosti

Gde se nalazi Zminje jezero?

Planina Durmitor je još 1952. godine dobila kategoriju nacionalnog parka. U njenom podnožju se nalazi 18 jezera koja pripadaju grupi ledničkih jezera.

A to su: Vražje jezero, Crno jezero, Poščansko jezero, Valovito jezero, Modro jezero, Malo škričko jezero, Veliko škričko jezero, Jablan jezero, Sušićko jezero, Barno jezero, Zminičko jezero, Ševarita lokva, Zabojsko jezero, Srablje jezero, Zeleni vir, Suva lokva i Zmninje jezero, takođe u narodu pozantija po nazivu „Gorske oči“.

Ovaj naziv im je dao naš čuveni naučnik, Jovan Cvijić. Jezera se razlikuju, kako po nekoj prepoznatljivoj osobini tako i po lepoti koja je nesvakidašnja, ali ono što je sigurno, svako jezero je priča za sebe.

Crno jezero je najpoznatije i najveće među svim ovim jezerima, udaljeno svega par kilometara od Žabljaka, na severu Crne Gore.

Idući od ovog jezera šumskom stazom, dolazite do Zminjeg jezera, malog prelepog planinskog jezera. Smešteno je ispod Jablan jezera, na izvoru Mlinskog potoka.

Ovaj potok je nazvan po mlinovima koji su se nekada nalazili duž njegovog toka. Danas se, na mestima gde su nekada bili mlinovi, nalaze table i tragovi.

Zminje jezero je ušuškano duboko u šumi, a svojom nestvarnom lepotom privlači brojne posetioce iz zemlje i iz sveta.

Karakteristike

Zminje jezero pripada grupi malih jezera. Njegova površina je oko 230 puta 120 metara, a smešteno je na 1520 metara nadmorske visine.

Najdublja tačka ovog jezera se nalazi na samo 7,7 metara dubine. Voda u jezeru je izuzetno hladna zbog toga što se jezero akumulira putem snega koji se topi, kao i preko dva izvora koja se nalaze u blizini.

Pored veoma hladne vode, jezero je čuveno i po neobičnoj boji vode, modrozelenoj. Takođe, voda je jako bistra i čista, zahvaljujući čemu jezero obiluje vegetacijom.

Do Zminjeg jezera se može doći putem, koji je prilično prohodan, tako da ukoliko ste ljubitelj šetnje kroz prirodu možete lagano prošetati ovim putem, ili, ukoliko pak niste, moguće je doći autom.

Staza do jezera nije naročito zahtevna, s obzirom na to da na njoj nema većih uspona, i pogodna je i za mlađu decu. Takođe, nije neophodno imati neku posebnu obuću ukoliko se odlučite za šetnju ovom stazom.

Kako je jezero ušuškano u šumi i okruženo drvećem četinara, tek kada dodjete na obalu jezera možete ga videti. Iza Zminjeg jezera se uzdiže jedan od vrhova Durmitora, Crvena greda. Ovo područje predstavlja pravo mesto za odmor i uživanje u čistoj i netaknutoj prirodi.

Staza za pešačenje okružuje jezero i nastavlja dalje kroz šumu. Nedaleko od jezera se nalaze dva izvora sa pijaćom vodom.

Obala jezera jelepo uređena i ukoliko se umorite od šetnje ili jednostavno poželite da uživate u prizoru koji vas okružuje, tu su brojne klupe koje su raspoređene duž obale jezera.

Zanimljivosti

U vezi Zminjeg jezera je pre svega zanimljivo to kako je jezero dobilo ime. Na osnovu nekih priča, ime potiče od zmija, kojih je nekada na ovom području bilo mnogo.

Po legendi, one su se tokom hladnih zimskih dana okupljale upravo na ovom mestu, gde je danas Zminje jezero, kako bi im bilo toplije.

Ali, zime su postajale sve hladnije i jedne godine zmije su se zaledile i više ih nije bilo, a na mestu gde su se skupljale formiralo se jezero.

Pošto je jezero okruženo stablima četinara, pretežno smrčama, ova stabla stavraju senku koja pada na jezero. Ova senka stvara šare na površini vode i prema nekima te šare podsećaju na kožu zmije.

Zanimljivo je da i dan danas u okolini jezera ima mnogo zmija, naravno ne kao pre, i nikada nije zabeleženo da je neko pretrpeo ujed zmije na ovom jezeru.

Dešava se da se u vreme ledenih zimskih meseci jezero načisto zaledi, što predstavlja pravu turističku atrakciju. Najodvažniji posetioci se čak usuđuju i da hodaju po zaleđenoj površini jezera.

Pre izvesnog vremena, jedno deblo je palo u jezero i tako stoji već neko vreme.

Preporuka je da se ne hoda po ovom deblu zbog toga što se može desiti da se okliznete i upadnete u izuzetno hladnu vodu, što svakako ne bi nikome prijalo.

Kupanje na Zminjem jezeru

Moguće je kupati se na Zminjem jezeru, naravno za vreme leta, kada su vreli dani.

Međutim, kupačima koji nisu baš najveštiji i najiskusniji se ne preporučuje kupanje u ovom jezeru, zbog toga što prilaz do jezera nije baš dobar.

Ako se odlučite na ovu vrstu aktivnosti, obavezno treba sa sobom poneti suvo odelo kao i peškir, zbog vetra koji ovde duva i izlazak iz vode ne čini naročito prijatnim.

Inostrani turisti koji posećuju ovo jezero smatraju da bi oblast oko jezera trebalo dodatno osigurati i obezbediti, naročito za vreme kišnih dana, jer može da se desi da se proklizate i da se zaglavite u blatu.

To dalje navodi na razmišljanje o tome da li bi ovaj kraj ostao ovako čist i netaknut ukoliko bi tu vlasti umešale svoje prste.

„Planina koja spava“

Šuma koja okružuje jezero stara je više od tri stotine godina i predstavlja atrakciju i za starije a i za mlađe posetioce.

Idući kroz šumu, možete naići na pečurke, šumske jagode, maline i drugo šumsko voće.

Kako je šuma veoma gusta, ne preporučuje se skretanje sa glavne staze, da se ne biste izgubili. Još jedan oblik rekreacije koji je ovde zastupljen je šumski biciklizam.

Dormitorum je latinski naziv za planinu Durmitor, u čijem podnožju se i nalazi Zminje jezero i zapravo znači „div koji spava“ to jest „planina koja spava“.

Ovaj predeo je idealan za ljubitelje odmora, meditacije, rekreacije kako predstavlja pravu oazu mira i tišine, prelepe prirode i raznovrsne faune i flore.